Orpon mukaan kampanja on keskeinen osa hallituksen tiedonantoa yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Orpon mukaan jokainen hallituspuolueen edustaja on sitoutunut ohjelmaan.
Pääministeri Petteri Orpo (kok.) avasi tiistaina rasismin vastaisen kampanjan, johon haastetaan mukaan erilaisia toimijoita, muun muassa yrityksiä ja järjestöjä.
Hallituksen ”Me puhumme teoin” -kampanjaan osallistuvat antavat sitoumuksen konkreettisista teoista, joilla lisätään yhdenvertaisuutta ja kitketään rasismia. Sitoumusten toteutumista myös seurataan erilaisilla mittareilla.
Kampanjan rasismin vastaisen kattositoumuksen on antanut valtioneuvosto eli hallitus. Kampanjaan odotetaan runsaasti toimijoita.
Toistaiseksi keskiviikkoiltapäivään mennessä kampanjan verkkosivujen mukaan 18 organisaatiota on sitoutunut olemaan kampanjassa mukana. Mukana on esimerkiksi Työterveyslaitos, Akava ry, SAK, Suomen punainen risti ja Suomen olympiakomitea. Kaupungeista mukana on Helsinki ja Kuopio. Useimmat ovat myös jo tehneet omat konkreettiset sitoumuksensa.
Puolueita ei listalla vielä näy.
Puolueiden osallistumisesta kiistaa
Puolueista erityisesti perussuomalaisten kampanjasta poisjääminen on herättänyt kysymyksiä.
Kampanja liittyy viime syksynä hallituksen eduskunnalle antamaan tiedonantoon rasismin vastaisista toimista. Orpon mukaan nyt avattu kampanja on keskeinen osa toimista, joista hallitus sopi tehdessään tiedonannon.
Tiedonantoon taas päädyttiin juuri perussuomalaisten vuoksi. Viime vuoden kesää leimasi rasismikeskustelu, kun perussuomalaisten ministereiden vanhat rasistiset kirjoitukset tuotiin julkisuuteen.
Tiistaina kampanjan avaamisen jälkeen perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi eduskuntaryhmänsä kesäkokouksessa, ettei usko perussuomalaisten lähtevän puolueena mukaan kampanjaan.
Keskiviikkona Purra jatkoi keskustelua kertomalla, että perussuomalaiset on sitoutunut viime vuonna hyväksyttyyn tiedonantoon muiden hallituspuolueiden tavoin.
– Kyse oli siitä, tekeekö puolue r.p. puoluehallituksessa vielä erikseen päätöksen kampanjaan sitoutumisesta. Tuskin tekee. Sovitun mukaisesti kampanja toteutetaan yhdessä työmarkkinajärjestöjen, urheilu-, kulttuuri- ja kansalaisjärjestöjen kanssa, Purra kirjoittaa X:ssä.
Toisin sanoen Purra ilmoittaa, että he sitoutuvat vuoden 2023 tiedonantoon, mutta eivät puolueena todennäköisesti sitoudu tiedonannossa konkreettiseksi listattuun käytännön toimeen, eli rasisminvastaiseen kampanjaan. Purran mukaan kampanja toteutetaan järjestöjen kanssa.
Orpo sen sijaan kertoi Helsingin sanomille ennen kampanjan avausta toivovansa puolueiden olevan mukana kampanjassa. Orpon mukaan on vahva viesti, jos hallituspuolueiden ministerit, puoluejohto ja eduskuntaryhmät ovat sitoutuneet mukaan.
Hallituspuolueiden osalta tilanne on epäselvä
Myös hallituspuolue RKP:n puheenjohtaja Anders Adlercreutz ilmoitti tiistaina ennen Purran kommentteja Ylen Politiikkaradiossa pitävänsä epäloogisena, mikäli perussuomalaiset eivät kampanjaan liity. Adlercreutzin mielestä on itsestään selvää, että kaikki neljä hallituspuoluetta myös osallistuvat hallituksen yhteiseen kampanjaan.
Toistaiseksi on epäselvää, lähtevätkö muut hallituspuolueet puolueina mukaan kampanjaan, vaikka hallitus, eli ministerit sitoutuisivat siihen. MTV:n uutiset kertoi maanantaina, että muut hallituspuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta olisivat osallistumassa kampanjaan.
Yksikään puolue hallituksesta tai oppositiosta ei kuitenkaan ole toistaiseksi ilmoittautunut kampanjaan.
Oppositio on ulkona kampanjasta
Oppositiopuolueista Liike Nyt oli tulossa mukaan kampanjaan, mutta puolueen puheenjohtaja Hjallis Harkimo pyörsi päätöksensä kuultuaan Purran kannan.
– Jos valtioneuvosto on mukana kampanjassa, mutta perussuomalaiset eivät, emme voi sitoutua sellaiseen. Kun tämä nyt näyttää olevan kokoomuksen tapa viherpestä maineensa, emme voi olla mukana, Harkimo kirjoitti X:ssä.
SDP, vihreät ja vasemmistoliitto oli ilmoittanut jo aiemmin Iltalehdelle, että eivät liity kampanjaan, koska rasismin vastainen työ on heille jokapäiväistä arkea.
Keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho kertoo Suomenmaassa, että myös keskustassa on sisäänrakennettuna ”yhdenvertaisuuden ja sallivuuden eetos”, mutta olennaista on se, ”sitoutuvatko hallituspuolueet itse omaan kampanjaansa.”