Sienikausi on alkanut tänä vuonna tavallista aiemmin. Varsinais-Suomesta on löytynyt jopa suppilovahveroita, jotka tavallisesti nousevat vasta syys-lokakuussa.
Sateinen ja lämmin kesä on ollut sienille otollinen: sienet tarvitsevat kosteutta, ja lämmin sää vauhdittaa kasvua.
Toisaalta lämmin sää voi tehdä sienen elinkaaresta lyhyen, sillä itiöemä kasvaa ja myös pilaantuu nopeasti. Lisäksi sienisääsken toukat pitävät lämmöstä.
Vaasan sieniseuran puheenjohtaja Matti Kyröläinen arvioi, että satokaudesta on tulossa tavanomainen, mutta pitkä. Monet lajit aloittavat aikaisin ja tuottavat satoa pitkään. Lopullisen tilanteen ennustaminen on kuitenkin vaikeaa.
– Sienten satokauteen vaikuttaa se, miten maan alla elävä sienirihmasto on pärjännyt sekä se, millainen sää satokauden aikana on.
Lämmin sää ja runsaat sateet enteilevät hyvää satoa, mutta sitä ei välttämättä löydy samoilta paikoilta kuin aikaisemmin, sanoo puolestaan Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtaja Tuija Biskop.
– Viime talven kovat pakkaset ovat saattaneet vaurioittaa rihmastoja. Lisäksi kesän sateet ovat olleet osin hyvin paikallisia.
Puistossakin voi käydä sienessä
Kokenut kuortanelainen sienestäjä Anu Reuna uskoo hyvään satoon.
Hänen lempisieniinsä kuuluva kantarelli on viikon, pari etuajassa, joten pian on aika suunnata metsään. Mutta mihin, sitä hän ei kerro.
– Hyvät kantarellipaikat ovat sellaisia, ettei niistä kauheesti hiiskuta kenellekään. Se on vähän sellaista salassa pidettävää tietoa, hymyilee Reuna.
Hän neuvoo, että jos haluaa tehdä löytöjä alhaalta, kannattaa ensin katsoa ylös puustoon.
Hyvää sienimaastoa ovat mustikkatyypin kangasmetsät. Monipuulajiset, varttuneet, hyvinvoivat metsät ovat otollista sienimaastoa. Nuoriin taimikkoihin tai risukkoihin ei kannata mennä, muistuttaa Matti Kyröläinen.
Anu Reuna pitää parhaana sekametsää, joka ei ole liian varvikkoista ja jossa aluskasvillisuus on suhteellisen matalaa. Metsään pitää päästä valoa.
– Itse tykkään, että on mäntyvoittoista, mutta myös lehtipuuta. Sitten kannattaa katsoa, että tässä nyt on mäntyjä ja tuolla on koivu: aika usein sen ympäriltä löytyy kantarellia.
Sienet viihtyvät monenlaisissa maastoissa. Hyvä sienipaikka voi olla lähimetsässä tai jopa lähipuistossa. Tällä hetkellä puistoista löytyy esimerkiksi palterohaperoa, joka on erinomainen ruokasieni.
– Vilkasliikenteisten teiden varsilta ei sieniä kannata poimia, sillä niiden päällä voi olla kaikkea, mitä autonrenkaista ja kadulta irtautuu ja leviää ympäristöön, Matti Kyröläinen sanoo.
Haperoita ja kantarelleja löytyy, tatit tuloillaan
Tällä hetkellä pohjalaismetsiin kannattaa lähteä etsimään haperoita ja kantarelleja eli keltavahveroita. Näiden kauden ensimmäisten lajien osalta tilanne näyttää hyvältä. Kantarellien lisäksi löytyy runsaasti haperoita, useita eri lajeja.
Tateista metsässä on jo ainakin punikkitatteja. Myös himoittujen herkkutattien kausi on kulman takana.
– Kärpässieniä on näkynyt useitakin eri lajeja, mutta punakärpässieniä en ole vielä nähnyt. Kun punakärpässieniä alkaa nousta, se enteilee yleensä sitä, että myös herkkutatit aloittavat satokautensa, Kyröläinen neuvoo.
Seuraavaksi voidaan odottaa myös rouskujen runsastumista sekä orakkaiden ja lampaankäävän ilmestymistä.
Poimi vain se, mitä tunnistat
Helsingin yliopiston mukaan Suomesta tunnetaan tällä hetkellä noin 8 000 sienilajia, mutta todellinen luku voi olla jopa kaksinkertainen.
Sienestäessä tärkein sääntö on poimia vain sieniä, jotka varmuudelta tunnistaa. Harrastuksen voi aloittaa esimerkiksi kantarellista, koska sillä ei ole myrkyllistä näköislajia.
Toinen hyvä aloittelijan ruokasieni on vaaleaorakas, jonka tunnistaa lakin alapuolella kasvavista ”piikeistä”.
Mukaan kannattaa ottaa sieniveitsi, jolla enimmät roskat voi puhdistaa jo metsässä ja tukeva kori tai sanko – ei muovipussia. Jalkaan kannattaa sujauttaa kumisaappaat ja taskuun napata hyvä kotimainen sienikirja, jossa on valokuvat eri sienilajeista.
– Aloittelijalle olisi hyvä, jos joku kokenut sienestäjä olisi mukana ensimmäisellä kerralla opastamassa, sanoo Kyröläinen.
Sienestäjän avuksi on kehitetty myös älypuhelimeen ladattavia sovelluksia.
Lisää: Sienisovellus puhelimessa on hyvä renki, mutta sokeasti siihen ei pidä luottaa, sanovat asiantuntijat