Moni kiinteistörahasto on keskeyttänyt asiakkaiden sijoitusten lunastukset. Samalla asiakkaat, joilla olisi ollut rahoille tarvetta, ovat joutuneet pulaan.
Jo yhdeksän kiinteistörahastoa on keskeyttänyt tai rajoittanut asiakkaidensa lunastuksia sijoittajakadon patoamiseksi ja pakkomyyntien välttämiseksi.
Monelle sijoittajalle tilanne on tukala: he eivät saa lunastettua rahojaan rahastoista, vaikka tarvetta olisi.
Yle pyysi lukijoita kertomaan kokemuksiaan kiinteistörahastoihin liittyen aiemman jutun yhteydessä. Yksi yhteyttä ottaneista on helsinkiläinen 67-vuotias Liisa Slonek.
Putkiremonttirahat säästöjen sijaan lapsilta
Slonek sijoitti 11 vuotta sitten asuntokaupasta saamiaan rahoja OP-Vuokratuotto-rahastoon. OP-Vuokratuotto omistaa noin 5 400 asuinhuoneistoa ja 21 toimitilakohdetta, joita se vuokraa asukkaille ja yrityksille.
– Ilmoitin heille jo viime heinäkuussa, että haluan myydä noin 30 000 euron osuuteni rahastosta. Tarvitsin rahaa oman asuntoni ja samassa talossa sijaitsevan sijoitusasuntoni putkiremonttikulujen lyhentämiseen.
Yle on nähnyt tositteen Slonekin rahaston arvosta.
Putkiremontista Slonekin asuntojen osuudeksi kertyi yhteensä 175 000 euroa. Lyhennykset alkoivat joulukuussa.
Slonek arveli saavansa rahastosta rahat joulukuuhun mennessä, mutta toisin kävi.
– Sieltä tuli viesti, että lunastusaika on vuoden kuluttua 27. heinäkuuta 2025. Se oli kuin märkä rätti päin naamaa. Samalla se tarkoitti, että joudun todella suuriin vaikeuksiin. Saan vain minimieläkettä, joten raha olisi tullut tarpeeseen.
Slonek kertoo, että rahastosijoitussummalla hän laski pärjäävänsä niin pitkään, että voi laittaa sijoitusasuntonsa myyntiin paremmassa markkinatilanteessa. Sijoitusasunnosta saaduilla rahoilla oli tarkoitus maksaa loput remontista ja saada eläketurvaa. Nyt suunnitelma muuttui.
– Pankista tarjosivat minulle säästöjeni sijaan lainaa korkealla korolla ja korkeilla lainakustannuksilla vuodeksi. En hyväksynyt tarjousta. Lainasin rahaa lapsiltani sen verran, että pärjään jonkin aikaa.
Sijoitusasunto myyntiin suunniteltua aiemmin
Varsinainen paukku odotti kuitenkin Slonekia uudenvuodenaattona.
OP-Rahastoyhtiö keskeytti toistaiseksi kahden kiinteistörahastonsa eli Vuokratuotto- ja Palvelukiinteistö-rahastojensa lunastukset.
Sulku voi kestää pitkään ja jotkut rahastot ovat olleet keskeytyksissä jo yli vuoden. Kiinteistörahastot odottavat, että ne saavat jälleen kohtuullisen hinnan kiinteistöistä, joita ne joutuvat myymään maksaakseen asiakkaidensa lunastukset.
Slonek otti rahastoon yhteyttä kysyäkseen koskeeko keskeytys myös hänen sijoituksiaan, joiden lunastuksesta oli päivämääräkin annettu.
– Sieltä vastattiin hyvin tylysti, että kyllä ja he suojelevat näin osuudenomistajien rahoja, kun kiinteistöjä ja huoneistoja ei myydä alihintaan.
– Vastasin siihen, että nyt sitten minä joudun myymään sijoituskaksioni liian aikaisin alihintaan.
Niin vaikuttaa käyvän. Töölössä sijaitsevasta sijoitusasunnosta tehdyt hinta-arviot ovat olleet juuri niin kauhistuttavaa kuultavaa, kuin Slonek arvelikin.
– Minulla on käynyt siellä jo useita välittäjiä arvioimassa. Se on kyllä menossa myyntiin ihan hirveään alihintaan, kun tilanteeni on nyt tällainen.
Kiinteistörahastojen lunastusten keskeytykset kertovat samasta ongelmasta kuin mihin Slonek on joutunut, mutta eri mittakaavassa.
– En olisi ikinä voinut kuvitella, että asunto Töölössä menettää arvonsa, ja sitä ei saa säälliseen hintaan kaupaksi, Slonek sanoo.
Kiinteistörahastot katsovat toimineensa osuudenomistajien edun mukaisesti
Slonek on kaiken kaikkiaan tuohtunut kohtelustaan ja aikoo lopettaa asiointinsa Osuuspankissa. Vahingonkorvauksiakin hän vaatii.
OP-Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Juha Takala ei ole kuitenkaan korvauksia lupaamassa. Hän kommentoi osuudenomistajien tilannetta yleisellä tasolla.
– Tilanne on tietysti valitettava. Lunastusten ja merkintöjen väliaikainen keskeyttäminen oli osuudenomistajien edun sekä yhdenvertaisuuden kannalta tarpeellinen toimi. Suhtaudumme erittäin vakavasti asiakkaidemme palautteisiin ja käsittelemme ne normaalien prosessiemme mukaisesti.
Rahan lainaaminen pankista tai vauraammista rahastoista kiinteistörahastoihin lunastusten maksamiseksi ei olisi myöskään ollut Takalan mukaan mahdollista tai perusteltua.
– Rahastot ovat omia juridisia sopimuskokonaisuuksiaan, jotka koostuvat sijoittajiensa varoista. Esimerkiksi OP-rahastot eivät siis ole OP-Ryhmään kuuluvia yhteisöjä tai yhtiöitä, vaan osuudenomistajien omistamia varallisuuskokonaisuuksia, joita rahastoyhtiö hoitaa rahastojen sääntöjen mukaisesti. Lainamäärän kasvattaminen tässä markkinatilanteessa ei ole perusteltua, eikä myöskään osuudenomistajien yhdenvertaisen kohtelun mukaista.
Lunastusten ja merkintöjen keskeyttämisessä toimittiin hänen mukaansa sääntöjen mukaisesti.
– Jos merkintöjä ja lunastuksia ei olisi väliaikaisesti keskeytetty, rahastot olisivat saattaneet joutua myymään laadukkaita kiinteistösijoituksiaan pysähtyneillä markkinoilla käypää markkina-arvoa merkittävästi alhaisemmalla hinnalla. Tämä ei olisi ollut osuudenomistajien edun mukaista.
– Jatkamme työtä sen eteen, että voisimme avata rahastot uudelleen mahdollisimman nopeasti, Takala sanoo.
Sijoittajia ahdinkoon jättänyt systeemi saattaa mennä uusiksi. Finanssivalvonta väläyttää videolla kiinteistörahastojen sääntelyn tarkistamista vastaisen varalle.