Politiikan tutkijat pitävät perusteltuna, että entisille poliitikoille maksetaan sopeutumisrahaa.
Poliitikon ei tarvitse ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi saadakseen uran jälkeen kuukausittaista sopeutumisrahaa.
– Sopeutumisrahasta säädetään laissa kansanedustajan eläkkeestä ja sopeutumisrahasta. Siellä ei ole säädetty kyseistä velvoitetta. Keva valvoo lain mukaisesti henkilön ansio- ja pääomatuloja sopeutumisrahan aikana, mutta ei muuta, eläkkeitä hoitavan Kevan erityisasiantuntija Outi Ristola avaa.
Yle julkaisi keskiviikkona jutun, jossa kerrottiin, ketkä entiset poliitikot nostavat sopeutumisrahaa. Listalla oli 33 nimeä, joukossa entisiä ministereitä, kansanedustajia ja yksi entinen europarlamentaarikko.
Moni lukija pohti jutun kommenteissa, miksi entisiä poliitikkoja ei kohdella samalla tavalla kuin tavallisia työttömiä.
Poliittinen työ lyö leiman
Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä pitää ymmärrettävänä, että raha herättää yhdenvertaisuuden näkökulmasta kysymyksiä. Hän kuitenkin pitää perusteltuna, että kansanedustajille maksetaan sopeutumisrahaa.
– Se on kansanvallan näkökulmasta ihan hyvä asia, että korvaus on kohtuullinen ja sopeutumisraha myös. Se osaltaan voi auttaa, että meillä hyviä, kyvykkäitä ja päteviä ihmisiä päätyy päättämään yhteisistä asioista, hän sanoo.
Hän arvioi, että sopeutumisraha auttaa tekemään kansanedustajuudesta houkuttelevaa ja varmistaa, että kansanedustajaksi pyrkivien taso on korkea.
– Se ei varsinaisesti paranna työmarkkina-asemaa, että toimii kansanedustajana. Se jättää tietynlaisen stigman, mikä perustelee sopeutumisrahaa, Jokisipilä toteaa.
Sopeutumisrahaa voi saada pääsääntöisesti eduskunnasta ennen eläkkeellesiirtymisikää pois jäänyt poliitikko, jos hän ei työllisty edustajantyön jälkeen.
Sopeutumisrahan määrä on noin 3 000 euroa kuukaudessa, mutta palkkatulot voivat vähentää sitä. Sopeutumisrahaa leikataan asteittain, jos sen saaja alkaa saada muita tuloja. Esimerkiksi osa-aikatyötä voi tehdä ja saada silti alennettua sopeutumisrahaa.
Entisistä ministereistä kokoomuksen Lenita Toivakka, SDP:n Sirpa Paatero, keskustan Anu Vehviläinen ja perussuomalaisten, myöhemmin sinisen tulevaisuuden Timo Soini nostavat sopeutumiseläkettä.
– Usea ministeri nostamassa sopeutumiseläkettä kuvastaa sitä, että ei ole ansioluettelossa pelkästään plusmerkkinen asia, että on ollut mukana politiikassa, Jokisipilä pohtii.
Sopeutumisrahaa maksetaan yhdestä kolmeen vuotta, riippuen edustajantoimen kestosta. Jos kansanedustaja on sopeutumisrahan päättyessä täyttänyt 59 vuotta, sopeutumisrahaa voidaan maksaa 65 vuoden ikään asti.
Voi kuulostaa epäreilulta
Helsingin yliopiston yleisen valtio-opin väitöskirjatutkija Theodora Helimäki arvioi, että sopeutumisrahan maksamisen taustalla on ajatus kompensoida ihmisille vastuullista ja raskasta työtä. Hän kuitenkin ymmärtää, että ihmiset kritisoivat rahan määrää ja maksukautta.
– Vaikea sanoa, onko se perusteltua vai ei. Kansalaisen korvaan kuulostaa varmaan aika epäreilulta. Pitää kuitenkin muistaa, että nämä käytännöt laativat poliitikot, niin siinä etsitään tietysti omaa etua siinä päätöksenteossa, Helimäki sanoo.
Helimäki kuitenkin pitää perusteltuna, että hyvinvointivaltiossa entisiä poliitikkoja ei jätetä täysin tyhjän päälle.
– Lähtökohtaisesti ajatellaan, että kansanedustajan tehtävä on erittäin vastuullinen ja erittäin raskas. Tällaisesta kansanpalvelustyöstä ja vastuunkannosta palkitaan. Voisi tietenkin argumentoida myös, että se vaativuus näkyy jo kansanedustajan palkassa, hän pohtii.
Helimäki muistuttaa, että kansanedustajaksi voi hakea vain neljän vuoden välein ja vastaavaa työtä ei vaalien välillä ole tarjolla. Ongelmia voi työnhaussa tuottaa myös se, että ansioluetteloon ei kansanedustusaikana kerry oman alan työkokemusta.
– Sopeutumisraha on kolme vuotta, kun taas vaalikausi on neljä vuotta. Jos vaikka täpärästi jää pois tehtävästä, joutuu aina odottamaan neljä vuotta, että voi hakea sitä työtä, Helimäki toteaa.