Viron tullilaitos perustelee täysimittaisia tarkastuksia viime aikoina yleistyneillä pakoterikkomuksilla.
NARVA Varhaisimmat jonottajat ovat saapuneet jo aamukolmen maissa odottamaan Narvan raja-aseman aukeamista. Asema aukeaa seitsemältä ja aamukahdeksalta rajanylityspaikan edessä on sadan metrin pituinen jono.
– Viimeksi meni Viron puolella puoli tuntia ja Venäjän puolella viisi ja puoli. Tänään näyttää olevan päinvastoin, Karkkilassa asuva Arina Lebajeva arvioi.
Viro aloitti torstaina kaikkien Venäjälle matkustavien täysimittaiset tullitarkastukset. Vero- ja tullivirasto varoitti jo etukäteen, että rajanylitykseen kuluva aika voi kasvaa tehotarkastusten takia.
Aiemmin tarkastukset perustuivat riskiarviointiin. Pakoterikkomuksia tuli kuitenkin vastaan niin paljon, että taktiikkaa oli pakko muuttaa, sanoo Narvan tulliaseman johtaja Ants Kutti.
– Olemme melko usein löytäneet mikropiirejä, pimeänäkölaitteita ja muita sotilastarvikkeita aseiden osiin asti. Myös drooneja, Kutti kertoo Ylen haastattelussa.
Euroopan unioni on asettanut Venäjälle sen käymän hyökkäyssodan takia laajoja pakotteita. Niihin kuuluu myös lukuisten tuotteiden vienti- tai tuontikielto.
Tavalliselta näyttävät tuotteet
Rajanylittäjät suhtautuvat tietoon täysimittaisista tullitarkastuksista kukin tavallaan.
– Mielestämme tämä on taas yksi tyhmyys. Jonot vain kasvavat ja ihmiset joutuvat odottamaan yhä kauemmin, moskovalaiset Aleksander Stariltsov ja Tatjana Pokrovskaja toteavat.
Arina Lebajevan mukaan viranomaisten pitäisi hoitaa tilanne.
– Ihmiset jonottavat tuntikaupalla. Tämä on ratkaistava jotenkin.
Tallinnalainen Natalja Levonskaja ei puolestaan ole uusista tarkastuksista moksiskaan.
– Luojan tähden, siitä vain! En usko, että ihmiset kuljettavat mitään kiellettyä.
Useammat eivät kuljetakaan, sanoo Ants Kutti. Rikkomuksistakin valtaosa johtuu tietämättömyydestä tai erehdyksestä.
– Rivikansalaisen silmissä ne ovat tavallisia tuotteita, kuten moottoriöljy tai ajoneuvojen varaosat. Niitä ei saa kuitenkaan viedä Venäjälle, Kutti kertoo.
Tallinnassa asuva Tatjana Vorontsova suhtautuu tullin tehotarkastuksiin tyyneesti. Säännöt pitää vain opetella.
– Tällä kertaa en ottanut mukaan kosmetiikkaa, koska sitä ei saa viedä edes henkilökohtaiseen käyttöön, Vorontsova sanoo.
Tullipomo: Suomalaiset rikkovat pakotteita tietämättömyyttään
Suomen kansalaisten tai Suomessa oleskeluluvalla asuvien osuus Narvan rajanylittäjistä on pysynyt korkealla.
– Noin kolmannes rajanylittäjistä on tällä hetkellä Suomesta, Kutti kertoo.
Suomessa asuvia Ants Kutti kehuu lainkuuliaisiksi. Ongelma on hänen mukaansa kuitenkin se, että kiellettyjen tuotteiden lista pitenee jokaisella EU:n päättämällä pakotekierroksella.
– Suomalaisilla on pakotteiden alaisia tuotteita mukana lähinnä tietämättömyyttään. He merkitsevät ne tulliselvitykseen ja kokevat epämiellyttävän yllätyksen rajanylityksessä, kun eivät voikaan viedä niitä rajan yli, Kutti kuvailee.
Suomen itärajan sulkemisen jälkeen Narva on ollut Suomea lähin rajanylityspaikka matkalla Venäjälle.
Narvassa rajan joutuu tosin ylittämään jalan, sillä Venäjä on sulkenut oman raja-asemansa liikenteeltä peruskorjaustöiden ajaksi. Niiden arvioidaan kestävän ainakin vuoden 2025 loppuun.
Kun raja-asema on lisäksi kiinni yöllä, jonot ovat olleet välillä pitkiä ilman tehotarkastuksiakin.
– Riippuu tilanteesta. Olen päässyt puolessa tunnissa, mutta olen joutunut jonottamaan Viron puolella viisi tuntia ja sillalla [matkalla Venäjälle] lisää, Tatjana Vorontsova kertoo.
Suuta on soitettu, muttei ole riehuttu
Raja-aseman päällikön Marek Liivan mukaan pitkä jonotus kuumentaa tunteita aina silloin tällöin. Rautoihin ei ole kuitenkaan ketään jouduttu lyömään.
– Meidän tehtävämme viranomaisina on pysyä tyynenä. Keskustelu ja rauhallisuus ovat aseemme, Liiva sanoo.
Matkalla ulos raja-asemalta tapaan vielä tutun näköisen moskovalaispariskunnan. Aleksander Stariltsov ja Tatjana Pokrovskaja ovat edenneet kolmessa tunnissa noin viidenkymmenen metrin matkan.
Raja-aseman ovelle ja sen takana odottavaan tullitarkastukseen on vielä parikymmentä metriä matkaa.