Ensimmäisenä neuvottelupöytään istuvat tuttuun tapaan vientiteollisuuden edustajat.
Suomessa alkaa tänään työmarkkinakierros, jossa sovitaan palkankorotuksista ja työehdoista.
Ensimmäisenä pöytään istuvat tuttuun tapaan vientiteollisuudesta Teknologiateollisuuden työnantajat ja työntekijöitä edustava Teollisuusliitto.
Perinteisesti tässä ”päänavauksessa” on määritelty suomalaisten palkankorotusten yleinen linja, jota muut alat seuraavat.
Kustannuskilpailukyky kohtalaisella tasolla
Työmarkkinakierroksista povataan usein hankalia, eikä tämäkään kerta ole poikkeus. Taloustilanteessa ei ole ollut suurta hurraamista, ja käännettä parempaan on odotettu.
Suomen kustannuskilpailukyky on kuitenkin viime aikoina pysynyt kohtalaisella tasolla, sanovat Ylen aamussa vierailleet Suomen Pankin prosessipäällikkö Essi Eerola ja Laboren tutkija Veera Nippala.
Iso tekijä tähän on ollut viime vuosien palkkaratkaisut.
– Vaikka tuottavuuskehitys on ollut heikkoa ja se on painanut kustannuskilpailukykyä, palkkaratkaisut ovat myös olleet maltillisia ja ne ovat osaltaan tukeneet kustannuskilpailukykyä, Eerola sanoo.
Mahdollisuus kiriä ostovoimaa kiinni
Esimerkiksi Insinööriliitto ilmoitti kesällä tavoittelevansa ensi vuodelle viiden prosentin tuntumassa olevia palkankorotuksia. Veera Nippalan mukaan tämä kuulostaa kovalta tavoitteelta, mutta kustannuskilpailukyky voisi mahdollistaa hieman aikaisempia vuosia korkeammat korotukset.
Vuoden 2023 helmikuussa yleiseksi linjaksi muodostui seitsemän prosentin korotukset kahdelle vuodelle, eli noin 3,5 prosentin vuosikorotukset.
Samalla erityisesti vuosina 2022 ja 2023 suomalaisten ostovoima heikkeni korkean inflaation johdosta.
Essi Eerola huomauttaa, että Suomessa inflaatio oli kuitenkin hitaampaa kuin euroalueella keskimäärin. Reaalipalkkakehitys ei siis ole jäänyt samalla tavalla jälkeen muusta Euroopasta.
Nyt kun inflaatio on laskenut vielä matalemmalle tasolle, ostovoimaa olisi mahdollista myös kiriä. Tämä on jopa odotettavaa, kunhan uusista palkoista päästään sopuun.
– Ellei nyt anneta poikkeuksellisen pieniä palkankorotuksia, Veera Nippala toteaa.
Katso koko keskustelu Yle Areenasta: