Kun alue- ja kuntavaalien ääntenlaskennan ensimmäiset tulokset julkistettiin huhtikuussa, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran hymy hyytyi.
Laskennan edetessä puolue sai sinetin johtopäätökselle, jota jo viimekesäisten eurovaalien perusteella osattiin ennakoida: perussuomalaiset on saanut maksaa hallitusvastuusta kaikkein kovimman hinnan.
Vaalitappioiden jälkeen usein kysytään: kuka kantaa vastuun?
Yle kysyi laajasti puolueen vaikuttajilta, mitä kenttäväki ajattelee puolueen tilanteesta, hallitusvastuusta ja nykyisen puheenjohtajan asemasta.
Kentällä koetaan, että vaikka puolueella on teetetty ”kokoomuksen paskahommat”, se on hallituksessa onnistunut edistämään puolueen tavoitteita, kuten kiristämään maahanmuuttoa ja suitsimaan ”woke-hullutusta”.
Osa kuitenkin katsoo puolueen talouslinjan liikkuneen viime vuosina liikaa oikealle.
Yli sadan vastaajan joukossa on muun muassa piirien ja paikallisyhdistysten johtoa sekä puoluehallituksen ja -valtuuston jäseniä.
Kenttäväen vastauksia käsitellään tässä jutussa anonyymisti, jotta puolueen tilanteesta saadaan mahdollisimman todenmukainen kuva. Vastaajien henkilöllisyys on Ylen tiedossa.
Purran asema edelleen vahva – mutta ei kaikkien mielestä
Kesäkuussa perussuomalaiset valitsee puolueelle puheenjohtajan. Istuvan puheenjohtaja Purran lisäksi kisaan on ilmoittautunut tähän mennessä ex-puoluesihteeri Arto Luukkanen.
Uskottavaa haastajaa Purralle ei ole kuitenkaan ainakaan vielä ilmaantunut.
Puheenjohtajakausi on kaksivuotinen, joten puoluekokous linjaa samalla siitä, kuka luotsaa puolueen seuraaviin eduskuntavaaleihin.
Enemmistö Ylen kysymyksiin vastanneista katsoo Purran onnistuneen puheenjohtajan tehtävässä vähintäänkin hyvin.
Vastaajat kuvaavat Purraa paineensietokykyiseksi, suoraselkäiseksi ja vahvaksi johtajaksi, joka ”pistää asiat kuntoon”.
– Perussuomalaisessa puolueessa on ollut seteliselkärankaisia johtajia, mutta Riikka Purra ei ole sellainen.
Purralle hyvän arvosanan antaneissakin on tosin myös niitä, jotka katsovat, että puheenjohtajan toiminnassa on petrattavaa.
Purralta olisi kaivattu esimerkiksi myötätuntoisempaa otetta ja mallin ottamista ”Halla-ahon harkintakyvystä”.
– Hän on ottanut tarkoituksella tai tarkoittamattaan thatcheriläisen mielikuvan. Se ei palvele puolueen etua tässä hallituksessa, eikä pitkällä juoksulla muutoinkaan, eräs vastaaja kuvaa viitaten Ison-Britannian edesmenneeseen pääministeriin Margaret Thatcheriin ja talouspoliittiseen perintöönsä.
Heikomman arvosanan nykyiselle puheenjohtajalle antaa vastaajista reilu viidennes.
Purraa syytetään puolueen juurten unohtamisesta, ylimielisyydestä ja hallitustyöskentelyyn keskittymisestä – puolueen johtamisen kustannuksella.
– Kenttätyö jää ministerin töiden varjoon.
Enemmistö katsoo puolueen suoriutuneen hallituksessa hyvin
Valtiovarainministerin raskaan salkun lisäksi perussuomalaisilla on sisäministerin, oikeusministerin, liikenne- ja viestintäministerin, sosiaali- ja terveysministerin, ulkomaankauppa- ja kehitysministerin sekä elinkeinoministerin salkut.
Enemmistö katsoo puolueen onnistuneen hallituksessa hyvin.
Vaikka pääministeripuolue kokoomus on heiluttanut hallituksessa tahtipuikkoa, perussuomalaiset ovat saaneet läpi monia puolueelle tärkeitä tavoitteita.
Eräs vastaaja kuvaa puolueen saaneen ”valtavan määrän” omia tavoitteitaan läpi.
– Perussuomalaiset ovat saaneet merkittävästi edistettyä niitä kansakunnan säilymisen kannalta olennaisimpia asioita, joita heidät sinne äänestettiin ajamaan. Esimerkkinä maahanmuuton ja sen mukanaan tuomien ongelmien suitsiminen, ilmastoalarmismin ja woke-hullutuksen taltuttaminen.
Vastaajien mukaan perussuomalaiset on tehnyt hallituksessa sellaista politiikkaa, jota mikään muu hallitus ei uskaltaisi tehdä.
– Kokoomuksen keuliessa ja kootessa kaiken suosion ja teettäessä paskahommat muilla, PS on kantanut vastuunsa kiitettävästi.
Heikomman arvosanan hallitustyöskentelystä antaneista osa katsoo, ettei ”kokoomuksen apupuolueena” oleminen ole puolueelle kannattava diili.
Eräs summaa perussuomalaisten toimineen kyllä hallitusohjelman mukaisesti, muttei puolueen kenttäväen toiveen mukaisesti.
– Saanut aikaan paljon hyvää. Ryssinyt yhtä paljon.
Enemmistö kannattaa Purran jatkokautta
Puheenjohtajan lisäksi jäsenet pääsevät pian valitsemaan puolueelle kolme varapuheenjohtajaa ja puoluesihteerin.
