Hem Vetenskap och teknik Vi har testat RIG 800 PRO HD. Riktigt skönt headset med Dolby Atmos.

Vi har testat RIG 800 PRO HD. Riktigt skönt headset med Dolby Atmos.

förbi admin
0 kommentar

Vad är RIG 800 Pro HD?


RIG 800 Pro är en serie hörlurar från Nacon som ligger där precis på gränsen till premiumsegmentet. Så här hittar man inte några superfunktoner som dubbla ljudingångar eller brusreducering utan här får man lurar som fokuserar på det man kanske mest vill ha av ett spelheadset, komfort och bra ljud.

Det finns tre olika modeller som alla är anpassade för olika plattformar. HX är för Xbox, HS för PlayStation och HD, som vi testade, är för datorer (men funkar även med PlayStation dock utan PlayStation 3D-Audio). Värt att nämna också är, och för att förvirra alla ännu mer, att både HX samt HS också kan användas med dator.

Vad höjer temperaturen?


Byggkvalitén känns mycket gedigen och kåporna är väldigt mjuka eftersom de är gjorda med dubbla material. Dock kändes kåporna nästan på gränsen till att vara för små. Det är busenkelt att justera storleken på ramen så den kan sitta bra på både stora och små huvuden. Men generellt känns de riktigt bra att ha på huvudet vilket nog hjälps en del av att de endast väger 290 gram. Det och de mjuka kåporna gör att man kan ha dem länge på huvudet och nästan glömma bort att man har dem på sig.

På baksidan hittar man rattar för volym och dessa känns sköna att rulla. Framsidan finns det en brusreducerande flip-to-mute-mikrofon som levererar bra, dock ej utmärkt, ljud till medspelarna.

HD-modellen, som vi testade, fungerar även med PlayStation och det funkar finfint att växla mellan den samt datorn. Det är bara att flytta den tillhörande USB-stickan mellan enheterna och köra igång. Precis som så många andra trådlösa hörlurar så fungerar dessa inte med både PlayStation och Xbox så det gäller att man väljer rätt modell innan man köper.

Ljudet är kristallklart och erbjuder en bra samt bred ljudbild som gör att man inte missar många ljud. Även på högre volymer låter allt precis som det skall. Hörlurarna har stöd för Dolby Atmos på datorn samt Xbox om man har en tillhörande Dolby-app installerad. Appen är väl inte direkt jättesexig men ger en möjlighet att ställa in EQ och ser till att spel eller andra grejer som stödjer ljudformatet låter ruggigt bra. Det riktigt bra surroundljudet är dock begränsat till endast sådant som stödjer Dolby Atmos så ljudet från allt som inte gör så är det mer som vanliga stereohörlurar, riktigt bra sådana dock.

Min favoritgrej med dessa lurar är nästan det medföljande stället. Det har lite tyngd i sig och gör att man alltid har en plats där headsetet ska vara. Det är lekande lätt att ställa och ta loss det från stället då den fångar upp headsetet med magneter. Stället är kopplat till datorn via USB och gör att headsetet alltid laddas när de står där vilket innebär att man i princip alltid har ett laddat headset redo. Batteriet ska hålla i 24 timmar också så det ska krävas en del om man ska köra slut på batteriet under en session. Headsetet går också att ladda direkt via en USB-sladd om man nu inte vill eller inte kan använda stället.

Vad sänker temperaturen?


Utseendet generellt kan man ju tycka lite olika om men just denna designstil tilltalar mig inte allt för mycket. Dock är det väl lite standardstil för sådana här spelrelaterade produkter så uppenbarligen är det väl så den stora massan vill ha sina lurar. En designmiss som inte är estetisk fann jag dock med mikrofonen. Som jag nämnde ovan så tystas den genom att man höjer bommen men när den är uppfälld så syntes den lite ögonvrån vilket jag fann lite störigt. Mikrofonen kan inte heller tas loss så den är där den är.

En lite märklig grej är att både headsetet och stället kopplas med Micro-USB vilket känns lite gammalmodigt nu när USB-C har tagit över.

En annan sak som jag hade tyckt varit trevligt var att headsetet skulle slås på av sig själv när man tar loss det från stället. Nu är det ju inte jättejobbigt att trycka på knappen efter man lyft dem men om de slagits på av sig själv hade det ju varit lite smidigare. Känslan av att rycka loss headsetet från stället är nämligen ganska tillfredsställande och den goa känslan sänks lite när man måste leta fram knappen samt trycka på den i två sekunder för att faktiskt använda dem. Ställets laddlampa hade nog inte heller behövt vara så stor som den är.

Summan av kardemumman?


I det stora hela så överväger de positiva aspekterna definitivt de negativa. Så om man kan överseende med det som sänkte temperaturen och kanske har något mindre öron än mig så är detta ett av de absolut skönaste headseten jag provat.

Samtliga modeller av RIG 800 Pro kostar 2 490 kronor men de kan just nu fås för en någon tusenlapp billigare lite här och var på grund av Black Friday-hetsen.


riggaming.com


Pryl, Feature,

RIG 800 PRO HD,

HeadsetAnnons från

TumnagelAnnonsAnnons från

TumnagelAnnons
Du kanske också gillar