Tuoreen väitöstutkimuksen mukaan yleiset kolesterolilääkkeet ja yksi diabeteslääke voivat entisestään pienentää riskiä kuolla eturauhassyöpään.
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Suomessa se todetaan vuodessa yli 5 000 mieheltä.
Eturauhassyövän ennuste on usein kuitenkin hyvä: tautiin sairastuneista 94 prosenttia on elossa viiden vuoden kuluttua. Se on kuitenkin miesten toiseksi yleisin syöpäkuolleisuuden aiheuttaja.
Tuoreen Tampereen yliopiston väitöstutkimuksen mukaan yleiset kolesterolilääkkeet ja diabeteslääke metformiini voivat entisestään pienentää riskiä kuolla eturauhassyöpään. Metformiini on yleinen tyypin 2 diabetekseen käytetty lääke.
Lääketieteen lisensiaatti Roni Joentausta selvitti väitöstutkimuksessaan yleisesti käytettyjen diabeteslääkkeiden ja kolesterolilääkkeiden vaikutusta eturauhassyövän ennusteeseen.
Hän tutki myös kolesterolilääkkeinä käytettävien statiinien vaikutusta leikkauksen jälkeiseen erektiohäiriöön.
Eturauhassyöpään on useita hoitoja. Vakavimmat tapaukset yleensä leikataan.
Joentausta tutki leikkaushoidettuja eturauhassyöpäpotilaita kansallisen rekisteridatan avulla.
– Nykykäsityksen mukaan diabetesta sairastavilla miehillä on pienempi kokonaisriski sairastua eturauhassyöpään, mutta syöpä on useammin aggressiivisempaa tyyppiä, hän sanoo tutkimustiedotteessa.
Joentaustan tutkimustulosten mukaan insuliinin eritystä lisäävien lääkkeiden käyttö yhdistyi huonompaan eturauhassyövän ennusteeseen. Diabeteslääke metformiinin tulokset kuitenkin poikkesivat tästä. Metformiinin käyttö yhdistyi pienempään eturauhassyöpäkuoleman ja taudin uusiutumisen riskiin.
Myös kolesterolilääkkeistä oli apua. Statiinien käyttö yhdistyi pienempään eturauhassyöpäkuoleman ja taudin uusiutumisen riskiin.
Erektiohäiriöihin ei selvää apua
Leikkaushoitoon liittyy usein erektiokyvyn heikkeneminen. Tutkija ei löytänyt yksiselitteistä yhteyttä statiinien ja eturauhasen poistoleikkauksen jälkeen aloitettujen erektiohäiriöhoitojen välillä.
Roni Joentaustan mukaan statiinien ja metformiinin vaikutusten varmistamiseksi tarvitaan vielä satunnaistettuja kokeita.
Väitöskirja tarkastetaan Tampereen yliopiston lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnassa 30. elokuuta.