lauantai, 26 lokakuun

12-vuotias poika ampui koululuokassa kolmea oppilasta. Yksi ammutuista kuoli ja kaksi loukkaantui vakavasti. Poliisi kertoo tänään, mitä tapauksesta selvisi esitutkinnassa.

Vantaan Viertolan kouluampumisesta on tänään torstaina luvassa uutta tietoa. Poliisi tiedottaa valmiiksi tulleesta esitutkinnasta kello yhdeksän.

Sen jälkeen poliisin esitutkintapöytäkirjat tulevat julkisiksi siltä osin kuin niitä ei ole salattu. Poliisi on salannut suuren osan tapaukseen liittyvästä materiaalista.

12-vuotiasta poikaa epäillään 2. huhtikuuta koulussa tehdystä murhasta ja kahdesta murhan yrityksestä.

Lisäksi rikosnimikkeinä on kaksi laitonta uhkausta, törkeä henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelu ja ampuma-aserikos.

Poliisin viestinnän mukaan niin sanotussa lopputiedotteessa kerrotaan asioita, joita ei ole aiemmin tuotu julkisuuteen.

Epäillyn nuoren iän vuoksi asia ei siirry syyttäjälle syyteharkintaan.

Tämä tapauksesta tiedetään nyt

Poliisi on tiedottanut kouluampumisesta tutkinnan edetessä, joten tapahtumien kulku on pääpiirteittäin jo tiedossa.

Kuudetta luokkaa käynyt epäilty saapui aamulla kouluun käsiaseen kanssa ja ampui luokkahuoneessa kolmea ikätoveriaan. Ammuskelussa kuoli 12-vuotias poika ja loukkaantui vakavasti kaksi kuudesluokkalaista tyttöä.

Toinen heistä pääsi sairaalasta kotiin vasta tänä syksynä, noin puoli vuotta ampumisen jälkeen. Poliisi ei ole voinut vielä kuulla häntä.

Toinen loukkaantuneista tytöistä kotiutui puolitoista viikkoa ampumisen jälkeen. Hänen kanssaan poliisi on voinut käydä tapahtumat läpi.

Poliisin mukaan ampumisvälikohtaus koulussa kesti yhdestä kahteen minuuttia. Kouluun tultuaan epäilty meni ensin wc-tilaan. Siellä hän laittoi huivin kasvojensa eteen. Sitten poika käveli luokkaan ja alkoi ampua.

Poliisi on kertonut, että epäilty ampui koululuokassa lähietäisyydeltä neljä laukausta. Epäillyn suunnitelmissa oli ampua useampaa kuin kolmea henkilöä. Hänellä oli mukanaan 14 patruunaa.

Poliisin mukaan opettaja puuttui tilanteeseen ja vaikutti epäillyn toimintaan. Hän sai epäillyn poistumaan koulusta.

Poliisi pitää teon motiivina koulukiusaamista, mutta kysymys on epäillyn omasta kokemuksesta. Konkreettista näyttöä kiusaamisesta ei ole löytynyt esitutkinnassa. Poika oli siirtynyt Viertolan kouluun 11 viikkoa ennen ampumista.

Poliisin mukaan epäilty oli suunnitellut tekoaan jopa kolme viikkoa. Hän oli kuukausien ajan hakenut netistä tietoa koulusurmista ja massamurhista.

Epäillyn käyttämä käsiase kuului hänen lähisukulaiselleen, joka ei ole epäillyn vanhempi. Häntä epäillään ampuma-aserikoksesta. Asia on syyttäjällä syyteharkinnassa.

Tänään julki tulevasta esitutkinnasta on salattu esimerkiksi asianosaisten terveystiedot ja uhrien vammat, lastensuojeluun liittyvät asiat, perhetausta, yksityiselämään liittyvät arkaluonteiset seikat ja mielentilan selvitykset.

Rikosoikeudellinen vastuu alkaa Suomessa 15-vuotiaana. Tätä nykyä 13-vuotias epäilty ei joudu oikeuteen rikoksesta epäiltynä eikä häntä rangaista.

Hän voi silti joutua maksamaan vahingon- ja kärsimyskorvauksia. Poliisin mukaan epäilty on ollut sosiaaliviranomaisten hallussa tutkinnan alusta lähtien.

Poliisin mukaan poika on kuulusteluissa katunut tekoaan.

Juttua päivitetty 25. lokakuuta kello 18:19: Jutussa luki aiemmin, että toinen loukkaantuneista tytöistä pääsi sairaalasta kotiin viime viikolla. Korjattu tekstiin, että tyttö pääsi sairaalasta kotiin tänä syksynä. Poliisi ei ole kertonut tarkkaa ajankohtaa kotiutumiselle.

Jaa.
Exit mobile version