sunnuntai, 12 toukokuun

Pispalan uittotunneli voisi tulevaisuudessa olla tärkeä osa ympäröivää kevyen liikenteen verkostoa. Tunnelin avaaminen vaatii yli kahden miljoonan remontin.

Tampereen kaupunki haluaa avata Pispalan poikkeuksellisen uittotunnelin taas yleisölle.

– Tämä uittotunnelihan on maailmanluokan erikoisuus, joten on hieno asia jos tämä saadaan uudelleen julkiseen käyttöön, sanoo Tampereen kaupungin satamavastaava Tuomas Salovaara.

Tunneli on kuitenkin pahasti peruskorjauksen tarpeessa, eikä sen avaaminen kevyen liikenteen väyläksi tule vielä kyseeseen.

Kaupungilta on vastikään valmistunut selvitys tunnelin kunnosta. Siinä kunnostustöiden hinnaksi on arvioitu yli kaksi miljoonaa euroa.

– Pispalan uittotunneli nähdään hyvin potentiaalisena jalankulku-pyöräily-yhteytenä Santalahden ja tulevan Hiedanrannan kaupunginosan suuntaan, Tampereen kaupungin rakennuttamisjohtaja Milko Tietäväinen sanoo.

Myös kaupunkilaiset ovat kiinnostuneita uittotunnelin kohtalosta. Vasta jätetyn kuntalaisaloitteen tekijät vaativat kaupungilta tarvittavia toimenpiteitä, jotta Pispalan uittotunneli voidaan avata ympärivuotiseen käyttöön jalankulkijoille ja pyöräilijöille.

Pispalan uittotunneli rakennettiin 1960-luvulla tukinuittoa varten. Se ehti käydä turhaksi jo ennen valmistumistaan.

300-metrinen tunneli oli pitkään vailla käyttöä, kunnes se avattiin kävelijöille ja pyöräilijöille vuonna 2013.

Uittotunneli ehti olla avoinna vajaat kymmenen vuotta ennen kuin se suljettiin uudelleen ympäröivien rakennustyömaiden tieltä.

Vanhan betonirakenteen saumat ovat ehtineet rapistua pahasti. Jotta tunneli voitaisiin avata turvallisesti, tarvitaan Tietäväisen mukaan järeä peruskorjaus.

Korjaustöihin vaadittavan rahoituksen varmistuminen on vielä kysymysmerkki.

Uittotunnelista kaavaillaan suosittua pyöräilyreittiä

Uittotunnelin avaaminen voisi Tietäväisen mukaan tulla kyseeseen kesällä 2026, jos tunnelin korjaustoimet päästään aloittamaan nopeasti.

Salovaaran mukaan tunneli kannattaisi avata vasta, kun rakenteilla olevat kevyen liikenteen väylät tunnelin pohjoispäädyssä valmistuvat.

Uittotunnelin läheisyyteen nousee uutta kaupunkia, kun Näsisaaren tekosaari ja Hiedanrannan uusi kaupunginosa rakentuvat ja raitiotieverkosto laajenee.

Tunnelin korjausratkaisuksi on ehdotettu teräsbetonista manttelia sekä lämmön- ja vedeneristystä. Tunnelin sisäpuolelle rakennettaisiin 30 senttimetriä paksu teräsbetoninen putki, joka kaventaisi uittotunnelia hieman.

Uittotunnelin avulla on kuljetettu veneitä trailerilla Pyhäjärveltä Näsijärvelle, mutta korjauksen jälkeen tunneli saattaisi olla siihen tarkoitukseen joillekin veneille liian kapea. Tunnelin hyödyntäminen ei kuitenkaan ole Salovaaran mukaan luontevin tapa kuljettaa isoja veneitä tälläkään hetkellä.

Salovaaran mukaan suunnitteilla on kevyen liikenteen rantaverkosto, jossa uittotunneli yhdistää Pyhä- ja Näsijärvien rantaväylät.

Kaupunki suunnittelee uittotunnelin korjaustöitä yhdessä maakuntamuseon kanssa ja siitä voisi tulla kiinnostava kohde myös matkailijoille.

Jaa.
Exit mobile version