perjantai, 29 marraskuun

Yli puolet Suomen europarlamentaarikoista on valmis kannattamaan EU:n uutta yhteisvelkaa Ukrainan tukemiseksi, selviää Ylen kyselystä.

Seitsemän meppiä tuki yhteisvelkaa Ukrainan auttamiseksi, viisi vastusti ajatusta.

Tukea lisävelalle löytyy etenkin vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n mepeiltä. Keskusta ja perussuomalaiset vastustavat yhteisvelkaa selkeimmin.

Kokoomuksen meppejä kysymys jakaa kahteen leiriin.

Ensisijaisena vaihtoehtona uutta yhteisvelkaa ei kuitenkaan pidä yksikään europarlamentaarikko.

Ääni kellossa on muuttunut selvästi sitten viime kevään. Toukokuussa enemmistö puolueista oli sitä mieltä, etteivät ne tule hyväksymään uutta EU-velkaa.

Todellisuudessa Ukrainan tukemiseen on jo otettu yhteistä velkaa niin Sanna Marinin (sd.) kuin Orpon hallituskaudella.

Tutkijat pitävät todennäköisenä, että Euroopan komissio tulee ehdottamaan jonkinlaista yhteisvelkaa myös nyt alkavalla kaudella.

Ylen kyselyyn vastasi kolmetoista europarlamentaarikkoa.

”Se olisi aika vastuutonta”

Vasemmistoliiton Li Andersson, Jussi Saramo ja Merja Kyllönen kannattavat kaikki yhteisvelkaa Ukrainan tukemiseksi.

Andersson ei sulje pois myöskään jäsenmaksujen korotusta, sillä EU:lla on hänen mukaansa Ukrainan lisäksi edessään mittavia lisärahoitustarpeita.

Kyllösen mukaan kysymys yhteisvelasta tulee väistämättä olemaan edessä, jos Yhdysvallat vetäisi tulevan presidentin Donald Trumpin myötä tukensa Ukrainalta.

– Olemme luvanneet olla Ukrainan tukena, joten jos mitään muuta rahoitusvaihtoehtoa emme kykene rakentamaan, niin viimesijaisena rahoituskeinona hyväksyn myös yhteisvelan, Kyllönen sanoo.

Vihreiden Maria Ohisalo kertoo olevansa valmis tarkastelemaan kaikkia mahdollisia tapoja rahoittaa Ukrainan tuki EU:ssa. Oli sitten kyse varojen siirrosta budjetin sisällä, EU:n omien varojen kehittämisestä tai viimesijassa myös yhteisvelasta.

Mikäli yhteisvelkaan päädytään, tulisi siihen löytää RKP:n Anna-Maja Henrikssonin mukaan reilu ratkaisu, jossa mikään maa ei joudu kärsimään muita enemmän.

– Nyt puhutaan koko Euroopan turvallisuudesta ja kyse on niin keskeisistä asioista, että mitään keinoa ei voi kategorisesti sulkea pois. Se olisi mielestäni aika vastuutonta, Henriksson sanoo.

Kokoomus jakautui kahtia

Kokoomuksen mepeistä yhteisvelkaa kannattavat Pekka Toveri ja Mika Aaltola.

Toverin mukaan yhteisvelanotto alkaa näyttää myös väistämättömältä. Hän perusteleekin valmiuttaan yhteisvelkaan sen nopeudella.

Toverin mukaan saattaa hyvin olla, että taistelut Ukrainassa päättyvät ensi vuoden aikana. Jos ne päättyvät Venäjän presidentin Vladimir Putinin ehdoilla, on edessä kohta uusi kriisi.

– Silloin ei ole kauheasti aikaa nostaa Ukrainan tai Euroopan puolustuskykyä pystyyn.

Aaltola toteaa, että Suomi, jolla on puolet EU:n Venäjän vastaisesta rajasta, hyötyisi vastaavasta rahoitusmekanismista myös itse.

Kokoomuksen Aura Salla sen sijaan vastustaa yhteisvelkaa.

Ennen velanottoa tulisi hänen mukaansa käydä läpi jo olemassa olevat rahoitusinstrumentit, joista voidaan siirtää lisää rahaa puolustusteollisuuteen ja asehankintoihin.

Myös Euroopan investointipankin mandaattia olisi Sallan mukaan muutettava niin, että pankki voi lainoittaa myös tappavaa aseistusta.

”Joutuisimme maksamaan muiden vastuut”

SDP:n Eero Heinäluoman mukaan EU:n pitäisi velanoton sijaan kehittää omien varojen järjestelmää.

– Kannatan Ukrainan tukemista, mutta en kannata jokaiseen esitykseen nykyään liitettävää ajatusta mennä siitä yli mistä aita on matalin, eli siirtämällä maksuja epämääräiseen tulevaisuuteen.

Heinäluoma muistuttaa, että velka pitää jossain vaiheessa maksaa myös takaisin.

Keskustan mepit Katri Kulmuni ja Elsi Katainen vastustavat molemmat ajatusta uudesta yhteisvelasta.

Kulmunin mukaan suora taloudellinen tuki Ukrainalle on huomattavasti nopeampaa kuin uusien yhteisvelkajärjestelyiden luominen.

Kataisen mielestä Ukrainaa olisi tuettava Venäjän jäädytettyjen varojen tuotoista, EU:n uusista varoista, jäsenmaksuja korottamalla tai olemassa olevia rahastoja uudelleen kohdentamalla.

Mikäli yllä olevat keinot eivät riitä, ei yhteisvelkaa voida hänen mukaansa kokonaan sivuuttaa.

Perussuomalaiset on jo pitkään profiloitunut jyrkkänä yhteisvelan vastustajana. Sebastian Tynkkysen mukaan Ukrainalle onkin tarjottava ammuksia ja taloudellista tukea kansallisista budjeteista.

Tällä varmistutaan hänen mukaansa siitä, että kaikki EU-maat saadaan talkoisiin mukaan.

– Yhteisvelan kautta joutuisimme itse maksamaan tässäkin asiassa muiden vastuut, Tynkkynen sanoo.

Jaa.
Exit mobile version