Hoitava kosketus tuottaa sekä kehollisia että henkisiä terveyshyötyjä vauvasta vanhuksiin. Yksisuuntainen kosketus on tehokkaampaa kuin vastavuoroinen.
Kosketetuksi tuleminen on vauvoille elinehto. Ilman lempeää ja hoitavaa kosketusta pieni ihminen ei kasva ja kehity normaalisti.
Kosketuksen tarve ja sen hoitava vaikutus ei katoa iän myötä. Tutkimusten mukaan esimerkiksi levottomat iäkkäät Alzheimerin tautia sairastavat rauhoittuvat, kun he saivat vastaanottaa 20 minuuttia kestävän hieronnan pari kertaa viikossa.
Emme vielä tiedä, mikä kaikki selittää kosketuksen hoitavaa voimaa. Saksalaiset ja hollantilaiset tutkijat halusivat kuitenkin selvittää, kuinka suuria terveyshyötyjä kosketus tuottaa.
Tätä varten he analysoivat yli 200 ympäri maailmaa tehtyä tutkimusta, joissa oli tutkittu kosketuksen terveyshyötyjä. Laaja meta-analyysi julkaistiin vastikään Nature Human Behaviour -julkaisussa.
Tutkimusten perusteella hieronta tai muu kosketukseen perustuvan hoito vaikuttaa lihasjumitusten laukaisemisen lisäksi ainakin seuraavilla viidellä tavalla:
- Vähentää stressiä laskemalla kehon stressihormoni kortisolin määrää veressä
- Lievittää kipua monenlaisissa sairauksissa
- Helpottaa ahdistus- ja masennusoireita
- Laskee korkeaa verenpainetta ja nopeuttaa lihasten palautumista raskaan fyysisen treenin jälkeen
- Nopeuttaa ennenaikaisesti syntyneiden vauvojen painonnousua, jolloin he saattavat päästä aiemmin tehohoidosta kotiin
Hieronnan terveyshyödyt olivat yhtä suuret riippumatta siitä, oliko koskettaja ammattilainen vai hoidettavalle läheinen ihminen. Tämä päti sekä kehollisiin että henkisiin terveyshyötyihin.
Ainoa poikkeus olivat ennenaikaisesti syntyneet vauvat. Heille omien vanhempien kosketus tuotti enemmän terveyshyötyjä kuin hoitohenkilökunnan kosketus.
Yksisuuntainen kosketus tehokkaampaa kuin molemminpuolinen
Aikuiset hakeutuvat hierontaan useimmiten silloin, kun kehossa jokin kohta kipuilee tai jumittaa.
Helsingissä yli kymmenen vuotta muun muassa hierojana työskennellyt hyvinvoinnin asiantuntija Ari Ekola hoitaa eniten niska-hartiavaivoja, mutta apua haetaan yhä useammin myös purentalihasten vaivoihin.
– Mielestäni stressi ja monessa paikassa valloillaan oleva suorittamisen kulttuuri on vaivojen suurimpia syitä. Ihmiset kokevat tasapainottomuutta eivätkä he ehkä osaa kuunnella kehoaan.
Saksalais-hollantilaisen tutkimuksen mukaan yksisuuntainen kosketus tuotti enemmän terveyshyötyjä kuin molemminpuolinen. Yksisuuntainen kosketus oli erityisen hyödyllistä henkisissä terveysvaikutuksissa.
Ari Ekola arvioi, että ammattilaisen käsissä asiakas voi paremmin keskittyä omiin tarpeisiinsa, ilman vastavuoroisuuden velvoitetta. Ammattilaisella on myös vaitiolovelvollisuus, mikä voi rohkaista purkamaan mieltä painavia asioita.
– Joitain asioita ei välttämättä kotona pysy tai halua puhua edes omalle kumppanille, koska ne ovat niin henkilökohtaisia. Ulkopuolinen ammattilainen voi olla mitä parhain väylä pystyä tuomaan esiin kipeitäkin asioita, Ekola pohtii.
Sukupuolten suhteen terveyseroissa ei myöskään ollut suuria eroja. Valtaosa tutkimukseen osallistuneista oli kuitenkin naisia, joten tulokset eivät ehkä anna täydellistä kuvaa miesten ja muunsukupuolisten kokemuksista.
Hieronnan säännöllisyys tuottaa parhaat hyödyt
Saksalais-hollantilaisen tutkimuksen mukaan hieronta ja muu hoitava kosketus tuottavat eniten terveyshyötyjä silloin, kun niitä annetaan säännöllisesti. Sen sijaan yksittäisen hoitokerran keston pidentäminen ei lisännyt terveyshyötyjä.
Tutkijat arvioivat, että kosketusta sisältävät hoitomuodot toimivat aikuisilla parhaiten kiputilojen ja ahdistusoireiden hoitamiseen. Ainoaksi hoitomuodoksi he eivät niitä suosittele, eikä kenenkään pidä omin päin lopettaa tai muuttaa mahdollista lääkärin tai muun terveydenhoidon ammattilaisen määräämää hoitotapaa.
Pohdittavaksi jää, voisiko kosketushoitoja käyttää erilaisten fyysisten ja psyykkisten vaivojen lisähoitomuotona ja kuinka paljon niistä voisi olla hyötyä.