Hallituksen sorvaama lakiesitys saa jo nyt nuorilta kriittisiä arvioita.
Hallitus pyrkii parantamaan opettajien valtuuksia puuttua häiritseviin laitteisiin tunneilla, mutta yhdeksäsluokkalaiset Iiris Vihonen ja Lenni Hakala arvioivat jo nyt koulussa näkemänsä perusteella, että sääntöjä voisi helposti kiertää.
Hallitus haluaa kirjata lakiin, että puhelimien käyttö oppitunnin aikana sallittaisiin perusopetuksessa vain oppimistarkoitukseen tai oppilaan terveydenhoitoon.
– Se on ihan hyvä laki, mutta ei se oikein tee mitään vaikutusta, kun ihmiset kuitenkin keksivät uusia keinoja siihen, miten saa katsottua puhelinta, Hakala sanoo.
– Porsaanreikiä aina löydetään, Vihonen sanoo.
He arvioivat, että lopulta kännykkäkiellon noudattaminen on pitkälti opettajasta kiinni.
– Minun mielestäni olisi aika helppoa salakuljettaa puhelin vaikka taskussa, tai sanoa, että se ei ole mukana, vaikka olisikin, Hakala sanoo.
– Sitten on niitä heppuja, jotka laittavat sinne [puhelinparkkiin] jonkun vanhan rikkinäisen puhelimen tai vaikka pelkän kuoren, Vihonen kertoo.
Laki koskisi myös muita laitteita
Vihonen ja Hakala pohtivat, voisivatko oppilaat kiertää lakia pelaamalla pelejä opetuskäyttöön tarkoitetuilla tietokoneilla tai vaikka tuoda kannettavan pelikonsolin tai älykellon luokkaan.
Lainvalmistelua tehnyt hallintoneuvos Marja Penttilä kertoo, että hallituksen lakiesitys koskee mobiililaitteita ja kaikkia laitteita, jotka voivat häiritä oppitunnilla.
Lakiluonnoksessa todetaan, että mobiililaite voi olla esimerkiksi matkapuhelin, taulutietokone eli tabletti tai puettava laite kuten älykello.
– Voimassa olevan lainsäädännön mukaan rehtorilla tai koulun opettajalla on yhdessä tai erikseen oikeus työpäivän aikana ottaa haltuunsa oppilaalta kielletty esine tai aine tai sellainen esine tai aine, jolla oppilas häiritsee opetusta tai oppimista, Penttilä kertoo.
Penttilä kertoo, että käytäntöjen on huomattu vaihtelevan kunnittain. Uusi laki pyrkii yhtenäistämään kännyköitä koskevat säännöt. Monissa kouluissa uusi laki ei aiheuta mitään muutoksia, koska kännyköitä on jo otettu pois opetuksen ajaksi.
Penttilä korostaa, että kyseessä on lakiesitys, joka on parhaillaan lausuntokierroksella. Se on menossa vielä eduskunnan sivistysvaliokunnan käsiteltäväksi ja eduskunnan äänestykseen. Lopulliseen lakiin voidaan siis vielä tehdä muutoksia.
Kovat sanktiot oppilaille
Oppilaille voi koitua jopa sanktioita, jos kännykkäkieltoa rikkoo.
– Oppilas, joka kohtelee muita oppilaita tai koulun henkilökuntaa epäkunnioittavasti tai ihmisarvoa loukkaavasti voidaan määrätä osallistumaan enintään kaksi tuntia kestävään kasvatuskeskusteluun, hallintoneuvos Penttilä kertoo.
Lisäksi kurinpitotoimenpiteenä voidaan määrätä jälki-istuntoa enintään kahdeksi tunniksi tai antaa kirjallinen varoitus.
– Jos rikkomus on vakava tai jos oppilas jatkaa epäasiallista käyttäytymistä jälki-istunnon tai varoituksen saatuaan, oppilas voidaan erottaa enintään kolmeksi kuukaudeksi, Penttilä kertoo.
Hakala ja Vihonen pitävät tärkeänä, että rangaistuksissa muistettaisiin kohtuullisuus.
– Hyvä, että on rangaistuksia, mutta kyllä ne ovat vähän kovia, Hakala toteaa.
– Jos oppilas vaikka vastaa puhelimeen kun vanhempi soittaa, ja jos tällaisesta saa samanlaisen rangaistuksen kuin siitä, että toistuvasti käyttää puhelinta, niin se on vähän liikaa, Vihonen pohtii ja Hakala kuittaa olevansa samaa mieltä.
Vihonen kertoo, että osa koululaisista katsoo jalkapalloa puhelimelta. Hakalan mukaan sosiaalinen media vie keskittymistä tunneilta.
Iiris Vihonen ja Lenni Hakala ovat Ylen Uutisissa työelämään tutustumisen jaksolla.