TAYSin tutkimusryhmä kävi läpi kaikki lääkkeiden yliannostuksesta johtuneet päivystyskäynnit vuodelta 2021. Ryhmän mukaan kyse on laatuaan ensimmäisestä selvityksestä Suomessa.
Itsensä vahingoittamisen tarkoitus on selvästi yleisin syy lääkkeiden yliannostukselle. Muita syitä ovat päihtymystarkoitus, väärinkäsitys tai vahinko.
Tämä selvisi, kun Tampereen yliopistollisen keskussairaalan TAYSin tutkimusryhmä kävi läpi kaikki lääkkeiden yliannostuksesta johtuneet päivystyskäynnit vuodelta 2021.
Tällaisia käyntejä oli Pirkanmaalla yhteensä 803. Tämä oli 0,7 prosenttia kaikista tuon vuoden päivystyskäynneistä.
Selvityksessä olivat mukana TAYSin Acuta-päivystys, Valkeakosken päivystys ja lasten päivystys.
Tutkijoiden mukaan kyseessä on ensimmäinen lääkeyliannosten luonnetta ja seurauksia kartoittanut selvitys Suomessa.
Itsensä vahingoittamisen tarkoitus oli syynä 70 prosentissa lääkeyliannoksista. Noin neljäsosa potilaista otettiin hoitoon teho-osastolle tai valvontayksikköön keskimäärin vuorokaudeksi.
Kahdeksantoista henkilöä eli kolme prosenttia tutkimuksen potilaista kuoli vuoden sisällä lääkeyliannoksesta.
Useimmin käytettiin itselle määrättyjä reseptilääkkeitä
Potilaiden keski-ikä oli 35 vuotta, vaihteluväli oli 1–95 vuotta. Heistä 63 prosenttia oli naisia.
Yli puolessa käynneistä kyse oli useamman kuin yhden lääkkeen yliannoksesta. Useimmiten yliannoksena otettiin itselle määrättyjä reseptilääkkeitä.
Vakavia tai pitkäkestoista hoitoa vaativia haittoja lääkeyliannoksista tuli muutamalle potilaalle. Yhtään lääkeyliannoksesta johtunutta kuolemaa ei sairaalahoidon aikana ollut.
Psykiatrisen hoidon ammattilainen teki arvion suurimmalle osalle heistä, jotka ottivat yliannoksen lääkkeitä vahingoittaakseen itseään. Neljäsosa heistä siirtyi jatkohoitoon psykiatriselle osastolle.