keskiviikko, 9 lokakuun

Uudet vesinäytteet otetaan torstaina. Sen jälkeen selviää, suositellaanko uimista Tuusulanjärvessä.

Ari Tuhkanen,

Varpu Helpinen

Uisitko järvessä, johon on juuri päässyt tuhansia kuutioita vessa- ja hulevesiä?

– En usko. Ensiajatus on vähän ällöttävä. Katsotaan ajan kanssa, toteaa Järvenpään rantapuistossa koiransa kanssa ulkoileva Mimmi Taajamo.

Hän puhuu Tuusulanjärvestä, jonne valutettiin jäte- ja hulevesiä jätevedenpumppaamon rikkoutumisen takia syyskuun loppupuolella. Pumppaamo sijaitsee Järvenpäässä aivan Tervanokan uimarannan vieressä.

Myöskään avantouintia harrastava Johanna Mikkonen ei aio uida tänä talvena Tuusulanjärvessä.

– Ensi kesänä katsotaan uudestaan, hän sanoo.

Isossa järvessä jätevedet laimenevat

Tällä hetkellä uimista pitäisi yhä välttää Järvenpäässä Tervanokan ja Vanhankylänniemen uimarannoilla.

Ympäristösuunnittelija Jaana Hietala Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta kuitenkin rauhoittelee, että pian Tuusulanjärvessä eli 100 000 ihmisen kotijärvessä voi taas uida.

– Vaikka päästö Tuusulanjärveen olikin iso, noin 4 000 kuutiota, se laimenee nopeasti, koska koko järven tilavuus on 19 miljoonaa kuutiota. Järven ekosysteemi pystyy toipumaan tästä, hän kertoo.

Viime viikolla Järvenpään yleisiltä uimarannoilta otetuissa näytteissä vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset, mutta varmuudeksi uudet näytteet otetaan vielä tämän viikon torstaina. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit.

Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys puolestaan otti näytteet viime viikon maanantaina viidestä eri näytepisteestä. Siinä esiintyi ulosteperäisiä bakteereita kaikilla havaintopaikoilla, eniten pohjoisimmalla havaintopaikalla Järvenpäässä. Happitilanne oli hyvä, ja ravinnepitoisuudet vuodenaikaan nähden tavanomaisia.

Vaikka bakteerien ja virusten määrä vähenee laimentumisen ja mikrobien kuolemisen myötä, ne voivat kuitenkin säilyä viileässäkin vedessä taudinaiheuttamiskykyisinä pitkiäkin aikoja, tiedotti Keski-Uudenmaan ympäristökeskus maanantaina.

Uimista kannattaa välttää niin pitkään, että saadaan kaksi puhdasta tulosta uimavesirannoilta.

Normaalisti Tervanokan pumppaamolta johdetaan jätevedet Helsinkiin Viikinmäen puhdistamoon. Pumppaamon kautta kulkevat lähes kaikki Järvenpään kaupungin jätevedet eli noin 40 000 ihmisen jätevedet.

– Onhan se iso määrä. Ei sitä saisi järveen tulla, ympäristösuunnittelija Jaana Hietala sanoo.

Ilmastonmuutos tuo uutta haastetta

Keski-Uudenmaan vesiensuojelun liikelaitoskuntayhtymän toimitusjohtaja Kari Korhonen sanoo, että nyt on pohdittava myös pumppaamon ylivuotopurkuputken sijaintia uimarannan vieressä.

Paikalla on alun perin ollut kaupungin vanha jätevedenpuhdistamo.

– Tällaisista tapahtumista täytyy ottaa opiksi. Nyt pitää miettiä myös sitä, olisiko jokin toinen paikka ylivuotopurkuputkelle järkevämpi.

Korhosen mukaan pumppaamon siirron hintalappu olisi mittava.

Syyskuun ylivuodon lopulliseksi syyksi on varmistunut pumppaamossa rikkoutunut sulkuventtiili.

Normaalisti pumppaamo olisi voitu ohittaa juoksuttamalla jätevettä ohituskonttiin, mutta se oli lähetetty korjattavaksi rikkoutuneen pumpun takia vain viikkoa aikaisemmin. Varakonttia ei ollut paikalla valmiina.

Onnettomuuspäivänä 26. syyskuuta satoi rankasti. Tämän vuoksi jätevesimäärä oli poikkeuksellisen suuri, Korhosen mukaan jopa kymmenkertainen normaalipäivään verrattuna.

– Ilmastonmuutoksen takia vettä voi tulla lyhyemmässä ajassa enemmän, mikä muuttaa tilannetta haastavammaksi koko ajan.

Jaa.
Exit mobile version