Kreikan saarilla on koettu tänä vuonna poikkeuksellisen paljon maanjäristyksiä.
Ihmiset kokivat torstaiaamuna Kreetalla ja Santorinilla suhteellisen voimakkaan maanjäristyksen. Saaret ovat myös suomalaisturistien suosikkikohteita.
Egeanmerellä tapahtunut järistyksen magnitudi oli 6,1. Se olisi voinut synnyttää vakavia tuhoja. Pahimmillaan näin voimakkaan maanjäristyksen takia tsunamiriski Välimerellä olisi ollut mahdollinen.
Aamun maanjäristyksen vahingot jäivät kuitenkin pieniksi.
Tämä johtuu siitä, että maanjäristyksen keskus sijaitsi syvällä maankuoressa. Eri arvioiden mukaan keskus oli noin 55–70 kilometrin syvyydessä.
Siksi järistyksen aikaansaama värinä ehti vaimentua ennen maan pinnalle pääsemistä, kertoo Helsingin yliopiston Seismologian instituutin johtaja Suvi Heinonen.
Kreikkaan on yhä turvallista matkustaa
Alueella on koettu torstain aikana pienempiä jälkijäristyksiä. Asiantuntija ei odota nyt voimakkaan järistyksen toistumista alueella, vaikka luonnonvoimien liikkeitä ei voida täysin ennakoida.
Heinosen mukaan Kreikan saarille voi matkustaa rauhallisin mielin.
– Tämän isomman maanjäristyksen tapahtuminen ei lisää todennäköisyyttä toiselle suurelle maanjäristykselle, Heinonen sanoo.
Lisäksi asiantuntija huomauttaa, että alueen rakennuskanta on suunniteltu kestämään järistyksiä.
Alue on seismisesti Euroopan aktiivisinta
Egeanmeri on yksi Euroopan aktiivisinta aluetta maanjäristysten suhteen.
Siihen vaikuttaa alueen sijainti usean tektonisen laatan ja niiden reunojen siirroslinjojen rajamailla. Arkikielessä on puhuttu myös mannerlaatoista.
Viimeisen vuosikymmenen aikana alueella on tapahtunut vuosittain useita järistyksiä, joiden magnitudi on yli viisi.
Aamuinen maanjäristys syntyi, koska Afrikan tektoninen laatta työntyy Egeanmeren laatan alle. Tällöin laatta tunkeutuu syvälle maan uumeniin samalla, kun se sulaa ja hajoaa.
Kun työntyvän laatan liike jostain syystä lukkiutuu, maaperään alkaa kertyä jännitettä. Jännitystilan ylittäessä tietyn pisteen laatta nytkähtää taas liikkeelle ja samalla vapautuu energiaa maanjäristyksen muodossa.
Maanjäristysparvi tyhjensi aiemmin Santorinin
Egeanmerellä sijaitsevan Santorinin saaren läheisyydessä on nähty kuluvan vuoden aikana poikkeuksellisen suuri määrä pienempiä järistyksiä. Ilmiötä on kutsuttu maanjäristysparveksi.
Alkuvuonna reilussa kahdessa viikossa tapahtui yli 2 300 järistystä. Silloin valtaosa Santorinin saaren asukkaista evakuoitiin.
Alla oleva video näyttää, kuinka Santorinilla suhtauduttiin maanjäristyksiin helmikuussa.
Seismologian instituuttia johtava Suvi Heinonen kertoo, että tämän päivän voimakas järistys liittyy vain epäsuorasti alkuvuoden järistysten sarjaan.
Kummatkin palautuvat tektonisten laattojen liikkeisiin. Maanjäristysparvessa järistyksen aiheuttivat kivimassassa liikkuvat nesteet, kun nyt maanjäristyksen takana oli itse kivimassojen liikkeet.