Hem Vetenskap och teknik Xperia 1 IV – Så blir Sonys nya kameramobil

Xperia 1 IV – Så blir Sonys nya kameramobil

förbi admin
0 kommentar

Man kan definitivt säga att Sony gått sin egen väg med Xperia-mobilerna de senaste åren. Framför allt vill företaget på olika sätt tydliggöra och knyta an til sin närvaro i underhållningsindustrin, varför Xperia de senaste åren satsat mycket på såväl filmtittande- som skapande.

Precis avtäckta Xperia 1 IV är inget undantag. Det nya flaggskeppet är tydligt inriktat mot innehållsskapare och skryter bland annat med världens första “äkta” optiska zoomfunktion i en smartphone. Den bäddar för steglös zoom mellan 85-125 mm i telefotolinsen, till skillnad från gängse fasta lägen vi tidigare sett.

Läs också: Bästa smartphone 2022 – test av årets nya mobiler

En annan markering från Sony är att samtliga tre baksideskameror (16, 24 och 85-125 mm) stannar vid 12 megapixel. Mer är inte alltid bättre, konstaterar man, utan skryter hellre om att Xperia 1 IV kan filma 4k med hdr i 120 fps och har ett lika högupplöst slow motion-läge. Ett utökat mjukvarustöd för smidig livestreaming finns också ombord.

Att trycka på hårda specifikationer är det sista Sony är intresserat av. Men den som ändå vill titta under huven hittar konkurrensmässig flaggskeppsprestanda. 12 GB ram, 256 GB lagring och en kraftfull Snapdragon 8 gen 1-krets får sällskap av ett batteri på 5 000 mAh som kan laddas till 50 procent på en halvtimme.

Sony tuffar vidare med det extra avlånga 21:9-formatet på skärmen, som är 6.5 tum stor och har en uppdateringsfrekvens på 120 Hz. Sony ska erbjuda två år av större funktionsuppdateringar och tre års säkerhetsuppdateringar. Telefonen släpps i mitten av juni och kommer att kosta 14 000 kronor, och ingen laddare följer med i köpet. 

Du kanske också gillar