Kemin kaupunginvaltuusto päätti äärimmäisen tiukan äänestyksen jälkeen myydä 60 prosenttia Kemin Energian ja Veden osakkeista.
Kemin kaupunginvaltuusto kävi maanantaina yli kahden tunnin keskustelun jälkeen siitä, myydäänkö Kemin Energian ja Veden osake-enemmistö.
Lopulta valtuusto päätti äänin 22–21, että 60 prosenttia energia- ja vesiyhtiön osakkeista myydään Oulun Energialle. Osakekannasta Kemille jää siis 40 prosenttia eli Kemi menettää määräysvallan yhtiöstä.
Kaupan tulovirta kaupungille on yhteensä 71 miljoonaa euroa. 60 prosentin osuus yhtiön osakepääomasta on 55 miljoonaa euroa, ja sen lisäksi ostaja maksaa Kemin kaupungille Kenvelle myönnetyn pääomalainan 16 miljoonaa euroa.
Lisäksi tulevat osingot jatkuvana tuloutuksena. Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen mukaan Kemin saama kestävä osinkotulotaso yhtiöstä ei vähene, vaan se säilyy nykyisellä tasolla.
Kenven henkilöstön asemaan kaupalla ei ole välittömiä vaikutuksia, vaan työntekijät jatkavat vanhoina työntekijöinä. Valtuustossa tuotiin tosin esille huoli työntekijöiden asemasta ja työpaikkojen säilyvyydestä tulevina vuosina.
Kaupan taustalla on Kemin kaupungin vaikea taloustilanne eli merkittävä kumulatiivinen alijäämä sekä suuri lainakanta. Tilannetta on entisestään hankaloittanut hyvinvointialueiden rahoitusmalliin liittyvä tasausjärjestelmä, jonka vuoksi Kemi joutuu maksamaan valtiolle lakisääteisten peruspalvelujen tuottamisesta.
Kaupunginjohtaja Matti Ruotsalaisen mukaan kaupan tarkoituksena on myös turvata energiayhtiön investointikyky sekä kohtuullinen hintakehitys.
Kauppaa vastustaneet pitivät kaupantekoa hätiköitynä ratkaisuna. He olisivat halunneet ottaa aikalisän, koska muun muassa valtionosuuksiin mahdollisesti tulevat muutokset ovat vielä epäselviä, mutta ne voivat oikaista kaupungin taloutta. Vaihtoehtoina kaupalle tuotiin esille muun muassa veroprosentin nostaminen sekä Kenven normaalia suuremmat tuloutukset väliaikaisesti. Puheenvuoroissa tuotiin esille myös pelko Kenven työpaikkojen menettämisestä ja hintojen nousemisesta.
Keskustelu toi selvästi esille, että kyseessä on vaikea päätös. Mielipiteet kaupasta jakaantuivat myös puolueiden sisällä.
Vaihtoehtona kova veronkorotus?
Vaihtoehtona vesi- ja energiayhtiön kaupalle alijäämien kattamiseen ja lainojen hoitamiseen olisi kaupunginjohtajan mukaan ollut verojen korotus vähintään kahdella prosenttiyksiköllä ja lisäksi toimintamenojen leikkaamista harkinnanvaraisista palveluista. Kemi on maan kovimpia verottajia jo tällä hetkellä 9,6 prosentillaan.
Kaupunginvaltuutetut kävivät Kenven tulevaisuudesta pitkän keskustelun, jossa moni valtuutettu totesi, että oman päätöksen tekeminen asiasta on hyvin hankalaa. Valtuutetut moitiskelivat myynnin valmistelua siitä, että asian kaikkia puolia ei ole käyty läpi. Kokouksessa kuultiinkin ehdotuksia vaihtoehtoisiksi keinoiksi korjata kaupungin taloutta.
Moitteita tuli myös siitä, että kuntalaisia ja Kenven henkilöstöä ei ole riittävästi informoitu kaupan vaikutuksista.