Hem Vetenskap och teknik Test: Spåra Hund – gps-sändare som laddas med solceller

Test: Spåra Hund – gps-sändare som laddas med solceller

förbi admin
0 kommentar

Spåra Hund är en produkt som är en kombination av två olika delar, Spåras lilla sändare Spåra Pro som kan användas till att hålla koll på allt möjligt, men det som gör den specifikt hundanpassad är den sele som följer med. På selen kan man fästa sändaren, men också en panel som används för att ladda upp sändaren så att batteritiden, enligt Spåra, i princip ska vara obegränsad. Sändaren länkas sedan till Spåras app och sedan kan du följa sändaren med olika tidsintervall för uppdateringar av platsangivelser. 

Hur fungerar det? 

Spåras sändare har ett inbyggt SIM-kort och en GPS-sändare som tillsammans skickar informationen till appen i din telefon. Om enheten av någon anledning saknar GPS-mottagning kan den använda mobilmaster för att ge dig en position, men säkerheten i positioneringen blir då betydligt sämre. Det tredje alternativet är att använda telefonens bluetoothkoppling för positionering, men då har du sändaren så nära att du kanske egentligen inte har användning för den. Sändaren kan användas dels för sig i ett litet gummiskal och med en kardborrerem för att fästa den vid ett halsband eller en sele. Men poängen med Spåra Hund är ju selen, eller det är den som gör att den skiljer sig från att bara köpa sändaren separat. På selen kan man stoppa in sändaren i en lite dosa som i sin tur är kopplad till en stor solpanel som i sin tur sträcker ut över ryggen på hunden. Den här solpanelen, vilken har en annan teknik än en vanlig solpanel, kan ladda sändaren i alla typer av ljus. Oavsett om den är utomhus i solljus eller ligger inne och bara blir belyst av inomhusbelysning. Det är den här som ska ge sändaren i stort sett obegränsad batteritid. 

Att använda Spåra Hund

Selen, som är själva grejen med Spåra hund, är rätt smidig att montera och sitter förhållandevis bra på testhunden (en Lapsk Vallhund med en mankhöjd på runt 44 cm och en vikt på 18 kg). Däremot upplever jag ganska snart att solpanelen gör selen lite stel och liksom bylsig. Hunden är van vid olika selar och verkar inte bry sig nämnvärt, men spontant hade jag nog inte velat släppa hunden lös att arbeta i till exempel tät skog med selen på, det känns lite som att den skulle kunna fastna eller göra att hunden inte riktigt kan röra sig helt fritt. Det ska dock sägas att testhunden sannolikt är i det undre storleksspannet för vad selen ska användas på, möjligen skulle den sitta bättre på en större hund. 

Det här pratet om att solpanelen ska ge oändlig batteritid verkar dock inte bara vara snack. Jag lät selen med sändaren i sin dosa ligga under en pall hemma i fem veckor, den nåddes bara av lite svagt dagsljus under dessa fem veckorna, men när jag kollade upp batteriet så var det (att döma av batteriindikatorn) ungefär 25% kvar. Så hade sändaren suttit på en hund med solpanelen ute i dagsljus hade den sannolikt varit ännu bättre laddad. Visserligen vill man då kanske ha sändaren i sitt “live”-läge där den skickar en uppdatering var 30 sekund vilket drar mer elektricitet, men det går att styra från appen så om din hund springer bort skulle du kunna välja att ha live-läget igång när du är i närheten av hunden. De andra lägena ger uppdateringar antingen en gång i timmen, eller en gång var tolfte timme om den ligger stilla länge. Börjar den plötsligt röra sig eller om den stannar plötsligt kommer den att skicka en position för att uppdatera. Det innebär att för aktiv användning är inte normalläget speciellt användbart, att få en uppdatering en gång i timmen ger inte någon speciellt detaljerad information. Det är nästan så att live-läget till och med har lite för glesa uppdateringar. En hund kan röra sig ganska långt på 30 sekunder vilket gör att det kan vara svårt att hitta en hund i rörelse om du bara får information om var den var för en halv minut sen. I alla fall en hund som inte vill bli hittad. Batteritiden är bra även i liveläget. För mig hade sändaren ungefär halv laddning kvar efter ett dygn i liveläget. 

Appen är förhållandevis tydlig och lätt att använda. Du kan lägga ut skyddsområden där du får en ping om sändaren går in eller lämnar området (du kan välja hur sändaren ska lämna, vid ingång/utgång eller båda). Du kan också ta upp tidigare rörelser för din sändare och kan då se hur den rört sig under ett valbart tidsspann. Varje uppdatering syns som en blå punkt och vägen till nästa punkt visas som ett tunt svart streck. 

Kostnad

När du köper en Spåra Hund väljer du antingen att ha det som en prenumerationstjänst där du betalar antingen 289 (1 år), 165 (2 år) eller 119 kronor (3 år) i månaden eller så löser du det hela med en klumpbetalning på 2990, 3390 eller 3690 kronor (samma tidsintervall). Den tid du betalar för är alltså den tid som tjänsten fungerar, när tiden är slut behöver du förnya tjänsten för att fortsätta använda den.

Sammanfattning

Spåra Hund är lättanvänd, spårar bra även om det vore fint med en högre uppdateringsfrekvens som alternativ. Selen med solpanelen ger riktigt bra batteritid till sändaren vilket kan vara bra om selen passar på din hund. Om du jagar eller av andra anledningar har din hund lös länge kan det vara en bra idé, annars fungerar sändaren bra även utan den specifika selen. Då blir det lite smidigare men batteritiden blir så klart kortare. 

Du kanske också gillar