Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.
SDP:n loppukeväästä asti jatkunut kannatuslasku pysähtyi Ylen tuoreimmassa kannatusmittauksessa. Kaikki kolme kärkipuoluetta vahvistivat hieman kannatustaan ja kärkikolmikon järjestys pysyi muuttumattomana.
Pääministeripuolue kokoomus jatkaa kärjessä 21,6 prosentin kannatuksella. Kasvua edelliseen mittaukseen verrattuna on 0,4 prosenttiyksikköä.
Toiseksi eniten kannatusta saa SDP, jonka kannatuslasku pysähtyi ja kääntyi pieneen kasvuun. SDP:tä äänestäisi nyt 20,4 prosenttia, kun edellisessä mittauksessa kannatus oli 20,1 prosenttia.
Kolmantena jatkaa perussuomalaiset 15,9 prosentin kannatuksella. Kasvua on 0,6 prosenttiyksikköä.
SDP ei enää menetä kannattajiaan vasemmistolle
Kannatusmittauksen tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mielestä kyseessä on tyypillinen keskikesän mittaustulos, jossa muutokset ovat pieniä.
– Kaikki muutokset menevät virhemarginaaliin. Kolme kärkipuoluetta ovat hieman kasvattaneet kannatustaan, mutta ovat silti samalla tasolla kuin aiemmin.
Turja kiinnittää huomiota SDP:n kannatukseen, joka on lasketellut loppukeväästä, mutta nyt lasku on pysähtynyt. Vielä toukokuussa SDP:tä olisi äänestänyt 24,4 prosenttia vastaajista.
Edellisessä mittauksessa SDP menetti naiskannattajiaan vasemmistoliitolle. Nyt SDP ei enää menetä vasemmistoliitolle äänestäjiä, Turja sanoo.
Lisäksi naisten kannatuksen osalta SDP ja vasemmistoliitto menevät nyt eri suuntiin.
– Vasemmistoliiton kannatus naisten keskuudessa on edelleen aika korkealla tasolla, mutta ei yhtä korkea kuin edellisessä mittauksessa. SDP:ssä naisten keskuudessa kannatus on hienoisessa nousussa.
Mittausjakson sisään osunut kiistellyn käännytyslain äänestyksen ajankohta näkyi hetkellisesti kannatuksen laskuna tai nousuna eri puolueiden kannatuksessa. Hallituksen ajama käännytyslaki hyväksyttiin eduskunnassa 12. heinäkuuta.
Lain puolesta äänestäneelle SDP:lle äänestyksen jälkeinen viikko eli viikko 29 oli Turjan mukaan selvästi SDP:n mittausjakson huonoin.
Lakia vastaan äänestäneen vasemmistoliiton kannatus oli tasaista viikolla 29 ja siitä eteenpäin. Sen sijaan vihreille äänestyksen jälkeiset viikot 29 ja 30 olivat mittausjakson parhaat. Myös vihreät äänestivät lakia vastaan.
Lain puolesta äänestäneille kokoomukselle ja perussuomalaisille kyseiset viikot olivat hyviä, Turja sanoo.
Perussuomalaiset menettivät yksinäisen ykkösasemansa työväestössä
Pitkällä aikavälillä kokoomus ja SDP ovat vaihdelleet mittauksen ykköspaikalla, joka on nyt kokoomuksen hallussa. Kokoomuksen ja SDP:n kannatukset ovat melko lähellä sitä tasoa, mitä ne olivat eduskuntavaaleissa.
Sen sijaan kolmantena oleva perussuomalaiset on menettänyt kannatustaan kevään 2023 eduskuntavaaleista 4,2 prosenttia, vaikka onkin nyt kesäkuusta nostanut kannatustaan yli prosenttiyksikön. Syvimmillään puolue oli kesäkuussa, jolloin sen kannatus oli 5,3 prosenttiyksikköä eduskuntavaalitulosta alempana.
Turjan mukaan perussuomalaisten pitkän ajan kannatuksen lasku näkyy erityisesti työväestön kannatuksessa.
– Perussuomalaiset on pitkään ollut äänestetyin ja kannatusmittausten suosituin puolue työväestön keskuudessa.
Tällä hetkellä SDP ja perussuomalaiset ovat työväestössä kuitenkin tasoissa, Turja sanoo.
Keskusta ei hyödy perussuomalaisten laskusta
Turjan mukaan neljäntenä olevan keskustan osalta silmiin pistävää on, että perussuomalaisten kanssa samoista äänestäjistä kamppaileva puolue ei näytä hyötyvän perussuomalaisten kannatuksen laskuista.
– Perussuomalaisten kannatuksen lasku ei näytä vaikuttavan mitenkään keskustan kannatukseen, joka on aika tasaista käyrää 12 prosentin kummankin puolen.
Tuoreimmassa mittauksessa keskustaa äänestäisi 11,9 prosenttia vastaajista.
Keskustan takana seuraavina ovat vasemmisto 10,9 ja vihreät 8,9 prosentin kannatuksella. Vihreiden kannatus on ollut nousussa alkukesästä saakka. Sen jälkeen tulevat kristilliset 3,7 ja RKP 3,6 prosentin kannatuksella.
Turjan mukaan RKP ei saa kaikkia peruskannattajia taaksensa, vaikka eurovaaleissa nähtiin, että kannattajat kuitenkin menevät vaaliuurnille uskollisesti.
– RKP:tä eduskuntavaaleissa äänestäneistä normaalia suurempi osuus ilmoittaa, ettei tällä hetkellä osaa sanoa, ketä äänestää.
Liike Nytin kannatus on pudonnut 0,9 prosenttiyksikköä, kannatuksen ollessa nyt tasan yksi prosentti.
Hallituksen kannatus alle 45 prosenttia
Hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus on pitkällä aikavälillä ollut laskusuuntainen. Viimeisimmässä mittauksessa kannatus on pienestä noususta huolimatta 44,8 prosenttia.
Kannatus on käytännössä ollut loppukeväästä asti koko kesän ajan alle 45 prosenttia. Lasku johtuu erityisesti perussuomalaisten kannatuksen laskusta.
Samaan aikaan pitkällä aikavälillä eduskuntavaaleissa heikon tuloksen saaneet vasemmistoliitto ja vihreät ovat nostaneet kannatustaan. Vasemmiston kannatus on tällä hetkellä 3,8 prosenttiyksikköä ja vihreiden 1,9 prosenttiyksikköä korkeampi kuin eduskuntavaaleissa.
Petteri Orpon (kok.) hallitus on kahta mittausta lukuun ottamatta ollut jatkuvasti ollut vähemmän suosittu kuin Juha Sipilän (kesk.) hallitus samaan aikaan.
Ero Antti Rinteen–Sanna Marinin (sd.) hallitukseen on kasvanut jo yli kymmeneen prosenttiin.