Ulkomaalaisten perheiden lasten määrä lisäntyy Inarin kunnan kouluissa ja varhaiskasvatuksessa.
Matkailun kasvu näkyy myös Inarin kunnan koulumaailmassa, kun alueelle on kotiutunut töiden perässä ulkomaalaisia perheitä. Inarin kouluissa vieraskielisten lasten määrä on kasvussa ja samalla tarve peruskouluun valmistavaan opetukseen on vakiintunut. Valmistava opetus keskittyy tavallisesti vuoden ajan suomen kielen oppimiseen.
Ivalon lukion ja peruskoulun apulaisrehtori Pirkko Olli kertoo, että Ivalon koulussa on valmistavan opetuksen luokanopettajan virka. Inarin koulussa vastaavaan tehtävään etsitään määräaikaista opettajaa ensi lukuvuodeksi.
Inariin muutetaan töiden perässä
Inarin kunnan kouluista kerrotaan, että vieraskielisten koululaisten perheet saapuvat kuntaan töiden perässä.
– Vanhemmat ovat kyllä tavallisesti tulleet töiden perässä, mutta ovatko juuri matkailualan töissä, siitä en ole varma. Monet lapsista asuvat kyllä Saariselän alueella ja sen perusteella voisi ajatella, että siellä niitä matkailun töitä on, arvelee Olli.
Sekä valmistavaan opetukseen että suomi toisena kielenä opetukseen osallistuvien lasten määrä ei ole toistaiseksi suuri. Inariin ja Ivaloon vastikään rakennettujen koulujen suunnittelussa on kuitenkin varauduttu tilanteisiin, joissa tilan tarve voi kasvaa nopeasti.
– Syntyvyys on laskussa, mutta matkailun ja maahanmuuton myötä tilannehan voi muuttua nopeastikin. Neliöt ovat kompaktit, mutta uutta koulurakennusta suunniteltaessa on pidetty huolta siitä, että tiloja on mahdollista laajentaa, kertoo Inarin koulun rehtori Marja Seilonen.
Ulkomaalaistaustaisten lasten määrä on lisääntynyt myös varhaiskasvatuksessa
Inarin kunnan päiväkodeissa Inarissa, Ivalossa ja Saariselällä on yhä enemmän lapsia, joiden vanhemmat ovat tulleet ulkomailta, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Pirkko Saarela.
– Kyllä varhaiskasvatuksessa on nähtävissä ulkomaalaisten perheiden lisääntyminen erityisesti viimeisen viiden vuoden aikana.
Kasvu näkyy Saarela mukaan erityisesti vuorohoitoyksiköissä Saariselällä ja Ivalossa matkailun sesonkiaikoina, mutta ulkomaalaistaustaisia lapsia on myös pysyvästi kaikissa päiväkodeissa.
– Lähes jokaisessa päiväkotiryhmässä on vähintäänkin 1-2 lasta, joiden kotona puhutaan kahta tai jopa kolmea kieltä.
Saarela kertoo, että englannin kielen taito katsotaan nykyään eduksi uusien työntekijöiden rekrytoinnissa.
– Työntekijöillä on useimmiten ainakin englannin suullinen ja kirjallinen kielen taito hyvä, joka mahdollistaa sen, että työntekijä pystyy sujuvasti kertomaan lasten kuulumiset päivittäin. Perheiden kanssa viestittelyt sähköpostilla ja Whatsappilla tapahtuu myös pääasiassa englannin kielellä.