Löyly sihahtaa kiukaalle. Kotiharjun yleinen sauna Helsingin Kalliossa on juuri avautunut, ja Japanin saunakuninkaaksi tituleerattu Hiroshi Ota on päässyt maistamaan ensimmäisiä löylyjä.
– Kiukaan voima on mahtava, ei sellaista pääse kokemaan Japanissa. Se voima! Lisäksi höyry leviää upeasti, hän sanoo.
Ota haluaisi rakentaa samanlaisen saunan Japaniin. Ota on päässyt kokeilemaan myös Saunaseuran savusaunaa, ja hän kertoo oppineensa suomalaisesta saunasta jo paljon.
– Suomessa saunan rakentamistapa on erilainen. Puun tuoksu, erityisesti savun tuoksu, on jotain, mitä ei helposti koe muualla. Ja se, miten höyry nousee kivistä, ei tunnu terävältä vaan todella miellyttävältä. Tämä eroaa japanilaisista saunoista, joissa höyry osuu kovemmin, Ota analysoi.
Iltainen saunominen rantasaunassa oli ainutlaatuinen elämys.
– Sen jälkeen hyppäsin Itämereen ja katselin auringonlaskua. Se oli upeaa. Lisäksi lohikeitto oli herkullista.
Työkaverien keksimä nimi tarttui ja alkoi levitä
Ota tutustui saunaan jo opiskeluaikoinaan. Osa-aikaisissa töissä työkaverit veivät saunaan, ja Ota jäi koukkuun.
– Kun aloitin työt, menin usein saunaan työpäivän aikana ja käytin saunomiseen paljon rahaa. Työkaverit alkoivat kutsua minua saunakuninkaaksi, ja nimi levisi televisioon ja muuhun mediaan. Lopulta jätin päivätyöt ja perustin oman yrityksen.
Ota alkoi käydä saunoissa ensin ympäri Tokiota, sitten ympäri Japania. Nyt hän kulkee konsultoimassa ja saunomassa saunakuninkaan nimellä.
Yle kertoi Otasta kesällä. Kun Suomen saunapresidentti Risto Elomaa luki Ylen jutun, hän otti yhteyttä. Ensin Yleen ja sitten HIroshi Otaan.
Tuosta on nyt mennyt pari kuukautta, ja Ota saapui Suomeen Japanin saunayhdistyksen Kim Heynsokin kanssa.
– Tunnen Japanin saunojista suurimman osan, mutta Otaa en vielä tuntenut.
Japanissa on 14 000 yleistä saunaa, kodeissa ei juuri saunota
Hiroshi Ota saapui Suomeen tutustumaan suomalaisiin saunoihin ja vahvistamaan maiden välistä saunakulttuuria. Otalla on Suomessa saunoihin tutustumisen ohella tehtävä. Hän vihkii Jämsän saunakylässä käyttöön uuden saunan.
Risto Elomaa, Kansainvälisen saunaliiton presidentti, johtaa 1958 perustettua liittoa. Liitto pyrkii säilyttämään ja edistämään saunakulttuuria kansainvälisesti.
– Liiton 22 jäsenmaasta Japani on yksi merkittävimmistä ja perustajajäsen. Liitto on aktiivisesti mukana myös saunan terveysvaikutusten tutkimuksessa, Elomaa sanoo.
Kuten Yle aiemmin kertoi, Japanissa on meneillään valtava saunabuumi. Harrastajia on jopa seitsemän miljoonaa ja yleisiä saunoja yli 14 000. Toki moni niistä on japanilaisten kylpylöiden yhteydessä, eikä kotisaunoja juuri ole.
– Perhesaunoja ei kovin paljon tulekaan, koska tonttien saaminen on hankalaa ja niin edelleen, selittää Elomaa.
Kun Japanissa sauna pannaan kerran päälle, se saattaa olla päällä 24 tuntia vuorokaudessa joka päivä seuraavan kymmenen vuoden ajan. Kiukailta vaaditaan paljon.
Elomaan mukaan suomalaisilla yrityksillä olisi kuitenkin hyvät mahdollisuudet menestyä Japanin markkinoilla, jos ne oppisivat paremmin ymmärtämään paikallista saunomiskulttuuria.
Vastikään alkuviikosta Business Finland järjesti Japanissa seminaarin, jossa suomalaisia saunoja ja oikeaa saunomistapaa esiteltiin japanilaisille.
Elomaa korostaa Japanin pitkän kylpykulttuurin merkitystä ja huomauttaa, että suomalainen saunatyyppi sopii japanilaisille hyvin.
– Me molemmat rakastamme luontoa, ja savusauna järven rannassa sopii erinomaisesti niin suomalaiselle kuin japanilaisellekin, hän toteaa.
Yhdysvallat yrittää saunoa, mutta ei osaa
Maailmalla saunakulttuuri elää erilaista vaihetta riippuen maasta. Elomaan mukaan Suomessa on hiljainen vaihe, kun taas esimerkiksi Yhdysvalloissa on meneillään saunabuumi hieman Japanin tapaan.
– Ainoa ongelma on se, että Amerikassa tai Pohjois-Amerikassa saunat ovat yleensä huonoja tai vielä huonompia, Elomaa sanoo.
Covid-pandemia on vaikuttanut monissa maissa, kuten Saksassa, missä monet suuret saunat ovat menneet konkurssiin.
Hiroshi Ota sanoo vievänsä suomalaisesta löylykulttuurista oppia Japaniin. Jo ensimmäisistä saunomiskerroista tarttui tietoa.
Yksi iso asia on kivien määrä ja asettelu kiukaalla. Täyteläisen löylyn salaisuus.
– Ensimmäinen oppimani asia oli tapa kasata kivet. Kun kivet kasataan korkeiksi pinoiksi, vesi kulkeutuu hitaasti alas ja nousee sitten hitaasti takaisin ylös, mikä luo upean löylyn. Haluaisin toteuttaa saman Japanissa.