Yle aikoo nostaa Euroviisujen äänestystavan puheeksi EBU:n kanssa, kertoo Yle Viihteen vastaava tuottaja Juha Lahti.
Euroviisujen finaalin yleisöäänet ovat olleet kiivaana puheenaiheena viikonlopun jälkeen. Sama äänestäjä sai antaa äänensä halutessaan kaksikymmentä kertaa.
– Tulemme kyllä kysymään EBU:lta, olisiko aika päivittää näitä sääntöjä tai ainakin tarkastella sitä, mahdollistavatko nykyiset säännöt väärinkäytökset, Juha Lahti sanoo.
Äänestystapaa on Lahden mukaan pohdittu Suomessa jo pidempään.
Euroviisut järjestää Euroopan yleisradiounioni eli EBU, jonka jäsen myös Yle on. Äänestystavasta päättää EBU.
Israel kampanjoi ennen Euroviisuja verkossa videoilla, joissa Israelin euroviisuedustaja Yuval Raphael vetosi eri kielillä antamaan Israelille jopa kaksikymmentä ääntä.
Israel sai finaalissa eniten yleisöpisteitä, 297. Viisut voittanut Itävalta sai yleisöltä pisteitä neljänneksi eniten, 178.
Suomestakin Israel sai toiseksi suurimman yleisöäänten potin. Eniten yleisöääniä suomalaiset antoivat Ruotsille.
Yle: Ei suunnitelmia nostaa Israelin osallistumista esiin
Juha Lahden mielestä myös tuomari- ja yleisöäänten keskinäistä painotusta pitäisi pohtia uudelleen.
Suomi on jo viritellyt EBU:n suuntaan keskustelua yleisöäänten painoarvon lisäämisestä, mutta virallisia keskusteluita asiasta ei ole käyty.
– Kaikki muistavat varmaan Käärijän tilanteen. Jos yleisöäänet olisivat silloin olleet enemmän painotettuina, Suomessa olisi jo järjestetty Euroviisut, Juha Lahti sanoo.
Tällä hetkellä asiantuntijaraatien ja yleisön antamilla pisteillä on Euroviisujen finaalissa yhtä suuri painoarvo. Esimerkiksi Suomen UMK:ssa yleisöäänet vaikuttavat 75 prosenttia ja kansainvälisen ammattilaisraadin pisteet 25 prosenttia.
Jos yleisöäänten osuus Euroviisuissakin kasvaisi, yleisöäänestyksen käytänteillä olisi vielä nykyistä suurempi merkitys.
– Varsinkin jos sellaiseen ollaan menossa, että yleisöäänillä olisi enemmän painotusta, pitäisi oikeasti miettiä onko järkevää, että yksi henkilö voi äänestää kaksikymmentä kertaa, Juha Lahti sanoo.
EBU:a on vaadittu sulkemaan Israel kokonaan pois viisuista. Myös Yleltä on vaadittu, että Suomi jättäytyisi itse pois.
Lahden mukaan Yle ei kuitenkaan tällä hetkellä ole aikeissa nostaa Israelin osallistumista EBU:n kanssa esille. Hän sanoo, että päätökset Euroviisuihin liittyvistä asioista tehdään syksyllä.
– Ei meillä ole minkäänlaisia suunnitelmia tähän. Nyt me teemme normaalin jälkipyykin Euroviisuista ja lähdemme sitten suunnittelemaan UMK:ta, Lahti sanoo.
Israelin armeija käynnisti massiivisen maaoperaation Gazassa eilen sunnuntaina.
Lue lisää: Analyysi: EBUn hampaattomuus Israelin suhteen voi tuhota Euroviisut
Asiantuntija: Euroviisut ovat kriisissä
Viisuasiantuntija Anna Muurinen pitää hyvänä Ylen aikomusta vaikuttaa yleisöäänten painoarvon lisäämiseen. Hänen mukaansa viisujen asiantuntijaraadit eivät ole toimineet hyvin enää vuosiin.
Tänä vuonna ammattilaisraatien pisteet hajosivat eri maiden välillä poikkeuksellisen paljon. Kussakin raadissa on viisi ihmistä.
– Se oli ihan mieletön hajonta, siinä ei ollut mitään järkeä. Herää kysymys, miksi viidellä ihmisellä on niin suuri valta, Muurinen sanoo.
Myös Muurinen rajoittaisi sitä, kuinka monta ääntä yksi katsoja voi antaa. Hän pohtii, että katsojien mahdollisuus äänestää enemmän kuin yhden kerran saattaa olla peruja kisoja sponsoroineilta puhelinoperaattoreilta.
Yleisöäänten vaikutuksen lisääminen voisi toisaalta lisätä myös masinointia ja vaikuttamisyrityksiä entisestään, Muurinen huomauttaa. Sen vuoksi myös maiden ja artistien tekemät, suorat mainoskampanjat pitäisi samalla kieltää.
– Ei ole vanhan kunnon Euroviisu-hengen mukaista, että kun avaa YouTuben, sieltä tulee, että äänestä minua.
Hän uskoo, että viisujen suosio romahtaa, jos tilanteeseen ei puututa.
– Ei ole mitään järkeä pistää omia pikku roposia äänestykseen, jos sillä ei ole mitään merkitystä.
Muurinen asettelee sanansa tarkkaan Israelista. Aiemmat lausunnot, että Ylen pitäisi vetäytyä koko kisasta, ovat tuoneet Muuriselle palautevyöryn.
– Euroviisut ovat kriisissä tai menossa kriisiin, hän sanoo.
Onko sinulla meille juttuvinkki? Voit lähestyä toimitusta luottamuksella. Halutessasi voit olla yhteydessä myös sähköpostitse osoitteeseen [email protected]. Luemme kaikki yhteydenotot, mutta emme pysty takaamaan jokaiselle henkilökohtaista vastausta.