Matkapuhelinmastoja suojataan löyhästi ja ne on helppo löytää. Janakkalan kaadetulla mastolla näkyi jälkiä vierailijoista ja paikalta löytyi muun muassa avattuja kondomikääreitä.
Miki Wallenius,
Jarno Kajova
Matkapuhelimien tukiasemiin on viime vuosina kohdistunut Suomessa lisääntyvässä määrin ilkivaltaa.
– Siinä on nähty jonkin tasoista kasvua viime aikoina, joka pääsääntöisesti liittyy varkauksiin. Tukiasemilta varastetaan kuparia tai akustoja, kertoo DNA:n turvallisuusjohtaja Seppo Pekonen.
Telian turvallisuusjohtaja Kalle Kaasalaisen kokemuksen mukaan tukiasemiin kohdistuvia murtoja ja ilkivaltaa tapahtuu vuosittain.
– Kyllä se valitettavan yleistä on, hän toteaa.
Hämeen poliisi tutkii parhaillaan törkeää vahingontekoa, jossa Janakkalassa sijaitseva tukiasema on kaadettu ilmeisesti tahallaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.
Elisan turvallisuusjohtaja Jaakko Walleniuksen mukaan matkapuhelinmastojen rakenteisiin kohdistuu jonkin verran ilkivaltaa, mutta matkapuhelinverkon toimintaan vaikuttavat teot ovat harvinaisia.
DNA:n Seppo Pekonen sanoo, että tukiasemat ovat mahdollisuuksien mukaan aidattuja ja matkapuhelinverkkojen kriittisimmät kohteet suojataan hyvin. Yksittäiset murrot ovatkin kohdistuneet kohteisiin, jotka sijaitsevat sellaisissa paikoissa ja joita on vaikea valvoa teknisesti.
– Toki niissä on normaalit operaattorien käyttämät valvontajärjestelmät, mutta paikan päällä tapahtuvaa jatkuvaa fyysistä päivystystä niissä ei ole, Pekonen muistuttaa.
Turvatekniikkaa käytetään varsinkin tietoliikenneverkon laitetiloissa.
Jaakko Wallenius ei halua avata tarkemmin, oliko Janakkalan mastossa valvontakameraa tai millaisilla teknisillä ratkaisuilla mastoa oli suojattu tai miten sitä valvottiin.
Paikalla käyneet Ylen toimittajat pääsivät kaatuneen maston luokse autolla ja jalan. Maston tukivaijerit sijaitsivat aitaamattomalla alueella.
Maston ympärillä oli myös jonkin verran roskaa ja muuta roinaa. Paikalla on vierailtu selvästi ahkeraan, ja katkaistun vaijerin vierestä maasta löytyi muun roskan ohessa käytettyjä kondomikääreitä.
Mastojen kunto ja turvallisuus tarkistetaan säännöllisesti
Matkapuhelinverkkojen tukiasemien mastojen kaatuminen on Suomessa erittäin harvinaista.
DNA:n Seppo Pekosen tiedossa sellaista ei ole. Telian Kalle Kaasalainenkaan ei muista uraltaan ilkivaltatapausta, jossa puhelinmasto olisi kaatunut.
– Yhden tapauksen muistan, jossa jollakin työkoneella, traktorilla tai vastaavalla katkaistiin vahingossa harukset, Kaasalainen sanoo.
Kiinteän mastorakenteen kaatuminen on erittäin harvinaista ilman teknistä vikaa, mutta myös äärimmäiset luonnonilmiöt voivat vaikuttaa mastorakenteisiin.
– Mastoja tarkistetaan säännöllisesti, jolloin varmistetaan niiden kunto ja turvallisuus, huomauttaa DNA:n Pekonen.
Operaattorit toivovat kansalaisilta ilmoituksia
Yksittäisen tukiaseman vaurioituminen ei yleensä vielä vaikuta kännykkäverkon toimintaan alueella. Tukiasemat pyritään sijoittamaan siten, että läheiset asemat pystyvät palvelemaan myös muiden tukiasemien alueita.
Tukiasemasta käy yleensä ilmi kenen operaattorin paikasta on kyse.
– Meidän vikapalveluun on tehty ilmoituksia tämän tyyppisistä asioita, mutta poliisi on myöskin sellainen taho, jolle voi ilmoittaa, Pekonen muistuttaa.
– Jos huomaa, että että tällaisessa kohteessa on tihutyötä tehty, ovet ovat rempallaan tai paikkoja on rikottu, niistä tulee aina ilmoittaa, pyytää Telian Kalle Kaasalainen.
Operaattorit viestivät myös keskenään, mikäli havaitsevat toisten asemaverkossa jotain poikkeavaa liikehdintää tai toimintaa.
Poliisin tutkimusten lopputulos saattaa johtaa myös viranomaisten uusiin ohjeisiin koskien tukiasemien turvatoimia.