Venäjän ihmisoikeusasioita seuraavat järjestöt ovat huolissaan kuuden venäläisen poliittisen vangin kohtalosta.
Lilija Tšanyševa, Ksenija Fadejeva, Saša Skotšilenko, Oleg Orlov, Ilja Jašin ja Kevin Lik katosivat tällä viikolla eri puolilla Venäjää sijaitsevista vankiloista ja pidätyskeskuksista.
Heidän olinpaikastaan ei ole toistaiseksi tietoa.
Venäjän tunnetuimpien poliittisten vankien katoamisesta ovat uutisoineet useat venäläiset oppositiomediat, kuten Meduza ja ja Radio Svoboda sekä kansainväliset tiedotusvälineet kuten saksalainen Deuthce Welle ja Politico.
Poliittisten vankien katoamisesta on myös kerrottu tuomittujen tukijoukkojen Telegram-tileillä. Useissa viesteissä epäillään, että vanki on siirretty toiseen vankilaan.
Ilja Jašin, 41, oppositiopoliitikko
Joulukuussa 2022 Jašin tuomittiin kahdeksaksi ja puoleksi vuodeksi vankeuteen Butšan veritekojen käsittelystä videolla.
Jašinin asianajaja kertoi tiistaina Telegram-kanavan mukaan, että viranomaiset ovat siirtäneet Jašinin pois Smolenskissa sijaitsevasta vankilasta, jossa tämä suoritti tuomiotaan.
Jašin on yksi Venäjän tunnetuimpia oppositiopolitiikkoja. Hänen tukijoukkojensa Telegram-kanavalla on yli 180 000 seuraajaa.
Moskovalaisen tuomioistuimen sali oli täynnä Jašinin kannattajia, kun tämä tuomittiin joulukuussa 2022 ”valeuutislain” rikkomisesta.
Jašin sai tuomion Youtubessa julkaistusta suorasta lähetyksestä, jossa hän syytti Venäjän joukkoja Butšassa tapahtuneista veriteoista.
- Katso myös: Butšan tapahtumat 60 sekunnissa: tätä kaikkea haudankaivajat kohtasivat kerätessään ruumiita kaduilta
Saša Skotšilenko, 33, kuvataiteilija
Marraskuussa 2023 Skotšilenko tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen sodanvastaisia kannanottoja esittävien tarralappujen kiinnittämisestä ruokakaupassa.
Skotšilenko katosi sunnuntaina Arsenalkan pidätyskeskuksesta Pietarista.
Skotšilenkon tukijoukot julkaisivat Telegramissa viranomaisten viestin, jonka mukaan naiselle osoitettua kirjettä ei voida toimittaa, koska vanki on siirretty toiseen paikkaan.
Ystävien saamien tietojen mukaan Skotšilenko olisi siirretty Moskovaan, mutta toistaiseksi vankilaviranomaiset eivät ole vahvistaneet asiaa.
Ystävät kertovat Telegramissa olevansa huolissaan siitä, saako Skotšilenko lääkkeensä siirron aikana.
Skotšilenkolla on diagnosoitu useita sairauksia. Hän muiden muassa kärsii kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä, keliakiasta ja sydänsairaudesta.
Meduzan mukaan vankilasta siirtäminen voi olla tuomitulle vaarallista, koska ihmisoikeusloukkaukset ovat siirtämisen aikana tavallisia Venäjällä.
Venäjän hallinnon mukaan Skotšilenko syyllistyi armeijaa koskevan valheellisen tiedon levittämiseen. Rikoksesta voi saada Venäjällä enintään kymmenen vuoden vankeustuomion.
Ksenija Fadejeva, 32, projektikoordinaattori
Joulukuussa 2023 Fadejeva tuomittiin yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen ääriliikkeen perustamisesta, virka-aseman väärinkäytöstä ja kansalaisoikeuksia loukkaavan järjestön toimintaan osallistumisesta.
Tiistaina 29. heinäkuuta vankilaviranomainen ilmoitti Fadejevan asianajajalle, että Fadejeva on siirretty pois Novosibirskissa sijaitsevasta vankilasta, jonne hänet oli toimitettu aiemmin heinäkuussa suorittamaan tuomiotaan.
Ennen pidätystään Fadejeva toimi Navalnyin FBK-järjestön Tomskin kaupungissa sijaitsevan toimiston projektikoordinaattorina ja kaupunginhallinnossa.
