Hem Vetenskap och teknik Test: Marshall Acton III – Kompakt högtalare för hemmet

Test: Marshall Acton III – Kompakt högtalare för hemmet

förbi admin
0 kommentar

Marshall Acton III är som namnet antyder tredje generationen i serien vilket innebär att vi får förbättringar jämfört med föregångarna. Högtalaren är i grunden en bluetooth-högtalare för hemmabruk, vilket innebär att den fokuserar på just det. Den har alltså varken röststyrning, fuktskydd, wifi eller något batteri. 

Trådlöst och sladdbundet

Jag börjar därför med att helt enkelt plugga in högtalarens sladd i elkontakten och i telefonen får jag när jag väljer att ansluta en avisering om vilken app som ska användas. Appen som heter Marshall Bluetooth låter dig ställa in bas och diskant, något du även kan göra med de analoga knapparna på själva högtalaren. Appen ger också möjlighet att anpassa ljudet efter hur högtalaren är placerad i rummet, om den står fritt eller nära en vägg.

I appen kan du även se till att ladda ner den senaste mjukvaran till högtalaren och det börjar jag med att göra, för att vara säker på att den ska ge så bra intryck som möjligt. Marshall skryter särskilt med att högtalaren är förberedd för framtidens bluetoothfunktioner, vilket gör att de ska bli tillgängliga via just mjukvaruuppgraderingar så fort de finns tillgängliga. Appen signalerar så fort jag installerat den om att det finns mjukvaruuppdatering tillgänglig för högtalaren som jag då laddar ner. Sedan verkar appen hänga sig. Statusraden som visar hur långt installationen är gången stannar i alla fall på knappt halvvägs och till slut, när jag väntat betydligt längre än de tio minuter installationen enligt informationen skulle ta stänger jag manuellt av högtalaren. När jag sedan sätter på den för att försöka igen får jag meddelandet att uppdateringen är slutförd och att jag har den senast tillgängliga mjukvaran. Det funkade alltså, men appen är alltså inte helt tillförlitlig.

Själva högtalaren lånar formgivning och materialval från den klassiska förstärkartillverkaren och det innebär mässing- och läderimitationer. Det ger onekligen Marshalls produkter en egen identitet och på toppen av högtalaren finns en panel med skruvknappar och spakar. Först och främst har vi tre skruvknappar med lysdioder som låter dig justera volym, bas och diskant. Det går att göra även i appen och när jag ändrar till exempel basen i appen ser jag hur dioderna på högtalaren indikerar att jag höjer eller sänker. panelen rymmer även en av-på-spak, anslutning för 3,5-millimeterskontakt om du vill lyssna från en annan källa än trådlöst via bluetooth och här finns en liten flervalsknapp som låter dig spela, pausa samt spola framåt och bakåt.

Den senare, den som syns på bilden, är den enda av de fysiska knapparna som kan vara lite pillig att hantera eftersom den är så liten och har liten marginal mellan de olika valen. Man behöver ha god precision och fingerfärdighet.

Bra med brister

Ljudet i Marshall Acton III är bra, men det går att märka brister. Jag behöver inte öka volymen till max för att fylla rummet med ljud. I grunden levereras tydlig bas och diskant, men jag tycker att det saknas en bra dynamik och mellanregistret lever inte riktigt upp till förväntningarna om ett balanserat ljud. Detaljer i musiken riskerar att drunkna. Som sagt så kan du själv anpassa ljudet när det gäller bas och diskant via både fysiska rattarna på högtalaren och i appen. Jag jämför med lite andra högtalare och Marshall ger bra ljudresurser för priset, men det går att få märkbart bättre ljud i andra högtalare med ungefär samma storlek, till exempel en gammal Google-högtalare från LG som jag råkar ha ståendes. 

Inställningarna som i Marshall Acton III ska anpassa ljudet efter omgivningen och hur högtalaren placeras gör skillnad. Oavsett inställning så är ljudet tydligt framåtriktat, så du får bra ljud i ungefär 180 grader framför högtalaren. Inte bara rakt framför alltså, och när jag flyttar runt högtalaren i rummet så den står i ett hörn, mot väggen eller helt fritt så hjälper inställningarna i appen till för att ge ett ljud som inte störs av att ljud studsar mot väggen.

Kanske smaksak

Som högtalare i hemmet är det kanske en smaksak om du vill ha just en bluetoothhögtalare som denna eller föredrar en med wifi och antingen Airplay, Chromecast eller både och. Det saknas i denna högtalare och det är alltså uteslutande bluetooth och trådbundet ljud som gäller. Storleken tillsammans med bristen på batteri i gör att Marshall Acton III främst är en stationär högtalare, så vill du ha något du kan bära med dig och enkelt flytta mellan rum bör du se dig om efter en annan högtalare.

Du kanske också gillar