Suomessa on käynnissä buumi, jossa moni kunta haluaisi omalle tonttimaalleen datakeskuksen verotulojen ja työpaikkojen toivossa.
Haminassa Google on investoinut datakeskukseensa miljardeja euroja. Microsoft on investoimassa datakeskuksiin Espooseen, Kirkkonummelle ja Vihtiin.
Buumi on otollinen myös kiinteistösijoittajille, jotka haalivat nyt tonttimaata. Niistä halutaan kehittää mahdollisia sijoittumispaikkoja paljon sähköä kuluttaville datakeskuksille.
Yksi tällainen yritys on vuosi sitten perustettu Fincap DC Corp oy. Yhtiö on ostanut eri puolilta Suomea tontteja ja kertonut suunnittelevansa tonteille datakeskuksia.
Eräs kaupoista tehtiin tänä syksynä Lahdessa.
Fincap DC Corp osti Lahden kaupungin toimitilayhtiö Spatiumilta 10 hehtaarin teollisuustontin. Kauppahintaa ei kerrottu julkisuuteen, mutta kiinteistörekisterin mukaan hinta oli 6 miljoonaa euroa.
Kaupasta ei ole tehty vielä lainhuutoa, mutta rahat ovat siirtyneet Spatiumin tilille, vahvistaa Spatiumin toimitusjohtaja Jouni Kanervo.
Fincap DC Corp on kertonut kaupungille valmistelevansa teholtaan 100 megawatin datakeskusta 10 hehtaarin kokoiselle tontille. Kaupungille on luvattu rakennusaikana satoja työpaikkoja, ja datakeskuksen valmistuttua 100–150 suoraa ja välillisesti melkein tuhat työpaikkaa.
Lahden päättäjät ja viranhaltijat hehkuttavat kiinteistökauppaa.
– Vaikuttaa siltä, että meille on tulossa todella paljon uusia työpaikkoja. Näitä on kipeästi odotettu, iloitsee Lahden elinvoimajohtaja Elina Laavi.
Laavin mukaan yhtiö on kertonut kaupungille jättävänsä viimeistään ensi syksynä rakennusluvan.
– Olemme pitkälti yhtiön suunnitelmien varassa. He varmasti itse kertovat asiasta. Kaupungin puolelta on hankala arvailla, milloin mitkäkin vaiheet toteutuvat, sanoo Laavi.
Spatiumin toimitusjohtaja Jouni Kanervolla ei ole tietoa mahdollisesta datakeskus-operaattorista. Hän on kiinteistösijoitusyhtiön antamien lausuntojen varassa.
– Tämä on ollut vain puhdas kiinteistökauppa Spatiumin ja Fincapin yhtiön välillä, sanoo Kanervo.
Datakeskusoperaattoria ei vielä ole
Fincap DC Corp yhtiöllä on vastaavanlaisia suunnitelmia muuallakin Suomessa. Aamulehden mukaan yhtiön datakeskus-hankkeita on vireillä ainakin Mäntsälässä, Keravalla, Akaassa ja Valkeakoskella.
Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Janne Kotamäki kertoi toukokuussa Aamulehdelle, etteivät hankkeet kilpaile keskenään. Kyse on enemmän siitä, että yrityksellä pitää olla tontti ja riittävä infra tarjolla jo siinä vaiheessa, kun kansainvälisten yritysten sijoittumisesta aletaan keskustella.
Fincap DC Corp yhtiö halusi Yleltä kysymykset sähköpostitse. Yhtiön hankekehitysjohtaja Joonas Viita-aho vahvistaa suunnitelmat. Hänen mukaansa Lahden hanke voi parhaimmillaan nousta miljardiluokkaan.
– Käymme jatkuvasti neuvotteluja datakeskusoperaattoreiden kanssa ja valitsemme toimijan tulevien kuukausien aikana, kirjoittaa Viita-aho.