Puheenjohtajakisaan takamatkalta lähtevän ex-puoluesihteeri Arto Luukkasen lisäksi yhdeksi mahdolliseksi Purran haastajaksi on väläytetty 1. varapuheenjohtajan pestiä hakevaa kansanedustaja Teemu Keskisarjaa.
Keskisarja ei ole yksiselitteisesti sulkenut pois mahdollisuutta, että hän asettuisi ehdolle myös puheenjohtajakisaan.
Keskisarjan puheenjohtajuuden tueksi on perustettu Facebook-ryhmä, johon kuuluu noin 1 600 jäsentä.
Kirkas enemmistö Ylen selvitykseen vastanneista katsoo, että puoluekokouksen tulisi valita Purra jatkokaudelle. Hän on johtanut puoluetta vuodesta 2021 alkaen.
Moni Purran jatkokauden puolustaja vetoaa siihen, että vakuuttavaa vaihtoehtoa ei puolueesta löydy.
– Ei löydy sellaista haastajaa joka vetäisi vertoja Purralle, hallituksen vaikein ministerisalkku vastattavana, yhtä hyvää asiaosaajaa ei tällä hetkellä puolueesta löydy.
Eräs Purran kannattaja kirjoittaa Keskisarjan olevan vaarallinen puolueelle ja ettei häntä ”saa päästää puheenjohtajistoon”.
– Riikka on näistä ainoa, jolla on kykyä johtaa puoluetta.
Noin joka viides vastaaja kuitenkin katsoo, että puolueen johtoon pitäisi valita Purran sijaan joku muu. Niin Luukkanen kuin Keskisarja saavat joitakin prosentteja äänistä.
Listan ulkopuolelta puolueen uudeksi puheenjohtajaksi kannatusta saavat puolueen europarlamentaarikko Sebastian Tynkkynen, entinen puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho, kansanedustaja Laura Huhtasaari sekä oikeusministeri Leena Meri ja varapuheenjohtajakisaan ilmoittautunut kansanedustaja Joakim Vigelius.
Tynkkysestä todetaan hänen olevan kansanmies, joka ”ymmärtää tavallista suomalaista”. Eräs Halla-ahon kannattaja taas kuvaa suosikkiaan ainoaksi henkilöksi ”joka saa puolueen syttymään”.
Talouspolitiikan suunta ei saa varauksetonta tukea
Runsas neljännes vastaajista kokee, että perussuomalaiset on viime vuosina siirtynyt talouspolitiikassaan liikaa oikealle.
Erään vastaajan mukaan perussuomalaisten tulisi puolustaa pienituloisia, jotta se erottuisi paremmin kokoomuksesta.
– Monikaan kokoomuslainen ei ikimaailmassa äänestäisi persuja, meidän on siis löydettävä oma lokeromme puoluekentästä.
Vastauksissa muistutetaan myös, että suuri osa puolueen kannattajista on tavallisia työläisiä ja pienyrittäjiä.
– Valtion velka on saatava kuriin, mutta tuntuu, että liian paljon tavallisen kansan kustannuksella.
– Olimme aikaisemmin työväenpuolue ilman sosialismia ja nyt työväki on vaihtanut puoluetta tai siirtyneet nukkuviksi. Tähän asiaan tarvitaan muutosta.
– Aivan köyhimmiltä leikkaaminen ei valtion kassaan paljoakaan rahaa tuo.
Joidenkin mielestä työelämää koskevissa uudistuksissa on huomioitu lähinnä suurten työnantajien tarpeet ja samalla ay-väki on unohdettu.
Perussuomalaisten paikan poliittisella kentällä katsotaan todellisuudessa löytyvän ”reilusti keskemmältä kuin mihin puolueen johto on meidät ajanut”.
Valtaosa vastaajista on kuitenkin tyytyväisiä talouspoliittiseen linjaan ja pitää hallituksen leikkauksia tarpeellisina.
– Suomi ole koko maailman sosiaalitoimisto ja työvelvoite koskee kaikkia työhön kykeneviä.
Osa vastaajista toivoo vielä oikeistolaisempaa politiikkaa.
Tätä mieltä on eräs perussuomalainen, joka kuvailee itseään korkeakoulutetuksi, työelämässä merkittävässä asemassa olevaksi suurituloiseksi.
– Minun perussuomalaisuuttani eivät ole kouluttamattomat, pienituloiset niin sanotut kansanmiehet ja -naiset.
Kannatuslaskulle yksi iso syy
Yhdeksi keskeiseksi syyksi kannatuksen romahdukselle puoluekenttä nimeää hallitusvastuun ja leikkaukset, jotka osuvat liian lähelle perussuomalaisten kannattajia.
Myös työelämäheikennysten ja ay-väen sivuuttamisen nähdään ajaneen osan kannattajista muihin puolueisiin.
Osansa saa myös media, jonka koetaan suhtautuvan perussuomalaisiin muita puolueita vihamielisemmin.
Toisaalta vastaajat myöntävät, että myös puolueen omassa viestinnässä on parantamisen varaa.
– Ylimielinen viestintätyyli, valtiovarainministeri heiluu kuvissa saksien kanssa, joka oli todella iso virhearviointi. Kansanedustajien erilaiset edesottamukset kohujen muodossa eivät ainakaan nosta kannatusta.
Enemmistö vastaajista katsoo, että perussuomalaisten tulee pysyä hallituksessa – vaikka puolueen kannatus jatkaisi edelleen laskuaan.
Vain vajaa kymmenes katsoo, että hallitusvastuun hinta olisi siinä vaiheessa jo liian kova.
Perussuomalaisten puoluekokous järjestetään 14.–15. kesäkuuta Lahdessa.