sunnuntai, 6 lokakuun

Voi mennä vuosia, ettei ketään alle 21-vuotiasta tuomita Suomessa elinkautiseen vankeusrangaistukseen.

Suomessa tuomitaan vain erittäin harvoin nuoria elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Murhasta tuomitaan aina elinkautiseen, ja se onkin yleisin syy saada näin kova tuomio.

Voi mennä vuosia, ettei yhtäkään alle 21-vuotiasta tuomita elinkautiseen.

Torstaina näin tehtiin, kun Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi vuonna 2005 syntyneen Tuomas Sakari Matias Salmisen valkeakoskelaisen 15-vuotiaan tytön murhasta, törkeästä lapsenraiskauksesta ja lasta seksuaalisesti esittävän kuvan hallussapidosta. Kyseiset kuvat eivät liity henkirikoksen uhriin.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Salminen oli tekohetkellä toukokuussa 18-vuotias.

Hän aikoo puolustusasianajajansa Eemeli Saroksen mukaan valittaa tuomiosta hovioikeuteen. Syyttäjä haki tuomiota taposta, omaiset vaativat rangaistusta murhasta ja käräjäoikeus päätyi omaisten kannalle. Tämäkin on oikeusoppineiden mielestä harvinaista.

Määrät olleet vähäisiä jo pitkään

Tilastokeskuksen tilastojen mukaan viime vuonna Suomessa tuomittiin elinkautiseen kaksi 18–20-vuotiasta. Vuonna 2022 näin nuoria ei tuomittu ollenkaan ankarimpaan rangaistukseen. Määrät ovat olleet vähäisiä, alle neljän vuosittain, jo pitkään.

Tämä vahvistetaan myös Rikosseuraamuslaitoksesta.

Suomen vankiloissa on tällä hetkellä yhteensä 17 henkilöä, jotka oli tuomittu alle 21-vuotiaana tehdystä rikoksesta elinkautiseen vankeuteen, Rikosseuraamuslaitoksen erityisasiantuntija Tuomas Laurila kertoo.

Nuorelle ensikertalaiselle tuomiolla suuri ero

Elinkautiselle vankeusrangaistukselle ei ole säädetty laissa enimmäispituutta. Kun vankeusrangaistusta on kulunut vähintään 12 vuotta, elinkautisvanki voidaan päästää ehdonalaiseen vapauteen.

Jos murha on tehty alle 21-vuotiaana, ehdonalaiseen voi päästä kymmenen vuoden vankilassa olon jälkeen.

Tässä on merkittävä ero siihen, jos käräjäoikeus olisi tuominnut Salmisen taposta.

Taposta tuomittu nuori ensikertalainen voi päästä ehdonalaiseen istuttuaan kolmasosan tuomiosta. Esimerkiksi yhdeksän vuoden tuomiosta voisi päästä ehdonalaiseen jo kolmen vuoden jälkeen.

Jutussa korjattu 4.10.2024 klo 15.34 Rikosseuraamusvirasto Rikosseuraamuslaitokseksi.

Jaa.
Exit mobile version