Pohjanmaan hyvinvointialue on siirtämässä osaa aikuisten ADHD-diagnosoinnista erikoissairaanhoidosta perusterveydenhuoltoon.
Syynä on se, että alue on saanut aluehallintovirastolta huomautuksen aikuispsykiatrian ylipitkistä jonoista. Taustalla on hyvinvointialueen mukaan vuosia kestänyt psykiatripula, joka tosin on hieman helpottamassa.
– Meidän on parannettava [jonotilannetta] tavalla tai toisella. Olemme vuosien mittaan pyrkineet kehittämään hoitoketjua, mutta nyt on aika siirtää näitä palveluita perusterveydenhuoltoon, projektipäällikkö Anu Hiironniemi kertoo.
Turun psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Jukka Voutilainen suhtautuu hoitopolun siirtoon perustasolle varauksella.
Hän on psykiatrian erikoislääkäri ja psykoterapeutti, joka on tehnyt vankien ADHD-diagnostiikkaa 12 vuotta ja luennoinut Vankiterveydenhuollon lääkäreille ja hoitajille aiheesta kymmenen vuotta.
Voutilaisen mukaan perusterveydenhuollossa ei pystytä tekemään asianmukaista ADHD-diagnostiikkaa ilman merkittävää lisäresursointia eli käytännössä psykiatreja, ja vaarana on tarkkaavaisuushäiriön yli- tai alidiagnosointi.
”Maan halutuin diagnoosi”
Voutilainen arvioi ADHD:n olevan tällä hetkellä maan halutuin diagnoosi. Vankilassa diagnoosin kiinnostavuutta lisää se, että yksi hoitovaihtoehdoista on stimulanttilääkitys, ja sama motiivi voi hänen mukaansa olla myös osalla siviilissä diagnoosia hakevista.
Vuotilainen sanoo, että perusterveydenhuollon lääkäreillä ei välttämättä aina ole riittävää koulutusta tai konsultaatiomahdollisuutta oikean diagnoosin löytämiseksi.
– Jos perusterveydenhuoltoon on nimetty psykiatrit, joita voi konsultoida, se on eri asia. Kaikkialla perustasolle ei kuitenkaan kuulu yhteistyö psykiatrin kanssa, sanoo Voutilainen.
Toukokuussa 12 psykiatrian erikoislääkäriä ja professoria vaati Lääkärilehdessä aikuisten ADHD-diagnostiikkaan kansallista suositusta.
Heidän mukaansa nykyinen kognitiivinen kuormitus lisää aikuisilla oireita, jotka voidaan virheellisesti diagnosoida ADHD:ksi etenkin silloin, jos terveydenhuollosta puuttuu diagnostiikan sekä hoidon osaamista.
ADHD-oireet voivat aikuisilla muistuttaa muita psykiatrisia häiriöitä tai keskittymishäiriö voi olla myös itse hankittu, eli syy on potilaan elintavoissa.
Esimerkiksi kiristyneet vaatimukset opiskelu- ja työelämässä, runsas somen käyttö, ruuhkavuosien vaatimukset ja aivotyötä tekevien työelämän huono kognitiivinen ergonomia voivat johtaa niin sanottuun hankinnaiseen keskittymisvaikeuteen, ovat psykiatrit arvioineet Duodecimissä.
ADHD:n esiintyvyys aikuisilla on kolmen prosentin luokkaa.
Diagnostiikkaa hajauttaneet hyvinvointialueet vakuuttavat kuitenkin, ettei huoleen ole syytä. Psykiatrit ovat yhä merkittävässä roolissa diagnostiikassa.
Diagnostiikkaan kehitelty erilaisia malleja
Yhdellä Pohjanmaan hyvinvointialueen kolmesta alueesta otetaan käyttöön uusi hoitopolku yli 16-vuotiaille nuorille, joilla on tarkkaavaisuuden ja keskittymisen haasteita. Uusi toimintamalli tuo palvelut perustasolle psykososiaaliseen keskukseen sekä Nuorisoasema Klaaraan. Ne kuuluvat perustason terveydenhuoltoon, ja niissä on myös psykiatripalveluja.
