Maailmalla keinolihan tuotanto on törmännyt vaikeuksiin. Nyt sitä aiotaan valmistaa Lappeenrannassa eniten maailmassa.
Suomalaisen biotekniikkayrityksen Synbio Powerlabsin hallituksen puheenjohtaja Alejandro Antalich maistaa tavallista jauhelihapihviä.
– Keinoliha ei eroa tästä mitenkään. Kävin kokeilemassa sitä Oxfordissa, ja sokkotestissä en pystynyt erottamaan oikeaa lihaa keinolihasta, Antalich vakuuttaa.
Antalich puhuu brittiläisen Ivy Farm -keinolihayrityksen kehittämästä Angus-naudan keinolihasta.
Suomalaisen biotekniikkayrityksen Synbio Powerlabsin on tarkoitus käynnistää sen tuotanto vuoden loppuun mennessä Lappeenrannassa.
Antalichin mukaan brittiyritys on onnistunut jäljittelemään keinolihassaan jopa lihan luonnollista rakennetta. Myös ravintosisällöltään keinoliha on Antalichin mukaan hyvää, koska sitä kasvatetaan kontrolloiduissa olosuhteissa.
Keinolihassa on kysymys bioreaktorissa soluviljellystä eläimen lihas- ja rasvasoluista.
Videolla Synbio Powerlabsin hallituksen puheenjohtaja Alejandro Antalich vakuuttaa, miten maukasta keinoliha onkaan.
Ensi vuoden loppupuolella keinolihan tuotanto Lappeenrannassa on tarkoitus nostaa jo kymmeniin tonneihin, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan.
– Siitä tulee tämän alan suurin tuotantolaitos maailmassa, Alejandro Antalich vakuuttaa.
Kymmeniä tonneja keinolihaa
Ivy Farm on tähän mennessä valmistanut keinolihaa vain pienessä mittakaavassa, kymmeniä tai satoja kiloja. Lappeenrannassa valmistus on tarkoitus nostaa jo lähelle massatuotantoa, jopa sataan tonniin vuodessa 10 000 litran bioreaktoreissa.
Tuotanto on tarkoitus aloittaa entisen Valion meijerin tiloissa, jota ollaan laajentamassa soluviljellyn ruoan tuotantolaitokseksi. Synbio Powerlabsin liikeidea on tarjota biotekniikan yrityksille mahdollisuutta kokeilla lähes teollisen mittaluokan tuotantoa.
– Tällaiselle suuren tuotannon pilotoinnille on nyt kova kysyntä, koska yritykset ovat siirtämässä tuotteitaan kohti massatuotantoa. Ennen sitä niiden pitää kokeilla onnistuuko laboratoriossa kehitetty teknologia myös suuremmassa mittakaavassa, Synbio Powerlabsin viestintävastaava Nina Pulkkis kertoo.
Keinolihan tuotannon lisäksi yhtiö tarjoaa koevalmistusta myös mikrobi- ja sienipohjaisten tuotteiden valmistukseen. Keinolihan jälkeen tuotantoon Lappeenrannassa onkin tulossa Eternal-yhtiön sieniproteiiniin perustuvia kanafilettä ja juustoa jäljitteleviä tuotteita.
Aluksi vientiä Lähi-itään
Suomen markkinoille Lappeenrannan keinoliha ei tule kovin nopeasti. Tämä johtuu siitä, että EU ei ole vielä hyväksynyt säätelyä, joka sallii keinolihan myynnin.
Alejandro Antalichin mukaan Lappeenrannassa keinolihan tuotantoa harjoitellaan luultavasti vielä ensi vuoden alkupuoli. Jos tuotannon käynnistäminen onnistuu odotetusti, vuoden 2025 loppupuolella keinolihaa saattaa olla jo mahdollisuus myydä vientiin.
– Mahdollisia vientikohteita ovat Lähi-idän maat, joissa sääntely sallii keinolihan myynnin, Antalich sanoo.
Vaikeuksia maailmalla
VTT:n teollisen bioteknologian ja ruokatuotannon tutkimuspäällikkö Emilia Nordlundin mukaan keinolihan tuotanto on maailmalla törmännyt teknisiin ongelmiin ja korkeisiin tuotantokustannuksiin.
Pienimuotoista tuotantoa on ollut lähinnä Yhdysvalloissa ja Singaporessa, joissa liha on saanut myyntiluvat.
– Eihän sitä vielä mistään kaupasta saa. Sitä on tehty lähinnä ravintoloille pieniä näyte-eriä, jotka ovat olleet kalliita ja loppuneet nopeasti, Nordlund sanoo.
Nordlundin mukaan keinolihan valmistaminen on teknisesti huomattavasti vaikeampaa kuin mikrobipohjainen elintarviketuotanto.