Moni liikenteessä kulkeva ihminen ei tiedä, väistääkö auto vai polkupyörä tilanteessa, jossa pyöräilijä saapuu suojatielle pyörätieltä.
Emma Kilpinen,
Kirsi Lönnblad
Väistämissäännöt ovat yhä hakusessa liikenteessä kulkevilla ihmisillä. Monelle suomalaiselle on esimerkiksi epäselvää, miten tulee toimia, kun pyöräilijä saapuu pyörätieltä suojatielle.
Jos pyöräilijä aikoo ylittää suojatien pyörän selässä, hän on väistämisvelvollinen. Jos taas pyöräilijä aikoo ylittää suojatien pyörää taluttamalla, tällöin auto on väistämisvelvollinen.
Tämän tiesi vain alle puolet ihmisistä vuoden 2023 kyselyssä, jossa Liikenneturva testasi ihmisten väistämissääntötuntemusta.
Luonnollisesti autoilijan on noudatettava myös yleisiä väistämissääntöjä. Siis jos autoilija on kääntymässä, tulee hänen väistää kaikkia suojatiellä liikkuvia. Samoin jos vaistämisvelvollisuudesta kertoo liikennemerkki, kuten kärkikolmio tai stop-merkki, on autoilijan väistettävä kaikkia.
Kyselyssä ilmeni, että 80 prosenttia vastanneista uskoi osaavansa autoilijoiden ja pyöräilijän väliset väistämissäännöt kokonaisuudessaan.
Sääntöjä ei kerrata
Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen uskoo, että vaikka kyselystä on jo vuosi, ei liikennesääntöä luultavimmin osata sen paremmin tälläkään hetkellä.
Pasi Pohjonen uskoo, että ihmiset eivät kertaa sääntöjä siksi, että liikenteessä kulkeminen on monelle hyvin rutiininomaista.
Pohjonen kuitenkin toivoo, että ihmiset kertaisivat liikennesääntöjä erityisesti juuri nyt, koska pian tiellä kulkee paljon koululaisia. Koulut alkavat suurimmassa osassa maata tällä viikolla.
Poliisi vinkkaa säännöistä
Kevyellä sähköajoneuvolla kulkeva noudattaa yleensä samoja sääntöjä kuin polkupyöräilijä. Asia ei sähköpotkulautojen osalta ole kuitenkaan yksinkertainen.
Sähköpotkulautailija noudattaa samoja sääntöjä kuin polkupyöräilijä, jos potkulaudan rakenteellinen nopeus on korkeintaan 25 kilometriä tunnissa.
Jos sähköpotkulaudan rakenteellinen nopeus on korkeintaan 15 kilometriä tunnissa, noudattaa sen kuljettaja jalankulkijan liikennesääntöjä.
Virheet ärsyttävät
Liikenteessä tehdyt virheet aiheuttavat tiellä liikkuville ihmisille turvallisuusriskin lisäksi kiukkua.
Liikenneturvan marraskuussa 2023 tekemän kyselyn mukaan jopa 92 prosenttia vastaajista kertoi ärsyyntyvänsä, jos toinen auto ei aja liikennesääntöjen mukaisesti.
Liikenneturvan koulutusohjaaja Pasi Pohjonen toivoo, että liikenteessä kulkeva ei ärsyyntyisi virheistä niin helposti. Hän korostaa, että kaikki tekevät virheitä joskus liikenteessä.
Ihmisillä on Pohjosen mukaan tapana tulkita toisen tekemät virheet tahallisiksi. Usein kyseessä on vahinko.
– Kaikki yrittää tehdä parhaansa liikenteessä, Pohjonen summaa.
Juttua tarkennettu 5.8.2024 klo 15.19: Jutussa tarkennettu liikennesääntöjä tilanteessa, jossa autoilija kääntyy tai jos suojatien edessä on väistämisvelvollisuudesta kertova liikennemerkki. Jutussa tarkennettu myös liikennesääntöjä liittyen pyörätien jatkeeseen.