Hem Vetenskap och teknik Windows på Steam Deck testas – ett möjligt men osmidigt alternativ

Windows på Steam Deck testas – ett möjligt men osmidigt alternativ

förbi admin
0 kommentar

Valves handhållna Steam Deck avtäcktes i somras och använder en formfaktor som påminner om Nintendos storsäljande Switch. Den centrala skillnaden är att förstnämnda inte är en låst och skräddarsydd spelkonsol, utan en dator med ett yttre utrustat med en rejäl uppsättning kontrolldon. Under skalet finns en relativt kraftfull AMD-signerad systemkrets och ur kartong körs det Linux-baserade operativsystemet Steam OS 3.0.

Spel från den datorspecifika distributionsplattformen Steam står i fokus, men Valve är tydliga med att den som vill kan byta Linux mot Windows. I veckan släpptes också drivrutiner för att kunna installera Windows 10, något som tekniksajter och Youtube-kanaler med Steam Deck-enheten till hands nu testar. Youtube-kanalen Linus Tech Tips är snabb på bollen och presenterar resultatet i en 18 minuter lång video.


Slutsatsen är att användarupplevelsen inte är något vidare, dels eftersom många specialfunktioner från Steam OS 3.0 saknas i Microsofts operativsystem, dels för att prestandan och spelupplevelsen för det mesta försämras. Däremot finns det flera spel som i dagsläget inte har stöd för att köras med det specialbyggda operativsystemet, varför Windows 10 kan vara det enda alternativet.

Linus Tech Tips anser dock att Windows-användning i dagsläget inte är att rekommendera, till följd av att fullt stöd för hårdvaran saknas, förekomsten av flera buggar och för att Windows 10 har ett gränssnitt som inte är optimalt för Steam Deck-kontroller. I skrivande stund saknas stöd för ljud över annat än USB, medan storbildsläget för Steam inte heller fungerar optimalt. The Verge är en av sajterna som börjat att testa Steam Deck med det alternativa operativsystemet och i ett första utlåtande är prestandaresultaten blandade, vilket ackompanjeras av flera problem i stil med de Linus Tech Tips pekar ut.

I Linus Tech Tips-videon berättas avslutningsvis att Valve rimligtvis rättar till alla stora fel, men att företaget inte kommer att arbeta stenhårt för att göra Windows-upplevelsen lika vass som den i Steam OS 3.0. Drivrutiner och liknande släpps istället snarare för att ge nyfikna användare möjligheten att byta operativsystem. Tekniksajter som Windowscentral gissar också att Valve kommer att begränsa resurserna som läggs på att fila till Windows-upplevelsen.

För närvarande saknas stöd för att ha både Windows 10 och Steam OS 3.0-installerade samtidigt, en lösning som kan ge det bästa av två världar i framtiden. I framtiden ska Windows 11-stöd tillkomma, vilket är ett kvitto på att Valve ämnar syssla med Windows-anpassningar och -stöd en tid framöver.

Har du tillgång till en Steam Deck-enhet, och har du testat att byta operativsystemet?

Du kanske också gillar