Virtsankarkailuun voi tuntua kiusalliselta hakea apua. Urologi korostaa, ettei mikään määrä virtsankarkailua ole normaalia ja hoitoon tulisi siksi hakeutua rohkeasti.
- Essi Puuri
- Henna Korkala
Miesten urologisia vaivoja, kuten virtsankarkailua ja eturauhassyöpiä hoidetaan aiempaa enemmän.
Kirurgian ja urologian erikoislääkäri Teija Parpalan mukaan muutos johtuu muun muassa siitä, että miehet hakeutuvat nykyään urologisten vaivojen kanssa paremmin hoitoon.
– Jonkin verran vaikuttaa myös se, että miehet myös elävät terveenä muista syistä pidempään. Ikääntyminen on yksi merkittävä tekijä, Parpala sanoo.
Virtsankarkailu yleistyy miehillä noin 45 ikävuoden jälkeen. Sen aiheuttajana ovat useimmiten yliaktiivinen rakko tai eturauhasen liikakasvu. Yliaktiivisen rakon taustalla voi olla myös neurologinen syy, kuten muistihäiriöt. Oireita voivat olla esimerkiksi virtsaamispakko tai jälkitiputtelu.
Parpalan mukaan virtsankarkailu voi huonontaa merkittävästi elämänlaatua, jos sen vuoksi jäädään kotiin esimerkiksi hajuhaittojen pelossa. Vaiva voi aiheuttaa myös mielialaongelmia, sukupuolielämä voi kärsiä ja asialla voi olla vaikutusta jopa työelämään, kun tiheitä vessakäyntejä joutuu häpeilemään.
– Mikään määrä virtsankarkailua ole normaalia. Hoitoon kannattaa hakeutua rohkeasti, koska kyse on elämään liittyvästä vaivasta, Parpala korostaa.
Avun hakemista ujostellaan yhä
Osalle miehistä vaiva on kiusallinen, eivätkä he uskalla lähteä hakemaan siihen apua. Parpalan kokemusten mukaan urologille asian esiin ottaminen koetaan ehkä helpompana kuin yleislääkärille.
– Lääkäreitä on kuitenkin ohjeistettu antamaan potilaalle lomakkeita kotiin täytettäväksi, ja sitten varataan uusi aika virtsa-asian rauhassa selvittämiseksi.
Hoitokeinoina käytetään vaivaan tarkoitettuja lääkkeitä, erilaisia apuvälineitä tai kirurgisia toimenpiteitä.
– Kaikille löytyy jokin apu. Joissain tilanteissa virtsankarkailua voi jäädä, mutta iso osa, noin 90 prosenttia, saa merkittävän avun hoidoilla, Parpala sanoo.