– Muutos mahdollistaa sujuvamman hoitoon pääsyn, vähentää erikoissairaanhoidon kuormitusta ja parantaa nuorten hyvinvointia, sanoo projektipäällikkö Anu Hiironniemi Prima Botniasta.
Tavoitteena on luoda meneillään olevan projektin aikana yhtenäinen hoitopolku koko hyvinvointialueelle.
Komplisoidut tapaukset, joihin liittyy muita mielenterveyshäiriöitä, lähetetään yhä erikoissairaanhoitoon.
Lisäksi hyvinvointialue kehittää ensi vuonna THL:n valmennuksessa yhtenäisen hoitopolun ja ammattilaisille joustavan konsultaatiomallin, jotta hoidon eteneminen on sujuvaa ja turhilta lähetteiltä vältytään.
Hiironniemen mukaan uusi malli tekee hoitoonpääsystä yhdenmukaisen ja nopeamman ja tutkimusprosessista kaikille saman.
– Ei tule sellaista, että jossain alueen kolkassa ADHD-diagnoosin saisi jollain rasti ruutuun -lapulla. Olemme hyvin tietoisia, mitkä kaikki asiat voi vaikuttaa keskittymis- ja tarkkaavaisuushäiriöihin. Ei ole aina kyse ADHD:sta. Otamme käyttöön heti huolen synnyttyä ohjatun omahoidon.
Puolesta ja vastaan
Tarkkaavaisuushäiriötä varten on laadittu Käypä hoito -suositus, joka kehottaa sopimaan hoitoketjun toteuttamisesta paikallisesti. Tämä tarkoittaa, että lääkärien kouluttamisessa ja erikoisalojen työnjaossa voi olla merkittäviä eroja hyvinvointialueiden välillä.
HUS:in alueella ja Pirkanmaan hyvinvointialueella ADHD-diagnoosit säilyvät jatkossakin erityissairaanhoidossa. Molemmilla alueilla hoitopolun työnjakoa on kehitetty vuosien mittaan, mutta jonotilanne on toistaiseksi sellainen, ettei tarvetta suuremmalle muutokselle ole.
Etelä-Pohjanmaalla osa aikuisten ADHD-diagnostiikasta on tehty jo vuosien ajan peruspalvelujen piirissä. Kyse on tapauksista, joissa ADHD on mahdollinen, mutta ihmisellä ei ole todettavissa psykiatrista monisairastavuutta, kertoo psykiatri Antero Lassila.
– Erikoissairaanhoidossa tehdään ADHD-diagnostiikkaa, kun on mahdollista, että on myös muita sairauksia liitännäisenä. Se [prosessi] on huomattavasti monimutkaisempaa, Lassila kuvailee.
Perusterveydenhuollon konsultaatiomahdollisuuksiin on Lassilan mukaan panostettu. Alueella on toiminut jo vuosien ajan neuropsykiatristen konsultaatioiden poliklinikka, joka kouluttaa henkilökuntaa diagnostiikkaan ja psykososiaalisten häiriöiden tuntemiseen.
Pohjois-Pohjanmaalla aikuisten ADHD-diagnosoinnissa on alettu pilotoida digitutkimuspolkua, jossa psykiatrian hoitajat keräävät tietoa ja hoitovastuu on tutkimuksen ajan yleislääkärillä, joka konsultoi psykiatria.
– Ydinasia on, että tämä on tehty yhteistyössä yleislääkäreiden ja psykiatrin kanssa. Psykiatri ei ole koko tutkimusprosessista vastuussa, ja sillä lailla säästämme hänen aikaansa. Psykiatri keskittyy arvioimaan, mitä tutkimuksia tarvitaan ja tekee diagnoosin, avaa Oulun yliopistollisen sairaalan psykiatrian palvelualuejohtajan Sanna Blanco-Sequeiros.
Hoitoketjun sujuvoittamiseksi on kehitetty psykiatrien ja yleislääkäreiden yhteistiimejä, mikä takaa koulutusmahdollisuudet ja nepsy-häiriöiden diagnosointiin tutustumisen työssä oppimalla.