Lohja on valittanut Helsingin hallinto-oikeuteen synnytysosaston lakkauttamisesta. Kaupunki vaatii muun muassa asian uutta valmistelua sekä täytäntöönpanon kieltämistä.
Lohjan kaupunki vaatii HUS-yhtymää kumoamaan Lohjan sairaalan synnytysosaston lakkauttamisen.
Lohjan mukaan Länsi-Uudenmaan kunnat ovat keskustelleet, kuinka suhtautua HUS-yhtymän päätökseen sulkea synnytysosasto.
Nyt Lohja on valittanut asiasta Helsingin hallinto-oikeuteen.
Kaupunki vaatii valituksessaan päätöksen kumoamista ja asian uudelleen valmistelua. Lisäksi kaupunki vaatii, ettei osastoa saa sulkea ennen kuin asiasta on päätetty uudelleen.
Kaupungin tekemässä valituksessa vedotaan kolmeen perusteeseen.
1. Vaikutusten puutteellinen arviointi
Lohjan kaupungin mukaan HUS-yhtymän päätöksessä otetaan kantaa ainoastaan synnyttäjien keskimääräisiin etäisyyksiin synnytyssairaaloihin.
Kaupungin mukaan missään valmisteluaineistossa ei todeta, että pääkaupunkiseudun sairaaloissa olisi kapasiteettia hoitaa Lohjan sairaalasta siirtyvät ilta- ja viikonloppujen päivystysleikkaukset ja synnytykset.
HUS perustelee lopettamista muutamien miljoonien kustannussäästöillä. Lohja painottaa, että summa on pieni HUS-yhtymän miljardiluokan budjettissa ja pääkaupunkiseudun sairaaloiden investointikustannuksiin verrattuna.
Lohja katsoo, että lopettamispäätös johtaa ensihoidon merkittävään lisätarpeeseen, jonka kustannukset tulevat hyvinvointialueelle.
Lohjan mukaan sairaalan synnytysten määrä ylittää asetuksen vaatiman 1 000 vuosittaisen synnytyksen rajan, mikä on koko Suomen mittakaavassa keskikokoinen yksikkö.
Kaupungin mukaan palveluiden lakkauttamisen vaikutusten ennakkoarviointi on tehty puutteellisesti. Lohja vaatii arvioinnin tekemistä.
2. Osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien laiminlyönti
Lohjan kaupungin mukaan siltä ei ole pyydetty lausuntoa HUS-yhtymän suunnitelmista.
Kaupunki katsoo, ettei sillä ole ollut mahdollisuutta osallistua ja vaikuttaa päätettävänä olleeseen asiaan, vaikka päätöksellä on erityisiä vaikutuksia alueen kunnille, niiden palveluille ja kuntien asukkaille.
Lohja kokee, ettei se ole myöskään saanut riittävästi tietoa HUSin talouden sopeutusohjelmasta ja palveluverkkotyöstä.
Kaupungin mielestä asioiden valmistelu ja niistä tiedottaminen ei ole ollut lain edellyttämää hyvän hallinnon mukaista. Lisäksi päätös on syntynyt virheellisessä järjestyksessä.
3. Kielellisten oikeuksien laiminlyönti
Lohjan kaupungin mukaan suomen- ja ruotsinkielisen väestön tosiasillinen tasa-arvo ei toteudu, kun synnytysosasto lakkautetaan.
Lohjan synnytyssairaala on profiloitunut ruotsinkielisiä palveluja tarjoavana osastona. Osaston sulkemisen ennakoidaan hyvin todennäköisesti vaikuttavan Länsi-Uudenmaan ruotsinkielisten mahdollisuuksiin saada synnytyshoitoa omalla kielellään, Lohja sanoo valituksessaan.
Lohjan mukaan kielellisten oikeuksien toteutumisesta olisi pitänyt tehdä perusteellinen ennakkoarviointi. Lohja kysyykin, miten HUS aikoo taata palveluiden yhdenvertaisen saatavuuden molemmilla kielillä.