Hem Vetenskap och teknik Test: TCL 55C735 – välutrustad och mångsidig tv till bra pris

Test: TCL 55C735 – välutrustad och mångsidig tv till bra pris

förbi admin
0 kommentar

Testad produkt: TCL 55C735
Pris: 7 990 kronor hos Webhallen

TCL hör till ett gäng tv-tillverkare som inte riktigt konkurrerar i den absoluta lyxklassen av tv-apparater. De har inga oled-modeller i sortimentet och även deras mini-led-modeller konkurrerar med prisvärdhet. Men de har ett riktigt bra utbud i prisklasserna strax under, och speciellt i prisklassen runt 10 000 kronor. Nya C735 släpptes i maj i år och passar perfekt in på den beskrivningen.

Betyg 4 av 5

Omdöme

TCL C735 gör ingenting revolutionerande som tv, men samlar tillräckligt med bra funktionalitet och god kvalitet i ett prisvärt paket. Den som inte är alltför noga med ljudet behöver inte heller ansluta någon soundbar, vilket är ett plus. Mer ljusstyrka och uppstramat gränssnitt med fler genvägar till inställningar hade varit ett plus, men det här är fortfarande mycket kvalitet till ett bra pris.

Positivt

  • Snygga färger och god kontrast
  • Rätta hdr-stödet
  • Solid uppskalning och rörelsehantering
  • Godkänt ljudkvalitet

Negativt

  • För tjock för snygg väggmontering.
  • Onödig extra registrering
  • Aningen låg ljusstyrka

Tv:n finns i storlekar från 50 till 85 tum, och den 55-tummare vi har testat här har rekommenderat pris på 9 990 kronor. I enstaka butiker går den även att få tag på lite billigare än så. För det får du en smart 4k-tv som bockar av de flesta moderna egenskaper som en bra tv ska ha.

En snygg, tunn metallram ramar in skärmen, med en centimetertjock list i underkant med TCL- och Onkyo-loggor på. Skärmen bärs upp av en centralt placerad fyrkantig fot i plast med räfflad, metalliknande yta. Den ger ett snyggt och lyxigt intryck, men det finns en viss risk att du repar ytan.

Vänder vi på det hela är baksidan relativt tjock, i grov och matt metall. Det är uppenbart att den inte är tänkt att skådas bakifrån, men den tjocka konstruktionen gör den också mindre lämplig än vissa konkurrenter att hängas på en vägg. Alla bildingångar och andra anslutningar är dock riktade åt sidan så de är lätta att komma åt.  

Bra ljud, med begränsningar

Onkyo står för ljudet i tv:n, och det är förvånansvärt bra. Det är bara 2×10 Watts effekt på högtalarna, vanligt i tv i den här prisklassen, så visst finns det en gräns för hur mycket volym vi kan dra på. Men på medelhög volym levererar de överraskande fyllig och ren bas, varmt och tydligt mellanregister och detaljerad diskant. Lägen för ljudprofiler för sådant som musik, film, spel och sport känns väl anpassade för respektive mediatyp.

TCL 55C735 fjärrkontroller
Långsmal eller kortare och mer smart-tv-anpassad fjärrkontroll? Välj själv.

Det finns också ett dynamiskt läge som vi tycker passar bra till det mesta. Det träffar lite fel ibland i detekteringen och tror att musikvideor är biofilmer, men det är inget som stör alltför mycket. Tyvärr krävs det några extra klick i menyer för att ändra ljudprofil. Därför är det skönt att dynamiska autoläget för det mesta gör ett godkänt jobb.

Bildprofiler är lättare att nå och växla mellan, och det är godkänt med detaljinställningar för den som vill ha manuell kontroll över enskilda bildegenskaper som vitpunkt och skärpa. Skärmen är en va-panel med 8 bitars färg, men också 120 Hz bildfrekvens och frc-teknik, vilket gör att den hanterar och i princip kan visa 10 bitars färg.

Bra hdr trots begränsat ljus

Med kvantpunktsteknik i skärmen får den hög färgintensitet och uppges visa 99 procent av dci-p3. Och den gör det med vad som det ut att vara hög färgkorrekthet och naturlig, neutral bildåtergivning. I alla fall i de flesta bildlägen. Sportläge och filmläge drar vitpunkten lite åt kallt respektive varmt, men det är medvetet och något de flesta tv gör för att skapa rätt stämning.