Vuonna 2021 Venäjä julisti Navalnyin korruption vastaisen järjestön FBK:n äärijärjestöksi.
Venäjällä terrorijärjestön jäsenet, rahoittajat tai jopa järjestöistä tiedottavat voidaan tuomita terrorilainsäädännön nojalla. Viime vuosina Venäjän viranomaiset ovat nostaneet syytteitä muiden muassa järjestön avustajia ja asianajajia vastaan.
Useita FBK:n työntekijöitä on paennut ulkomaille.
Oleg Orlov, 71, Memorial-ihmisoikeusjärjestön perustaja
Helmikuussa tuomioistuin muutti Orlovin sakkotuomion vankeusrangaistukseksi. Ihmisoikeusaktivisti joutui kahdeksi ja puoleksi vuodeksi vankilaan blogikirjoituksestaan.
Maanantaina 29. heinäkuuta Memorial-järjestön Telegramissa julkaistiin viesti, jonka mukaan vankilaviranomainen on tiedottanut Orlovin asianajajalle, että Orlov on poistunut Samaran kaupungissa sijaitsevasta pidätyskeskuksesta.
Vankilaviranomainen ei suostunut paljastamaan Orlovin nykyistä olinpaikkaa.
Vuonna 2022 Venäjän syyttäjä nosti kanteen Orlovia vastaan ranskalaismedialle kirjoittamastaan blogikirjoituksesta. Orlov rinnasti tekstissä Venäjän hallinnon fasistiseen järjestelmään.
Vuonna 2023 Orlov tuomittiin sakkoihin armeijan mustamaalaamisesta. Syyttäjä valitti tuomiosta, ja helmikuussa Orlovin sakkotuomio muutettiin vankeudeksi.
Lilija Tšanyševa, 42, tilintarkastaja
Kesäkuussa 2023 Tšanyševa tuomittiin seitsemäksi vuodeksi vankeuteen terroristiseen toimintaan yllyttämisestä ja terroristisen liikkeen perustamisesta. Toukokuussa tuomioistuin nosti Tšanyševan tuomion yhdeksään ja puoleen vuoteen.
Sunnuntaina Tšanyševan aviomies Almaz Gatin ilmoitti, että hän yritti toimittaa lähetyksen Tšanyševalle Permin alueella sijaitsevaan vankilaan.
Vankilaviranomainen ilmoitti Gatinille, että Tšanyševa poistui vankilasta kahta päivää aiemmin, Gatin kirjoitti X:ssä.
Toistaiseksi Gatin ei ole onnistunut tavoittamaan vaimoaan.
Ennen pidätystään Tšanyševa työskenteli Navalnyin järjestön toimistossa Ufassa. Hänet pidätettiin marraskuussa 2021 sen jälkeen, kun Venäjä julisti Navalnyin järjestön ääriliikkeeksi.
Venäläisen propagandakanava Russia Todayn mukaan Tšanyševa on kirjoittanut Venäjän presidentille Vladimir Putinille armahduspyynnön. Asianajaja on vahvistanut Tšanyševan harkinneen kirjeen kirjoittamista Putinille.
Kevin Lik, 19, opiskelija
Vuoden 2023 lopussa saksalaisvenäläinen Lik tuomittiin neljäksi vuodeksi vankeuteen maanpetoksesta.
Tiistaina Likin tukijoukkojen Telegram-kanavalla ilmestyi viesti, jonka mukaan nuori on kadonnut IK-14-vankilasta Arkangelista.
Likin äiti oli tiedustellut elintarvikkeiden toimittamisesta pojalleen vankilaan. Vankilaviranomaiset kirjoittivat Likin äidille sähköpostin, jossa kerrottiin, että Kevin Lik nimistä vankia ei ole heidän vankilassaan.
BBC:n toimittajien näkemien tuomioasiakirjojen mukaan Lik sai syytteet maanpetoksesta, koska hänen väitetään ottaneen valokuvia Venäjän armeijan ”sijoituspaikoista” ja lähettäneen ne sähköpostitse ”vieraan valtion edustajalle”.
Venäjällä maanpetoksesta voi saada jopa 12 vuoden vankeusrangaistuksen.
Tuomioistuin katsoi, että Likin ikä, koulumenestys ja rikoksen tunnustus olivat lieventäviä asiahaaroja.
Lik on Venäjän nuorin maanpetoksesta tuomittu henkilö.