Suuri vankienvaihto saattaa tarkoittaa, että Venäjä valmistautuu rauhanneuvotteluihin, kirjoittaa Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Iida Tikka.
Iida TikkaYhdysvaltain-kirjeenvaihtaja
WASHINGTON. Samaan aikaan kun lännessä seurattiin tarkkaan sitä, kuka astelee ulos lentokoneesta Ankarassa, spekulaatio suuren vankienvaihdon merkityksestä alkoi välittömästi.
Vankienvaihto on teoriassa aina jonkinasteista liennytystä. Se on turvallisuuspoliittisessa kontekstissa sitä kaikista minimaalisinta luottamuksen rakentamista, joka on askel kohti vähän parempia välejä.
Mutta onko se askel kohti todellisia rauhanneuvotteluita Venäjän ja Ukrainan välillä?
Washingtonista katsottuna, kyllä. Tätä tulkintaa tukevat myös Moskovan mystiset lausunnot.
Torstaina Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov antoi vankienvaihdosta tyypillisen lausunnon: ”ei kommentoitavaa”. Peskovin mukaan aihetta kommentoidaan, kun sen aika on.
Paitsi että Peskov kyllä kommentoi vankienvaihtoa, mutta niin ikään tyypilliseen tapaansa kiertoilmauksin ja puhumalla aiheen vierestä.
Peskov antoi tänään torstaina radiohaastattelun Komsomolskaja Pravdalle, jota venäläismediat ovat siteeranneet laajasti.
Haastattelussa Peskov puhui rauhanneuvotteluiden mahdollisuudesta Ukrainan kanssa ristiriitaisesti. Hän sanoi, että keskustelut rauhanneuvotteluista joilla ei ole konkreettisia tuloksia ovat epämääräisiä. Hän myös toisti Kremlin näkemyksen siitä, ettei Volodymyr Zelenskyi ole enää Ukrainan laillinen johtaja, eikä Venäjä luota Ukrainaan.
Mutta tällä kertaa Peskov lisäsi, jotain merkittävää: hänen mukaansa Zelenskyin presidenttiyden laillisuuskysymys ei voi olla este neuvotteluille.
Venäläismedioissa tämä on tulkittu selkeänä viestinä siitä, että Venäjä vihjaa olevansa valmis neuvottelupöytään.
Ajankohta on looginen, sillä Yhdysvaltain vallanvaihtoon on nyt noin puoli vuotta.
Tällä hetkellä Venäjän, Ukrainan ja muiden länsimaiden välinen luottamus on niin alhainen, ettei se riitä neuvotteluiden pohjaksi. Siksi luottamuksen rakentaminen pitää aloittaa pienillä eleillä hyvissä ajoin.
Venäjän kannalta neuvotteluita ei ole järkeä aloittaa, ennen kuin Yhdysvaltain uusi presidentti on astunut valtaan. Asioista ei ole järkeä sopia, jos seuraava presidentti pyörtää edellisen päätökset.
Lisäksi Venäjä voi laskea sen varaan, että Valkoiseen Taloon valittaisiin Donald Trump, joka on luvannut äänestäjilleen päättää Ukrainan sodan hetkessä. Trumpille tärkeämpää on sodan päättyminen kuin Ukrainan itsemääräämisoikeus.