Hem Vetenskap och teknik Vi har besökt Logitechs utvecklingscenter i Schweiz. Så här ser utveckligen av datortillbehör ut.

Vi har besökt Logitechs utvecklingscenter i Schweiz. Så här ser utveckligen av datortillbehör ut.

förbi admin
0 kommentar

En datormus eller tangentbord är nog en självklarhet för många. Någonting som bara finns där. Men så mycket arbete ligger bakom att dessa ska fungera bra, såklart. Vi har fått besöka Logitech i Schweiz för att se hur de tar fram sina produkter. På sitt utvecklingscenter i Lausanne har jag och ett gäng andra journalister fått se på hur olika avdelningar jobbar.

Designavdelningen


Den första lilla hörnan vi fick besöka var designlabbet där vi fick se prototyper av olika produkter och hur företaget går tillväga i sin designprocess. Vi får gå en halv trappa ner i korridorer där vi till slut möts av ett designrum och på ett bord ligger det ett gäng olika möss och tangentbord där man tydligt kan se hur de utvecklats fram till produkten som till slut gick till produktion. Det syns tydligt att formen på exempelvis den ergonomiska musen Lift inte var bestämd från början, då denna verkar gått igenom ett gäng olika designförslag som faktiskt inte alls ser ut som den slutgiltiga produkten.

Olika material, finishar, färger och former.

En annan intressant punkt som Logitechs designers tar upp är arbetet med att ta fram färger till nya produkter som är hållbara både för konsumenten som köper produkten och inte exempelvis gulnar, men också för planeten. På bordet bland diverse Logitech-prototyper ligger det också ett gäng prylar från andra företag som denna lilla Ikea-högtalare eller Microsofts “miljövänliga” mus. Anledningen till att dessa produkter ligger här är för att Logitech vill visa att man inte är helt insnöade, utan även känner på andra företags produkter för inspiration.

Mycket jobb bakom precisa möss


I samma korridor ligger ett rum där vi möts av två personer som jobbar på bland annat möss sensorer och att klicket ska låta och kännas rätt. I detta rum möts vi av olika maskiner som kan hjälpa ingenjörerna att se till att muspekaren rör sig dit du vill att den ska röra sig.

Det som dock fångar mitt intresse här är roboten som de testar hur precis företagets möss, som med starka och snabba rörelser sida till sida testar mössens sensor, lite som en sådan testrobot Ikea hade i sina varuhus förut för att visa hur hållbara sina fåtöljer är. Bara att denna robotarm svingade musen fram och tillbaka säkert 1000 gånger i minuten, om inte ännu fortare.

Trådlösa datortillbehör är ju ingenting om de inte lyckas få någon uppkoppling till din dator, för att se till det faktiskt funkar testar man alla sina trådlösa produkter i två, ekofria rum. Här går det att se exakt vilka signaler som sändas, tas emot och hur starka de är. Logitech använder både Bluetooth och sin egna adapter med 2,4 GHz-trådlöst, när frågan ställs kring varför företaget inte bytt ut USB-A-porten på adaptern de skickar med sina produkter verkar det inte som att det är högsta prioritet. Mac-användarna använder nästan bara Bluetooth och de som fortfarande vill använda adaptern har antagligen en stationär dator med USB-A.

Dessa sensorer känner av hur mycket musklerna anstränger sig.

Logitech verkar satsa stort på ergonomi


Men det som jag får intrycket av att Logitech egentligen vill visa upp mest är deras satsning på ergonomi, som vi främst fått sett i olika ergonomiska produkter som musen Lift eller tangentbordet Ergo K860. Det verkar dock som att dessa typer av produkter kanske blir ännu fler i framtiden, om än lite nedtonade för att inte skrämma bort dem som är vana med sina inte så ergonomiska Magic Mouses.

Det är förstås inget unikt som händer här hos just Logitech, liknande tekniker används även av andra företag som tillverkar olika datortillbehör. Men något som ändå sticker ut i mina ögon är Logitechs fokus på just ergonomi och förståelsen för hur många av oss som faktiskt sitter framför datorn så många timmar om dagen. Det märks att energin sedan pandemin och hemmajobb fokuserats på produkter som är anpassade efter människan, och inte tvärtom.

Pryl, Feature,

Logitech,

Schweiz,

datortillbehörBild till artikel

Foto: Hugo Engström / Feber

Bild till artikel


Diagram över radiovågor i rummet.


Foto: Logitech

Bild till artikel

Foto: Ett av de ekofria rummen.

Bild till artikel


Hjulsnurret måste kännas rätt.


Foto: Logitech

Bild till artikel


Foto: Logitech

Bild till artikel


Foto: Logitech

Bild till artikel


Foto: Logitech

Bild till artikel


Foto: Logitech

Bild till artikel


Foto: Logitech

Bild till artikel


Foto: Logitech

Bild till artikel


Foto: Logitech

Bild till artikel


Foto: Logitech
Annons från

TumnagelAnnonsAnnons från

TumnagelAnnons
Du kanske också gillar