Kahvi on meille rakas ja herättää suuria tunteita. Tässä jutussa voit testata, mitä tiedät kahvista. Sitten voit kertoa tulokset muille vaikka kahvipöydässä.
Veren kolesteroliarvojen nousulle voi löytyä yllättävä syy: uusi kahvikone.
Ravitsemusterapian professori Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta kertoo, että kahvin valmistusmenetelmällä voi olla suuri merkitys veren kolesteroliin.
– Vastaanotollani on ollut henkilöitä, joilla veren kolesterolipitoisuus on noussut yllättäen. Syypääksi on paljastunut työpaikan uusi kapselikahvikone, josta tuli pannukahvin tyyppistä kahvia, Schwab kertoo.
Suodattamaton kahvi nostaa veren kokonaiskolesterolia ja huonon eli LDL-kolesterolin osuutta, joka taas aiheuttaa valtimoiden ahtautumista.
Ravinto vaikuttaa veren kolesteroliin nopeasti. Ursula Schwab kertoo, että jos ruuan rasvan laadun vaihtaa tänään, näkyy muutos verikokeen tuloksissa täysimääräisenä neljässä viikossa.
– Kun kahvikoneeseen on vaihdettu kapseli, josta tulee suodatettua kahvia, on kolesteroliongelma poistunut.
Testaa tietosi kahvin rasvoista:
”Ei voi mitata pelkästään laboratoriotuloksilla”
Rasvojen vaikutukset veren kolesteroliin ovat hyvin yksilöllisiä, ja rasvainen kahvi ei välttämättä aiheuta mitään ongelmia. Asia on kuitenkin syytä tiedostaa, sanoo Schwab.
– Suomalaiset juovat kansainvälisesti vertailtuna tosi paljon kahvia, joten kahvin vaikutuksilla terveyteen on merkitystä.
Kokeilimme suodattaa kahviautomaatin kahvin paperin läpi. Se onnistuu, mutta se on hidasta.
Schwabin mukaan ravitsemustiede on kohtuustiedettä, jossa liika on liikaa ja liian vähän on liian vähän.
– Kohtuus on hyvä ohjenuora myös kahvinjuontiin.
Kahvissa on muiden ainepitoisuuksien lisäksi korkea tunnepitoisuus.
– Kahvi on monelle tärkeä asia. Siksi peräänkuulutan yksilöllisyyttä, että ei yritetä saada kaikkia samaan muottiin. Ruualla ja juomalla on elämässämme merkityksiä, joita ei voi mitata pelkästään laboratoriotuloksilla, muistuttaa Schwab.