Ulkosaaristossa sijaitseva Jurmo on suosittu matkakohde ympäri vuoden. Suuri kävijämäärä tarkoittaa myös suuria määriä wc-jätettä, joka ei ehdi hajota.
Turun saaristossa Jurmon saarella on törmätty ulosteongelmaan. Saarella vierailee vuosittain 30 000–50 000 matkailijaa, ja suuri määrä vierailijoita tuo mukanaan myös suuren määrän wc-jätettä.
– Ulkohuusseillamme on niin paljon kävijöitä, että ongelmia on tullut jätteiden käsittelyn kanssa. Minun on tyhjennettävä oma huussini kahdesti viikossa, sanoo jurmolainen matkailuyrittäjä Tiina Johansson.
Jurmon saari ei ole ainoa, jossa suuri wc-jätemäärä aiheuttaa työtä, mutta ongelma on erityisen paha syrjäisellä ja karulla kalliosaarella, jossa jäte ei maadu nopeasti.
Kuivakäymälöitä saaristossa ylläpitävä Pidä Saaristo Siistinä ry kertoo vaikeuksia olevan erityisesti saarissa, joissa veneilijämäärät ovat suuria muutaman viikon ajan kesäkaudella.
– Muutamassa kohteessa käymälöiden kapasiteetti on kovilla, sillä PSS ry:n kuivakäymälät ovat ainoat yleiset käymälät saarella. Niitä käyttävät kaikki saarella saapuvat matkailijat, muutkin kuin veneilijät, joiden tarpeisiin PSS ry:n ylläpitämät palvelut on tarkoitettu, yhdistyksen aluepäällikkö Katriina Murto kertoo.
Jurmossa toivotaan ratkaisuja
Tiina Johanssonin mukaan Jurmossa on pohdittu, voisiko wc-jätettä kuljettaa pois saarelta, mutta ongelmana on, ettei mikään toimija halua ottaa vastaan ulkohuussien jätettä.
– Puhumme saarilla ympärivuotisesta turismista, mutta jos haluamme sitä, meillä on oltava toimiva infra. Sekä Jurmossa että Utössä on turisteja ympäri vuoden ja meillä on nyt sama ongelma molemmilla saarilla, sanoo Johansson.
Jurmolaiset, PSS ry ja John Nurmisen säätiö ovat vuosien ajan yrittäneet löytää ratkaisua ongelmiin, mutta toistaiseksi kestävää ratkaisua ei ole löytynyt. Rahoitus ja kuljetuskapasiteetti ovat tässä keskeisiä kysymyksiä.
Muiden jätteiden kuljetuksen pois saarilta hoitaa Lounais-Suomen Jätehuolto. Käymäläjätteitä ei nyt käsitellä LSJH:ssa, mutta jätehuoltoyritys on avoin pohtimaan asiaa.
– Syksyllä selvitämme, mitä mahdollisuuksia meillä saariston jätevesien tyhjentämiseen. Kun tämä selvitys alkaa, voimme ehkä samalla pohtia, löytyisikö samalla ratkaisu myös kuivakäymälöiden jätteille, LSJH:n palvelujohtaja Cati Huhta sanoo.