Laiho kiistää HS:n tiedot, jonka mukaan hän on kutsunut Kiurua ”vitun paskaksi puheenjohtajaksi”. Valiokunta sopi, ettei aikatauluista lipsuta ja muista puhutaan kunnioittavasti.
Tulikukka de Fresnes,
Kristiina Tolkki
Sosiaali- ja terveysvaliokunta piti perjantaina ylimääräisen kriisikokouksen, jossa valiokunnan huonoa työilmapiiriä käsiteltiin. Yksi esille tuoduista syistä ovat johtamisongelmat.
Kyseessä oli valiokunnan johdon mukaan pelisääntökeskustelu. Puheenjohtajan vaihtamisesta ei keskusteltu.
Puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) mukaan kokouksessa sovittiin, että aikatauluista pidetään kiinni ilman viivytystä.
– Ei käytetä turhaa aikaa, keskitytään kokoukseen, kohdellaan muita arvostavasti, yritetään saada järkevät aikataulut kansanedustajille, Kiuru summasi.
Kiurun mukaan tulee suhtautua varauksella nimettömiin väitteisiin, joita sote-valiokunnan ilmapiiristä kuuluu julkisuudessa. Kiuru mainitsi muun muassa HS:n kertomat varapuheenjohtaja Mia Laihon (kok.) puheet.
Laiho kiistää käyttäneensä asiatonta kieltä, kuten HS:n jutussa kuvattiin. Helsingin Sanomat kertoi perjantaina Laihon raivonneen sote-valiokunnassa ja sanoneen Kiurua kokouksesta poistuttuaan ”vitun paskaksi puheenjohtajaksi”.
– Virheellinen väite valiokunnan tapahtumista, se ei pidä paikkaansa, Laiho kommentoi.
Valiokunta ei vaihdu
Puhemiesneuvosto päätti pelisääntökeskustelun jälkeen, että sairaalaverkon supistaminen sekä alkoholin etämyynti jäävät sosiaali- ja terveysvaliokuntaan.
Perjantain täysistunnossa oli tarkoitus äänestää puhemiesneuvoston aikaisemman päätöksen pohjalta siitä, missä valiokunnassa lakimietinnöt käsitellään.
Puhemies Jussi Halla-aho (ps.) kertoi kuitenkin perjantain istunnon alussa, että mietinnöt pysyvät sote-valiokunnassa.
Kyseessä olisi ollut merkittävä poikkeus eduskunnan vakiintuneisiin toimintapoihin, jos erikoisvaliokunnalle kuuluvia asioita olisi ohjattu pois niiden kotipesästä ”poliisivaliokuntaan” eli hallintovaliokuntaan ja talousvaliokuntaan.
Raivoamista ja saikkua
Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa on kuohunut pitkin viikkoa.
Torstaina valiokunnan jäsen, SDP:n Ville Merinen kertoi jäävänsä sairauslomalle, ja kommentoi sosiaali- ja terveysvaliokunnan olevan ”sairain työyhteisö” jossa hän on ollut.
Torstaina Krista Kiuru myönsi Ylelle, että tilanne valiokunnassa on paineinen ja käsittelyyn liittyy arvoristiriitoja.
Mia Laiho vaati muutosta valiokunnan toimintaan, jotta se pystyisi tekemään päätöksiä, eikä aika kulu jumittamiseen. Vastuu asioiden etenemisestä on Laihon mukaan puheenjohtajalla eli Kiurulla.
Perjantaina HS kertoi, että eduskunnan apulaispääsihteeri oli puuttunut valiokunnan kiistoihin, kun Laiho oli arvostellut valiokuntaneuvosta eli eduskunnan virkamiestä kovasanaisesti.
Jussi Halla-aho kommentoi perjantainaamulla tulehtunutta tilannetta Ylelle tekstiviestillä:
”Puhemiesneuvosto käsittelee kyllä asiaa, mutta koska ongelmat liittyvät valiokunnan johtamiseen, parhaat mahdollisuudet tilanteen korjaamiseen on SDP:n ryhmällä ja ryhmäjohdolla. Puhemiehethän eivät tietenkään voi istua valiokunnan kokouksissa vahtimassa.”
Keskiviikkona peliliike
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan ongelmat alkoivat nousta julkisuuteen sen jälkeen, kun perussuomalaiset ja kokoomus äänestivät keskiviikkona puhemiesneuvostossa sen puolesta, että kaksi lakiesitystä siirretään sieltä pois. Päätös tehtiin äänin 10–9.
Keskiviikon puhemiesneuvostossa hallintovaliokunnan puheenjohtaja Mauri Peltokangas (ps.) esitti sairaalaverkkouudistuksen siirtämistä omaan valiokuntaansa. Talousvaliokunnan puheenjohtaja Sakari Puisto (ps.) taas esitti alkoholin etämyynnin siirtämistä omaan valiokuntaansa.
Kokoomus tuki sovitusti siirtoa, mutta hallitusryhmistä RKP vastusti. KD:llä ei ole valiokunnan puheenjohtajuutta, joten puolueella ei ole edustajaa puhemiesneuvostossa.
Sen sijaan sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokoomuslaisille jäsenille peliliike tuli keskiviikkona yllätyksenä. Opposition päätös tyrmistytti.