Vankeja vastassa Marylandin Joint Base Andrewsin lentokentällä oli Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden, varapresidentti Kamala Harris sekä vankien läheiset varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.
Venäjän ja länsimaiden suuressa vankienvaihdossa vapautuneet yhdysvaltalaiset ovat saapuneet kotiin.
Yhdysvalloissa vankienvaihdossa vapautettuja vankeja olivat Marylandissa, Joint Base Andrewsin lentokentällä vastassa presidentti Joe Biden ja varapresidentti Kamala Harris sekä vapautettujen vankien perheenjäseniä.
Venäjältä Yhdysvaltoihin vapautettujen vankien joukossa oli muun muassa yhdysvaltalainen Wall Street Journalin toimittaja Evan Gershkovich.
Gershkovichin perhe ilmaisi helpotuksensa ja kiitollisuutensa Bidenin hallinnolle sen jälkeen, kun hänet vapautettiin torstaina.
– Olemme odottaneet Evanin vapauttamista 491 päivää, ja on vaikea kuvailla, miltä tämä päivä tuntuu. Emme malta odottaa, että pääsemme halaamaan häntä.
Gershkovichin perhe jatkoi, että yhdenkään perheen ei pitäisi joutua käymään vastaavaa läpi.
– Jaamme tänään helpotuksen ja ilon Paulin ja Alsun perheiden kanssa, Gershkovichin perhe sanoi julkaisemassaan lausunnossa viitaten kahteen muuhun Venäjältä vapautettuun amerikkalaisvankiin.
Myös entinen Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas Paul Whelan on vapautettujen vankien joukossa. Lisäksi vankienvaihdossa Yhdysvaltoihin pääsi venäläinen oppositiopoliitikko Vladimir Kara-Murza sekä yhdysvaltalais-venäläinen toimittaja Alsu Kurmasheva.
Torstaina Biden tapasi vankienvaihdossa vapautettavien vankien perheitä Valkoisessa talossa. Hän yllätti 13 vuotta samana päivänä täyttäneen yhdysvaltalais-venäläisen toimittajan Alsu Kurmashevan tyttären Miriamin laulamalla tälle onnittelulaulun.
Torstaina Biden julkaisi Yhdysvaltoihin vapautetuista vangeista kuvan, jossa he olivat lähdössä kotimatkalle Ankarasta, Turkista.
Venäjä ja länsimaat toteuttivat torstaina suuren vankienvaihdon, jota koordinoi Turkki. Kyseessä oli poikkeuksellisen suuri vankienvaihto-operaatio, jota luonnehditaan suurimmaksi kylmän sodan jälkeen.
Vankienvaihdossa vapautettiin yhteensä 24 vankia.
Vankeinvaihdossa olivat mukana Yhdysvaltojen ja Venäjän lisäksi Valko-Venäjä, Saksa, Puola, Slovenia ja Norja.
Liittokansleri Olaf Scholz: ”Koskettavaa”
Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi, että kaikki Saksaan vankienvaihdossa vapautetut ovat päässeet turvallisesti perille. Monet heistä eivät olleet odottaneet vapautumista, Scholz sanoi.
Liittokansleri kertoi keskustelleensa pitkään Venäjän vankiloista suuressa vankienvaihdossa vapautettujen ihmisten kanssa.
Scholz kuvaili tapaamista hyvin koskettavaksi.
– Monet heistä olivat pelänneet terveytensä ja jopa henkensä puolesta, Scholz sanoi toimittajille uutistoimisto Reutersin mukaan.
– Tämä on erityinen hetki. Kaikki ovat saapuneet turvallisesti ja ehjinä. Vapautettujen kanssa käydyissä yksityiskohtaisissa keskusteluissa monet ovat sanoneet, etteivät edes he odottaneet vapautuvansa. He ovat häkeltyneitä siitä, että ovat yhtäkkiä vapaita, Scholz sanoi viestipalvelu X:ssä.
Saksaan vapautettiin yhteensä 12 vankia, joiden joukossa oli Saksan kansalaisia ja venäläisiä opposition edustajia. Saksaan saapuivat muun muassa oppositiopoliitikko Ilja Jašin ja ihmisoikeusaktivisti Oleg Orlov.
Venäjällä vastassa Putin
Vankienvaihdossa osallisena olleet Venäjän kansalaiset laskeutuivat Moskovaan myöhään torstaina, hieman ennen yhtätoista illalla Suomen aikaa.
Reutersin mukaan asiasta kertoivat venäläiset uutistoimistot. Vapautettuja vankeja odotti kentällä punainen matto ja Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Kahdeksan Venäjälle palanneen vangin joukossa oli myös FSB:n salamurhaaja Vadim Krasikov, joka tuomittiin elinkautiseen tšetšeenitaustaisen Zelimhan Hangošvilin palkkamurhasta berliiniläisessä puistossa elokuussa 2019.
Saksa sanoi, ettei Krasikovin vapauttamispäätös ollut helppo.