Hem Vetenskap och teknik Test: Amazfit T-Rex 2 – Plånboksvänlig träningsklocka för tuffa tag

Test: Amazfit T-Rex 2 – Plånboksvänlig träningsklocka för tuffa tag

förbi admin
0 kommentar

Amazfit T-Rex 2 presenteras som en tuff smart träningsklocka till ett pris som ligger betydligt lägre än många av de andra klockorna som har ungefär samma funktioner och samma målgrupp. T-Rex 2 har fått en del uppgraderingar sedan föregångaren, bättre batteri, bättre GPS-modul och en större amoled-skärm med högre upplösning. 

Den har även testats för den så kallade MIL-STD 810G-standarden vilket är en serie tester som visar att klockan tål tuffa tag. Den har 10 ATM i vattentålighet och ska klara att fungera mellan -30°C och +70°C, samt tåla tryck och fall. Och det liksom syns på den att tuffhet är något man fokuserar på. Designen känns medvetet “tuff” med tydliga skruvar och en liten båge i metall som täcker högtalaren (vilket för övrigt verkar vara den enda detaljen i metall, bortsett från skruvarna). Att göra själva klockhuset i plast, eller polykarbonat som det fint brukar kallas, sparar både vikt och pengar, så det är ju inte nödvändigtvis någon nackdel. Men design är som vanligt en smaksak och lockas man av ett litet tuffare utseende kan säkert T-Rex 2 locka. Ur ett praktiskt perspektiv saknar jag dock armband som är enkla att byta ut och med vanliga snabbkopplingar för 22 mm-band som många klockor delar idag. 

Det “tuffa” utseendet fortsätter med de klockskärmar som finns initialt i klockan. De är dels ganska välfyllda och lite röriga, samt har en “tuff” design, sammanfattat finner jag det svårt att hitta någon som är lätt att tyda. 

Det går förhållandevis snabbt att komma igång med klockan på en Androidtelefon och appen, som kallas Zepp (vilket är företaget som ligger bakom klockorna) visar en hyfsat tydlig hemskärm med aktuella värden. Appen har dock en del tillkortakommanden, som jag kommer tillbaka till senare. 

Snabb och tydlig skärm

En annan nyhet med klockan är skärmen, en 1,39 tum stor amoled med en upplösning på 454×454. Den är snabb och tydlig, när man använder pekfunktionen känns det som om man pekar på en telefon när man styr klockan, den är lika responsiv. Den har ett läge där ljusstyrkan styrs automatiskt vilket dels sparar batteri, men också gör att synligheten är så bra som möjligt. Gränssnittet är också bra, det är tydligt och lätt att navigera runt i klockan. 

T-Rex 2 har Dual band GPS och kan använda fem olika gps-system, inte unikt i sig, men det ser till att gps-spårningen av dina aktiviteter är bra. Den har inte gett några tydliga avvikelser på mer än ett par meter vilket blir extra tydligt när man till exempel springer samma smala stig två gånger på samma runda och gps-spåren inte är helt identiska. 

Förutom puls och gps kan klockan hålla koll på en rad olika hälsoparametrar, den kan mäta syrehalten i blodet, uppskatta ditt Vo2 max, mäta dina stressnivåer och hålla koll på din sömn. Om du sitter stilla i 45 sekunder kan den mäta din puls, syrenivå och stress (samt räkna antal andetag i minuten) med funktionen “One tap measuring”. Mätningarna verkar stämma förhållandevis bra. Vissa som testat klockan verkar ha problem med att pulsmätningen är inkonsekvent, men jag kan inte påstå att jag märkt av att den skulle visa fel, inte mer än någon annan klocka jag testat i alla fall. Förutom dessa mätningar har klockan också en elektronisk kompass och en barometrisk höjdmätare. För att barometern ska uppge korrekt information behöver den kalibreras manuellt. Jag behövde göra det flera gånger under testet. 

Det finns mängder av olika träningsprofiler att välja mellan (över 150), så det borde inte vara något problem att hitta den som passar just det du tänker göra. 

Bra och halvbra gränssnitt

Klockan presenterar din träning på ett ganska smidigt sätt, ditt senaste träningspass kan du se via snabbmenyn som också visar väder, notifieringar och hälsodata. Vill du gå igenom fler pass får du gå in i appen Workout history, eller titta i appen. 

Det för oss till appen, som alltså heter Zepp. Den visar visserligen datan på ett förhållandevis bra sätt, men det märks att det inte lagts ner lika mycket tid på den här appen som på säg Garmins motsvarande. Gränssnittet är inte lika snyggt, det saknas lite finess och det finns en del stavfel och dåliga översättningar. Men du betalar å andra sidan inte lika mycket för Amazfits klockor som för Garmins. Du kan dock länka ditt Zepp-konto med Strava och Google Fit (samt WeChat och Relive), vilket gör att du kan få din data till andra ställen också. 

Vissa missar dyker upp även i klockans gränssnitt, till exempel när du ska titta på flera mailaviseringar från telefonen samtidigt när de dyker upp i klockan. Dessa separeras nämligen inte i notisvisningen så om du har fått två mail så flyter dessa ihop i samma textsjok, inte helt optimalt får man väl säga. Du kan inte svara på samtal, men lägga på (eller trycka bort samtalet) samt skicka ett sms (förprogrammerade) till den som ringer om du inte vill svara. 

Bra batteritid

Batteriet är en av nyheterna i klockan och det har fått en ökad kapacitet från 390mAh till 500mAh vilket ger runt en och en halv veckas batteritid i vanligt läge, men det finns “sämre” gps-lägen som ger längre batteritider, men mäter mer sällan (om du måste spara batteri kanske det kan vara en idé, men i övrigt är det nog onödigt). Du kan också välja att inte ha skärmen på always-on vilket ger ungefär den dubbla batteritiden. 

Sammanfattning

Om du är ute efter en klocka som tål en hel del och dessutom ser ut som att den gör det, och fungerar till i stort sett alla äventyr, men inte vill betala för någon av de kanske mer namnkunniga tillverkarna kan Amazfit T-Rex 2 vara ett vettigt alternativ. Du tappar lite när det kommer till känsla i gränssnitten, framför allt hos appen. Klockan ger inte samma analysförmåga som kanske en Polar Vantage V2 eller Garmin 955, men den ger många av de funktioner som de klockorna har. Ett alternativ kan tänkas var Suunto 5 Peak eller Ticwatch 3 Pro Ultra. 

Du kanske också gillar