Hem Världen Vilsen vitval siktad i Seine

Vilsen vitval siktad i Seine

förbi admin
0 kommentar

Vitval, eller beluga, lever normalt i arktiska vatten, men den här individen har tagit sig till en sluss i Seine, cirka 70 kilometer från den franska huvudstaden.

Både räddningstjänst och biologer befinner sig på på plats för att hjälpa och observera valen. Enligt lokala myndigheter är man oroad för dess tillstånd eftersom däggdjuret till synes är “underviktigt” och har genomgått “hudförändringar”.

Valen, som observerades första gången i tisdags, har alltså tagit sig från Engelska kanalen och simmat upp i Seine ända till trakterna av Vernon. Myndigheterna i Normandie har uppmanat allmänheten att hålla avstånd så att belugan inte stressas. Planen är att försöka hålla djuret vid slussen för att sedan lotsa den mot Seines mynning.

Det är okänt hur stor belugan i Seine är, men en fullvuxen individ kan bli tre till fem meter lång – i sällsynta fall hela sju meter. Dess naturliga hemvist är alltså arktiska vatten utanför Alaskas, Kanadas och Rysslands kuster, men det händer ofta att den simmar mycket långa sträckor i jakt på föda. Den kan också klara en tid i sötvatten.

Franska Seine gästades för övrigt av en späckhuggare för ett par månader sedan. Späckhuggaren överlevde dock inte inte avstickaren, trots försök att lotsa den ut i havet.

För tre och ett halvt år sedan upptäcktes en vitval, som fick namnet Benny, i engelska Themsen öster om London.

Du kanske också gillar