Tampereelle on tullut viime vuosina peräti kymmeniä ulkomaisten yritysten tuotekehitysyksiköitä. Syynä on insinöörien pitkät perinteet kuvantamisen alalla.
Nokia Communicator oli iso juttu 1990-luvun lopussa. Tietokoneen ja puhelimen yhdistävä Nokia Communicator oli maailmalla ainutlaatuinen älypuhelinsarja, joka kehitettiin Tampereella. Siihen aikaan Nokia oli yksi Tampereen suurimpia työnantajia.
Communicatorin jälki näkyy kaupungissa edelleen, sillä Tampereella on pitkät perinteet digitaalisessa kuvantamisessa ja mobiiliteknologiassa.
Insinöörien osaaminen on tuonut nyt jälleen uuden yrityksen Tampereelle. Torstaina kerrottiin, että yhdysvaltalainen tekoälyä hyödyntävä kuvantamisalan merkittävä toimija Glass Imaging avaa uuden toimiston Tampereelle.
Microsoft ja Amazon avasivat jo
Uutinen on esimerkki siitä, miten Tampere on houkutellut kahdeksan vuoden aikana kaksinumeroisen määrän ulkomaisten yritysten tuotekehitysyksiköitä kaupunkiin.
Näihin yrityksiin kuuluvat muun muassa Microsoft (Surface), Amazon (Ring), Axon ja Flock Safety.
Tampereella on jo yli 25 yritystä ja akateemista toimijaa, jotka keskittyvät kuvantamis-, optiikka- ja kamerateknologian kehittämiseen.
Uusien insinöörien rekrytoinnissa on auttanut Business Tampere. Tuotekehityksen odotetaan tuovan työtä Tampereelle ja Suomeen.
Entisten Applen insinöörien perustama tekoälyfirma
Glass Imaging on entisten Applen insinöörien Ziv Attarin ja Tom Bishopin perustama. He johtivat Applen iPhonen yhtä kehitystiimiä.
Heidän tavoitteensa on saada kuluttajien puhelinkameroiden kuvien laatu kehittymään niin, että ne lähestyvät ammattikameroiden laatua.
Tiimi on erikoistunut optiseen suunnitteluun, laskennalliseen kuvantamiseen, syväoppimiseen ja tehokkaisiin konenäköalgoritmeihin.
– Tämä on spesifi ala, johon on yleisesti vaikea löytää osaajia. Tampereella on insinöörejä, jotka osaavat kehittää tekoälyalgoritmeja kuvien tehokkaaseen käsittelyyn säilyttäen kuvien autenttisen yksityiskohdat ja laadun, Bishop sanoo tiedotteessa.