Lähes puolet Ähtärin kaupunginhallituksen jäsenistä voisi harkita pandojen palauttamista Kiinaan.
Yle kysyi Ähtärin kaupunginhallituksen jäseniltä, pitäisikö pandat palauttaa niiden aiheuttamien tappioiden vuoksi Kiinaan ennenaikaisesti.
Yhdeksästä jäsenestä neljä suostui ottamaan kantaa asiaan, ja he kaikki voisivat harkita pandojen palauttamista.
Ähtärin kaupunginhallitus kokoontuu elo–syyskuussa konserniohjauskokoukseen, jossa keskustellaan eläinpuiston talousasioista.
Eläinpuistossa puolestaan tarkastellaan, onko päättymässä oleva matkailukesä ollut taloudellisesti riittävän hyvä pandojen pitämiseksi Ähtärissä.
Kaupunginhallituksen kannalla on merkitystä
Eläinpuistossa vuodesta 2018 asuneet pandat rasittavat sekä eläinpuistoyhtiön että kaupungin taloutta.
Ähtärin kaupunki omistaa 99 prosenttia eläinpuistoyhtiöstä, joten kaupunginhallituksen kannalla asiaan on merkitystä.
Kaupunginhallituksessa on keskustalla neljä paikkaa, kokoomuksella ja sosiaalidemokraateilla kaksi ja perussuomalaisilla yksi paikka.
Kaksi kaupunginhallituksen jäsentä on eläinpuistoyhtiön hallituksessa ja he toteavat siksi olevansa esteellisiä kommentoimaan asiaa. Toisen varajäsentä Yle ei tavoittanut. Toinen sanoi, ettei tunne asiaa tarpeeksi ottaakseen kantaa.
Kolme kaupunginhallituksen jäsentä kieltäytyi kommentoimasta.
”Hinnalla millä hyvänsä ei pandoja pidetä”
Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, kokoomuksen Leena Mäenpää sanoo, että eläinpuistoyhtiön tappioista pitää päästä eroon – tarvittaessa palauttamalla pandat.
– Hinnalla millä hyvänsä ei pandoja pidetä, Mäenpää sanoo ja muistuttaa, että palauttaminenkin toki maksaa.
Hän toteaa myös, ettei tiedä asiasta tarpeeksi pystyäkseen muodostamaan siitä lopullisen mielipiteen.
Ähtärissä on alkamassa tarkastuslautakunnan edellyttämä selvitystyö matkailuyhtiöiden taloustilanteesta. Sen valmistumisen aikataulusta ei ole tietoa.
Leena Mäenpää ei usko selvitystyön selkeyttävän tilannetta.
– Mielestäni hukkaan heitettyä työtä, kun nämä on moneen kertaan perattu, jatkaa Mäenpää.
Kaupunginhallituksen jäsen Helena Hautakangas (sd.) muistuttaa, että kyse on elävistä eläimistä, joita ei voi vain heitellä paikasta toiseen.
– Eläinsuojelu ja useat sopimukset on huomioitava, ja [mahdollisen palautuksen] mainehaitta koko Suomelle. Tässä eräät poliitikot haluavat kerätä irtopisteitä asialla, Hautakangas kritisoi.
Hautakangas muistaa, miten koko Suomi seurasi televisiosta, kun Kiina ja Suomi allekirjoittivat sopimuksen pandoista. Nyt Ähtäri on asian kanssa yksin.
– Maa- ja metsätalousministeri kävi Ähtärissä mustatakkisten Kiinan miesten kanssa vierailulla ja oltiin niin yhteistyön edistämisen kannalla. Nyt maksut ja korvaukset ovat yksin yhden kaupungin vastuulla. Ei näin voi olla.
”Mieluusti lähiviikkoina”
Kaupunginhallituksen jäsen Juha Nortusen (ps.) mukaan pandat pitäisi mahdollisesti palauttaa.
– Tilanne on hyvin hankala ja kaikkia vaihtoehtoja punnitaan. Eläinpuistoyhtiössä ei ole tehty riittäviä toimenpiteitä talouden saattamiseksi tasapainoon ja nyt taidetaan valitettavasti olla myöhässä, Nortunen vastaa Ylelle.
Nortunen ja Matti Takamäki (kok.) jättivät keväällä allekirjoittamatta kaupungin viime vuoden tilinpäätöksen matkailuyhtiöiden taloustilanteen takia.
Takamäki kertoo Ylelle, että kaupunginhallitus ei ole koko vuonna saanut taloustietoja eläinpuistosta.
– Ja nyt mennään jo elokuussa.
Takamäen mukaan pandat ovat ensimmäisenä liipasimella, jos kyse on koko eläinpuiston jatkosta. Hän toteaa kuitenkin odottavansa tarkempia tietoja asiassa ja selvitystyön tuloksia ennen lopullista kantaansa.
– Tämän syksyn aikana asia pitää selvitä, mieluusti lähiviikkoina.
Palautuksessa tehtäisiin yhteistyötä Kiinan kanssa
Aloitteen pandojen palauttamisesta tekee tarvittaessa Ähtärin eläinpuisto.
Eläinpuisto ei kommentoi mahdollista palauttamisprosessia, koska päätöstä palauttamisesta ei ole. Prosessiin palataan, jos asia tulee joskus ajankohtaiseksi.
– Kaikki vaihtoehdot ovat vielä pöydällä, sanoo eläinpuistoyhtiön hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen.
Maa- ja metsätalousministeriöstä sekä ulkoministeriöstä todetaan, että jos palauttamiseen päädyttäisiin, se suunniteltaisiin yhteistyössä Kiinan viranomaisten kanssa.
Tällaista suunnittelua ei ole vielä käynnistetty, korostaa Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Pekka Pesonen.
Pesonen tietää pandojen ylläpitoon liittyvät eläinpuiston haasteet ja sanoo, että palauttaminen on ollut myös ministeriön kanssa käydyissä keskusteluissa esillä yhtenä vaihtoehtona.
– Jos tällaiseen on syytä jossain vaiheessa mennä, teemme tietenkin kiinteästi yhteistyötä Kiinan ja eläinpuiston edustajien kanssa.
Pesosen mukaan myös aikataulun sopiminen olisi ensisijaisesti Kiinan ja eläinpuiston välinen asia. Viranomaisosapuolena ministeriö olisi tarvittaessa mukana.
Pesosen mukaan käytännön asioissa asiantuntemus on kiinalaisilla ja Ähtärissä.