Yksittäisissä teoissa vaikutukset jäävät alueellisiksi. Suurempaan vahinkoon tarvittaisiin useampia vahingontekoja laajemmalla alueella.
Kyberturvallisuuskeskuksen erityisasiantuntija Arto Ala-Välkkilä arvioi, että Janakkalassa kaadetun matkapuhelinmaston tapauksessa kyseessä voi olla joko ilkivalta tai paikallisen tietoliikenteen häirintä.
– Jos miettii Janakkalan tyyppistä tilannetta niin todennäköisin syy on, että halutaan aiheuttaa häiriö paikalliseen tietoliikennepalveluiden toimintaan, Ala-Välkkilä sanoo.
Elisan matkapuhelinmasto kaadettiin Janakkalassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Hämeen poliisin tilannekeskuksen mukaan mastoa tukevat vaijerit on katkaistu. Poliisi tutkii tapausta törkeänä vahingontekona.
Yksittäisen maston vikaantumisen vaikutus jää alueelliseksi
Elisa tiedotti sunnuntaiyönä alueellisesta häiriöstä matkapuhelinverkossa.
– Yksittäiseen mastoon kohdistuva tuhotyö on hyvin vakava tilanne, mutta kuitenkin vaikutus palveluun jää silloinkin alueelliseksi, Ala-Välkkilä kertoo.
Yksittäisiä tukiasemakohteita on Suomessa hyvin paljon, ja niihin kohdistuvilla yksittäisillä toimilla on rajallinen vaikutus. Ala-Välkkilän mukaan suurempaa vahinkoa varten pitäisi pystyä tekemään häiriöitä todella laajasti ja useissa paikoissa.
– Mutta se vaatisi myös sellaista tietoa verkoista ja siitä, mitä palvelua missäkin paikoissa tuotetaan. Se ei tietenkään ole yleisesti saatavilla, hän sanoo.
Kohteita suojellaan tärkeysluokan mukaan
Ala-Välkkilän mukaan tärkeysluokan perusteella on tarkkaan määrätty, miten erilaiset tietoliikenteen kohteet, kuten vaikkapa kaapelit ja tietoliikenteen mastot pitää suojata.
Määräykset koskevat fyysisiä rakenteita sekä millaisia suojauksia, lukituksia, kulunvalvontaa tai hälytysjärjestelmiä sovelletaan esimerkiksi laitetiloihin.
– Tärkeissä järjestelmissä, joissa on mahdollista aiheuttaa isoja häiriöitä tietoliikenneverkkoihin, suojausvaatimukset ovat kovemmat.
Ala-Välkkilä kertoo, että pitkäkestoiset ja laajasti vaikuttavat häiriöt on pyritty varautumisella estämään mahdollisimman hyvin.
– Pyritään mahdollisuuksien rajoissa estämään häiriöiden syntyminen, ja mikäli häiriö syntyy, vastuullinen taho havaitsee tilanteen mahdollisimman nopeasti, että korjaustoimenpiteiden alku ei viivästy.
Ranskassa sabotoitiin valokuituja
Ranskassa on tapahtunut valokuituverkkojen sabotaasia. Ala-Välkkilä pitää kyseisenlaisia tekoja vakavina, vaikka häiriö olisikin vain paikallinen.
– Nykypäivänä, kun tietoliikenneyhteyksiä tarvitaan kaikkeen mahdolliseen, niin se on vakava tilanne.
Ala-Välkkilän mukaan myös valokuituverkkojen katkaisemisen vaikutus jäisi Suomessa alueelliseksi, koska nykyiset vaatimukset edellyttävät, että yhteyden katketessa pitää olla vaihtoehtoiset reitit.
– Jos yksi kaapeliyhteys jossain katkeaa, niin pitää olla mahdollisuus reitittää sama liikenne kulkemaan fyysisesti eri reittiä. Uudelleenreititys tapahtuu useimmiten automaattisesti.