Kaivoksen laajennuksen ympäristövaikutusten arviointiselostus on tullut nähtäville. Kaivoksen toimintaa halutaan jatkaa noin 30 vuodella.
Lannoitevalmistaja Yaran Siilinjärven kaivoksen laajentamista koskeva ympäristövaikutusten arviointiselostus on tullut nähtäville. Siitä voi esittää mielipiteitä ja lausuntoja syyskuun loppuun saakka.
Arvioinnissa on tarkasteltu Laukansalon alueelle avattavan uuden louhoksen, kolmen nykyisen louhoksen ja läjitysalueiden laajennuksen ympäristövaikutuksia. Lisäksi on tarkasteltu rikastushiekka-alueen sekä vesivarasto-alueen laajennusta.
Yaralle konsulttina yva-selostuksen teossa on toiminut Ramboll Finland. Toteutusvaihtoehtoja on viisi, joista nollavaihtoehto tarkoittaisi toiminnan jatkamista nykyisten lupien puitteissa.
Ramboll pitää hankkeen toteuttamisen kannalta vaihtoehtoja 3 ja 4 suotuisimpina. Niissä pinta-alallinen muutos on pienin. Laukansaloon ei avattaisi sivukivialuetta ja Laukansalon louhoksesta tulisi suppeampi kuin vaihtoehdoissa 1 ja 2.
Kaivostoiminnot jäisivät Laukansalossa kauemmaksi asutuksesta ja läjitysalueesta tulisi korkeampi, mutta alaltaan pienempi kuin vaihtoehdoissa 1 ja 2. Laukansalon ympäristössä suurimmat vaikutukset aiheutuisivat melusta, tärinästä ja maisemavaikutuksista.
Vaikutuksia ympäristöön pölystä, melusta ja maisemamuutoksista
Yva-selostuksen mukaan Koivumäen alueella vaihtoehdoissa 1 ja 3 laajennukset estäisivät vähintään yhden maatilan toiminnan. Kolmisopen alueella Ansanmäen laajennus estäisi tai hankaloittaisi merkittävästi muutamien maatilojen toimintaa.
Laajoja uusia alueita jäisi pois ulkoilu-, virkistys- ja metsästyskäytöstä. Lisäksi eri vaihtoehdoissa kielteisiä vaikutuksia olisi pölystä, melusta ja maisemamuutoksista. Meluvaikutusten arvioidaan aiheuttavan merkittävyydeltään kohtalaisia kielteisiä terveysvaikutuksia. Meluvaikutukset olisivat suurempia rakennusvaiheessa kuin toimintavaiheessa.
Arviointiselostuksen mukaan vaihtoehdoissa 1–4 melutason ohjearvo ylittyisi enimmillään noin 20 kiinteistöllä lieventämistoimenpiteistä huolimatta. Erittäin suuria kielteisiä vaikutuksia aiheutuisi vaihtoehdoissa 1, 2 ja 3 kaikkiaan noin 3–7 asuin- tai lomarakennukselle, jotka jäävät toimintojen alle. Yara pyrkii hankkimaan kiinteistöjä vapaaehtoisin kaupoin.
Kaivoksen toimintaa halutaan jatkaa 2060-luvulle
Yaran mukaan kaivoksen toimintaa voi jatkaa nykyisillä malmivaroilla vuoteen 2035 saakka. Laajennukset kasvattaisivat kokonaislouhintamäärää ja rikastamon kapasiteettia noin kolmanneksella.
Kokonaislouhintamäärä on ollut viime vuosina 20–30 miljoonaa tonnia vuodessa. Muutosten jälkeen louhintamäärä kasvaisi noin 35–40 miljoonaan tonniin vuodessa.
Muutoksilla kaivostoiminta jatkuisi 2060-luvun puoliväliin saakka. Tämä tarkoittaisi työpaikkojen säilymistä sekä verotulokertymän jatkumista.
Arviointiselostuksessa todetaan, että kaivoksen ja tehtaiden toiminnan jatkumisella olisi merkittävä myönteinen vaikutus huoltovarmuuteen, sillä Siilinjärvellä valmistetut lannoitteet käytetään pääosin kotimaan peltoviljelyssä ja metsien lannoituksessa.
Siilinjärven kaivos on Euroopan unionin ainoa fosfaattikaivos ja sen kaivettava mineraali luetaan EU:ssa kriittisten raaka-aineiden joukkoon.