Fincap-konserni vaikeuksissa
Fincap DC Corp -yhtiö on perustettu vuosi sitten. Joonas Viita-ahon mukaan nimestään huolimatta yhtiö ei kuulu Fincap-konserniin. Fincap-konserni on sijoitusyhtiö, jossa vastuuhenkilönä on Janne Kotamäen lisäksi sijoittaja ja jalkapallovaikuttaja Raimo Sarajärvi.
Molemmilla on kymmeniä vastuurooleja eri yhtiöissä ympäri Suomea.
Asiakastiedon mukaan Fincap-emoyhtiön kannattavuus on heikko. Sijoitetun pääoman tuotto on -6,6 prosenttia. Maksuvalmius ja vakavaraisuus ovat tyydyttävällä tasolla. Liiketoiminnan tappio oli viime vuonna 800 000 euroa.
Talouselämä on tutkinut, miten Oma Säästöpankki on myöntänyt riskipitoisia lainoja Sarajärven ja Kotamäen liiketoimiin. Oma Säästöpankki antoi huhtikuussa tulosvaroituksen ja ilmoitti, että asiakkaiden luottoriskiasemaa oli peitelty. Kyseessä olivat noin 240 miljoonan euron luotot, jotka kohdistuivat kiinteistötoimialalle eri puolella maata.
Keskusrikospoliisissa on vireillä ainakin kaksi tutkintaa Oma Säästöpankista. Niistä toinen koskee epäiltyjä arvopaperimarkkinarikoksia. Ylellä ei ole tietoa, ketä epäillään.
Joonas Viita-aho kirjoittaa Ylelle, että Fincap DC Corp ei ole konsernin yhtiö, eikä se liity Oma Säästöpankkia koskevaan uutisointiin millään tavalla.
Hankekehityspäällikkö Viita-ahon kuva ja yhteystiedot löytyvät Fincapin verkkosivuilta. Aiemmin keskiviikkona ne eivät näkyneet. Viita-aho kertoi Ylelle syyksi, että sivujen päivitys saattaa aiheuttaa hetkittäistä häiriötä.
Fincap DC Corp oy:tä esiteltiin konsernin verkkosivuilla portfolioyrityksenä vielä tiistaina. Keskiviikkona sivut oli päivitetty ja DC Corpin tiedot oli poistettu.
Viita-aho viestitti tämän jutun julkaisun jälkeen, että Fincap DC Corp on vaihtanut nimensä FCDC oy:ksi.
Kilpailu datakeskuksista
Suomessa on lukuisia datakeskus-hankkeita vireillä, kertoo Suomen datakeskusyhdistyksen puheenjohtaja Veijo Terho.
– Se, että on ostanut tontin, ei takaa vielä yhtään mitään. Datakeskuksen sijoittuminen on monien vuosien prosessi, jossa pitää ratkoa useita kysymyksiä.
Kaikkein tärkeintä datakeskukselle on riittävä sähkönsaanti. Jokaisella operaattorilla on omia tarpeita ja vaatimuksia tonteilleen. Kiinteistösijoittajien rooli on muokata kiinteistöstä hyvä paketti, joka houkuttelee kansainvälisiä operaattoreita.
Kun paketti on valmis, kiinteistösijoittajat myyvät sen datakeskusoperaattorille.
Business Finland kokoaa sivuilleen valmiita paketteja markkinoitavaksi kansainvälisille toimijoille. Fincap DC Corpin edellä mainittuja hankkeita ei ole tällä listalla.
Veijo Terhon mielestä ei ole kummallista, että operaattori ei itse kerro julkisuuteen keskeneräisestä hankkeestaan, vaikka olisi tehnyt sijoittumispäätöksen.
Terhon mukaan on myös lukuisia hankkeita, joista ei alun kovaäänisen tiedottamisen jälkeen kuulu yhtään mitään.
Muokattu 30.10.2024 klo 13:55 Lisätty tiedot muutoksista Fincap -konsernin verkkosivuilla ja Fincap DC Corpin nimenmuutoksesta.
Muokattu 30.10.2023 kello 14.19. Kerroimme aiemmin, että hankekehityspäällikkö Viita-ahon yhteystiedot olisi poistettu konsernin verkkosivuilta. Yhteystiedot näkyvät sivuilla jälleen.