C735 har en ljusstyrka på upp till ungefär 800 cd/m2 i hdr-läge och 300 cd/m2 normalt. Det är inte väldigt högt, och vi skulle inte rekommendera att tv:n placeras där det är mycket dagsljus, då kan upplevelsen bli lidande. I ett normal vardagsrum fungerar den bra. Du får utmärkt hdr-stöd, både hdr 10+ och Dolby Vision IQ, som kombinerar metadata i film med ljussensor för att balansera ljusnivåer i bilden.

Skärmen tonar jämnt med fina övergångar mellan nyanssteg, och du får kompetent uppskalning från 720p och uppåt. Det kan bli en viss grynighet i en del mörka ytor när vi skalar upp som vi inte riktigt kan förklara, men det är ett minimalt problem och ingenting som förtar ett gott kvalitetsintryck. Du kan även aktivera snygg och jämn rörelseutjämning vilket kan förhöja upplevelsen i vissa typer av media.

TCL 55C735 anslutningar
TCL 55C735 ger dig det mesta du kan tänkas behöva i anslutningsväg. 

C735 har rätta anslutningen för dig som vill spela spel med en Xbox One X eller Playstation 5, en av dess tre hdmi-portar är av hdmi 2.1-typ och stödjer hög bandbredd, allm, vbr och skärmen har också Freesync-stöd, vilket är bra om du vill ansluta en pc. Då kan du faktiskt få upp till 144 Hz bildfrekvens, något som inte direkt är vanligt på en tv. En av de andra portarna har även stöd för earc, så du kan ansluta de senaste soundbar-systemen med bästa kvalitet. I spelläge kan du få ner insignal-lagg till ungefär 16 millisekunder. Inte optimalt, men godkänt för de flesta användare.

Funktionellt system utan många tillägg

TCL C735 kör Google TV fullt ut. Det innebär att den konfigureras med Google Home-appen i din mobil och kräver då koppling till ett Google-konto. Det behöver du ju i vilket fall som helst för att senare ladda hem appar, men i många andra tv kan du skippa det initialt, och i dem är det också lättare att växla konton och byta ”ägare” på en tv. Mer irriterande är att du måste registrera eller koppla dig till ett konto hos TCL – som inte direkt lägger till något nämnvärt i mervärde.

I gränssnittet gör TCL sedan inget påtagligt extra förutom ett gäng förinstallerade videotjänst-appar, framför allt de som även finns representerade på fjärrkontrollen. En bonus värd att nämna är att tv:n har stöd för Apple Airplay och Homekit.

TCL 55C735 färger
TCL 55C735 har detaljerad nyansering som ger naturtroget intryck. Men det går också att pressa upp färgmättnaden rejält om du vill.

Du får två fjärrkontroller, en större med sifferknappar och en mindre, fast med Google Assistent röststyrning och fler direktknappar till appar, som Netflix, Prime Video, Rakuten TV och egna TCL Channel. Det sista är en bonustjänst med ett bibliotek gratis filmer, serier, dokumentärer och en liten samling digitalt direktsända kanaler. Inget killer-innehåll direkt, men alltid ett plus för slötittande. Men är det vad TCL-kontot behövs för hade vi uppskattat ett val att stå över.

Specifikationer

Produktnamn: TCL 55C735
Testad: September 2022
Tillverkare: TCL
Paneltyp: Va-lcd
Storlek: 55 tum
Upplösning: 4k uhd, 2160p
Bildfrekvens: 144 Hz
Lokal dimning: Nej
Hdr: Hlg, hdr10, hdr10+, Dolby Vision, Dolby Vision IQ
Operativsystem: Google TV
Ljud: 2.0, 2×10 Watt
Anslutningar: Hdmi 2.1, 3 st hdmi 2.0, komposit, usb 2.0, lan, digital audio ut, hörlur
Trådlöst: Wifi 5, bluetooth
Mått (på bord): 122,6 x 77,9 x 12,7 cm
Vikt: 13,2 kg
Energiklass: G
Väggfäste: Vesa 200×200 mm
Rek pris: 9 990 kr
Aktuellt pris, september 2022: 7 990 kronor hos Webhallen

Du kanske också gillar