Hem Vetenskap och teknik “Varför så många övergångsställen?” – NVP.se

“Varför så många övergångsställen?” – NVP.se

förbi admin
0 kommentar

När man ser nya fina vägar iordningställs, till exempel vid Värmdövägen upp mot infarten till Nacka sportcentrum så blir man lätt förundrad.
På denna korta sträcka, cirka 200 meter, finns det nu fyra trafikljus och övergångsställen. 

Väldigt många gående måste varje gång stanna och vänta på grön gubbe, alla orkar inte alltid det, utan går mot rött. Likaså är det väldigt många som cyklar in mot stan på cykelbanan vid Värmdövägen som också ska trycka på knappen för att få grönt för att korsa bilvägen.
När man sedan ser att man har lagt igen tunneln som fanns där så gående och cyklister slapp korsa någon bilväg undrar man hur planerarna tänker. 
Nollvision har jag hört många gånger, men det kanske bara existerar i era tankar?

Och hur ska trafiken flyta på bra om man har fyra trafikljus på så kort sträcka, till exempel för bilar som svänger av motorvägen som sedan ska in vidare i centrala Nacka?
Följden är att det blir långa bilköer som förstör vår miljö med sina avgaser — det kommer ta många år till innan alla bilar är elektrifierade!
Om man istället behållit stora delar av den tidigare tunneln och modifierat den lite ifall nya husen kom för nära och sedan gjort en gångtunnel uppe vid ingången till Forum skulle man minimera olycksrisken, och även fått ett bra flöde i biltrafiken.

För de som tycker att det är otäckt att gå i tunnlar  sent på kvällar och nattetid, hade man kunnat ha kvar ett trafikljus mitt på denna sträcka en bit från respektive tunnel som man då kan använda.  
Gör om, gör rätt!

Göran Carlsson

Du kanske också gillar