keskiviikko, 26 kesäkuun

12-vuotiaan lapsen puukotus Oulun keskustassa sijaitsevassa kauppakeskuksessa on herättänyt runsaasti keskustelua yleisestä turvallisuudesta maahanmuuttajien keskuudessa.

Ahdistunut, järkyttynyt, surullinen. Näillä sanoilla kuvaa kahden lapsen isä Emrah Caner tuntojaan oululaisessa kauppakeskuksessa torstaina lapseen kohdistuneen puukotuksen jälkeen.

– Olen huolissani omista lapsistani. He eivät vielä liiku kaupungin keskustassa, mutta kohta sekin on mahdollista, hän sanoo.

Canerin lapset ovat 7- ja 10-vuotiaita. Hän kuvaa raakalaismaiseksi tekoa, jossa aikuinen mies lähestyi takaapäin 12-vuotiasta lasta ja puukotti tätä. Mies yritti puukottaa myös toista lasta.

Uhrit ovat poliisin mukaan ulkomaalaistaustaisia Suomen kansalaisia. Epäilty on puolestaan ollut aiemmin aktiivinen lakkautetussa uusnatsijärjestössä Pohjoismaisessa vastarintaliikkeessä (PVL).

– Olen onnellinen, että lapsi selvisi. Kiitän vartijoita, että ei käynyt pahemmin.

Caner muutti Suomeen Turkin Kurdistanista 18 vuotta sitten, opiskeli ja pääsi töihin. Suomi on näyttäytynyt hänelle pitkään turvallisena maana, eikä hän ole pitänyt esimerkiksi nuorten suosiossa olevaa kauppakeskus Valkeaa levottomana paikkana.

Nyt ajat ovat Canerin mukaan pikku hiljaa muuttumassa. Hän kokee, että joidenkin suomalaispoliitikkojen ja jopa ministerien esille tulleet rasistiset puheet ovat omiaan ruokkimaan väkivaltaista käytöstä maahanmuuttajataustaisia kohtaan.

– Tätä ei missään nimessä tulisi normalisoida. Muuten näin tapahtuu aina vain uudestaan.

Korjausliikkeitä voi hänen mielestään vielä tehdä. Canerin mukaan poliitikkojen ja viranomaisten tehtävä on estää Oulun puukotuksen kaltaiset tilanteet.

– Äärioikeistolaiset ja ylipäätään ääriliikkeet on otettava vakavasti. Niiden toimintaan tulisi puuttua, että tällaista ei tapahtuisi.

Puukotus on herättänyt runsaasti keskustelua

Bangladeshilainen kahden lapsen isä Sabbir Ahmed on asunut Oulussa jo lähes seitsemän vuotta.

– Tämä on hyvin vakava tapaus, ja hyvin hälyttävä koko yhteisölle. Uhri on lapsi ja maahanmuuttaja. Tämä ei ole suomalaiselle yhteiskunnalle tyypillistä.

Ahmed muistuttaa, että Suomi on maailmalla kuuluisa nimenomaan turvallisuudestaan. Hän kertoo, että hänen tuttavansa käyvät nyt vilkasta keskustelua Oulun tapahtumista ja yleisestä turvallisuudesta.

– Yksikään maahanmuuttaja ei olisi voinut kuvitella, että tällaista tapahtuu kauppakeskuksessa keskellä Oulua.

”Pitää olla yhä varovaisempi”

Myös Uruguaysta Ouluun muuttanut Ana Figueredo on huolissaan lastensa turvallisuudesta.

– Äitinä minua huolettaa todella paljon. Minulla on kaksi pientä lasta, 9- ja 7-vuotiaat, Figueredo sanoo.

Kuultuaan väkivallanteosta Figueredon ensimmäinen ajatus oli, että lasten suojelemiseen on kiinnitettävä yhä enemmän huomiota.

– Pitää olla yhä varovaisempi. Lapsia pitää muistuttaa siitä, että kaikkeen ei voi luottaa.

Figueredon mukaan hänen kotimaassa tapahtuu vastaavanlaisia tekoja, mutta Suomessa se on harvinaista. Turvattomuus on hänen mielestään lisääntynyt täälläkin.

Oulussa opiskellut ja nyt työskentelevä indonesialainen Fahri Murti näkee, että puukotus oli yksittäistapaus.

– Olen pahoillani siitä, mitä täällä on tapahtunut, ja toivon, että tällaista ei tapahtuisi toistamiseen.

Murti on kokenut tähän asti Oulun turvalliseksi kaupungiksi maahanmuuttajille, eikä usko, että tilanne muuttuisi jatkossakaan.

– Täällä on paljon ulkomaalaisia, sekä opiskelijoita että työntekijöitä.

Murtilla on haastatteluhetkellä käymässä kauppakeskus Valkeassa vaimonsa ja pienen lapsensa kanssa. Hän pitää puukotusta harvinaisena tapauksena.

– Tunnen edelleen, että perheeni on turvassa.

Jaa.
Exit mobile version